Aktuális

Halálos robbanás Nyírbátorban: Fel akart mondani a tragédia egyik áldozata

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.10.15.

<p>Hárman vesztették életüket egy nyírbátori biogázüzemben bekövetkezett robbanásban szerda délután. A középkorú testvérpár, Szilágyi Andor és József, illetve utóbbi fia, Józsi segédmunkát végzett egy fermentorában. Asszonyaik követelik a felelősök felkutatását.</p> <p></p>

Iszonyatos robbanás hangja rázta meg kora délután Nyírbátort. Mint kiderült, a helyi Bátor Trade Kft. biogázüzemének területén takarítási munkálatokat végeztek, amikor a baj bekövetkezett. A problémát vélhetően az okozta, hogy a fermentorban felgyülemlett metángáz és oxigén keveréke egy még ismeretlen körülmények között keletkezett szikrával találkozott.

Ifjabb Szilágyi Andor, az egyik elhunyt fia maga is az áramot előállító biogézüzemben dolgozott korábban, de három hónappal ezelőtt felmondott. Az édesapja is hasonlót tervezett, de amíg nem talált új munkahelyet, nem merte veszélyeztetni a családja anyagi biztonságát.

A fermentor egy 5 méter mély betongyűrű, aminek az alján tulajdonképpen megfőzött állati és növényi hulladék leve áll. Miután a vizet leszivattyúzzák, azt ott maradt iszapot el kell takarítani, vagyis egy futószalagra kell lapátolni. Ebben vett részt az édesapám, illetve a nagybátyám, József, illetve az unokatestvérem, a kis Józsi. A tragédiával kapcsolatban mindenféle valótlan hír megjelent. Az egyik szerint a robbanást az okozta, hogy egyikük rágyújtott egy cigarettára, de ez már csak azért is hazugság, mert egyikük sem dohányzott soha életében mondta a gyászoló férfi higgadtan. Leszögezte, nem szeretne hőzöngeni, de ahhoz ragaszkodik, hogy a felelősök megkapják a méltó büntetésüket.

– Tulajdonképpen most nekem is ott kellene feküdnöm a családtagjaimmal a halottasházban, de én korábban eljöttem a cégtől. Ennek köszönhetem az életemet. Már az apukám sem szeretett ott dolgozni, mert a többiek állandóan sértegették. Andor unokatestvéremet is biztattam, hogy jöjjön el, de sajnos nem hallgatott rám – csuklott el a fiú hangja.

– Megölték a szeretteimet! – kiabálta Andor felesége, Erzsike. – A férjem 29-én lett volna 50 éves, és 31 éve voltunk házasok – zokogta a feleség, majd fiával együtt átkísért bennünket a két utcával arrébb lakó sógornőjéhez. Anikó élettársát és a mindössze 23 éves fiát veszítette el egyszerre.

Minden reggel eljárunk dolgozni. Szerdán sietnünk kellett, még egy puszira sem volt időnk. Józsikám nagyon büszke volt rá, hogy vehetett magának egy BMW-t, azzal vitte be magával az apját. Még rám nézett, mielőtt elhajtott. Egyikünk sem sejthette, hogy akkor láttuk egymást utoljára – zokogta az asszony.

Közben a jelenlevő rokonok egy pohár vízért szaladtak a konyhába. Mint kiderült, az elhunyt családfő, József egyik lánygyermeke, Julika lett rosszul.

Tegnap még fel sem fogta, hogy elveszítette az édesapját és a bátyját. Most tör ki belőle a fájdalom. Adtunk neki nyugtatókat, de úgy tűnik, a pirulák nem használnak – magyarázták a jelenlevők.

A két asszony megkért bennünket, hogy autónkkal vigyük el őket az üzemhez. Amikor megérkeztünk, kifakadtak.

– Érzik ezt az orrfacsaró bűzt! Ilyen közegben kellett dolgozniuk, hogy megélhessünk! Tegnap szerettük volna megnézni, hol haltak meg a mieink, de a rendőrök nem engedtek ide. Most szeretnénk legalább a személyes holmijukat elhozni – magyarázta Erzsike, aki a fermentorok közelébe érve kis híján összeesett. Ildikó és egy nőrokon támogatta, hogy talpon maradjon. Aztán megérkezett az elhunytak felettese, aki a konyhába kísérte a gyászolókat, hogy ott beszélgethessenek, ahol napokkal korábban Szilágyiék még a kávéjukat szürcsölték. Minket a cég emberei nem engedtek be, de az asszonyok később elmondták, miről esett szó.

– Majdnem egy napig azt se tudtok, mennyi maradt meg a szeretteinkből. Kiderült, hogy a holttestük ép, csak egy kicsit égett meg. A vállalkozás kifizeti a temetésüket. Mindhárman a legszebb koporsót érdemlik épített kriptába!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Borsnak elmondta: az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés címen indul büntetőeljárás.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714052715
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714052715
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714052715
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714052715
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra