Jobb, ha már most megrendeli a karácsonyi ajándékokat

A koronavírus-járvány miatt megsokasodott az online vásárlások száma, ráadásul októbertől beindul a karácsonyi ajándékok beszerzése is a Távol-Keletről vagy Amerikából. A NAV és a Posta már most figyelmeztet az extrém helyzetre és a késésekre.
A koronavírus-járvány miatt megsokasodott az online vásárlások száma, ráadásul októbertől beindul a karácsonyi ajándékok beszerzése is a Távol-Keletről vagy Amerikából. A NAV és a Posta már most figyelmeztet az extrém helyzetre és a késésekre.

Az év vége felé közeledve jócskán megnő az internetes vásárlások száma, ám a járványhelyzet miatt idén brutális forgalomra számíthat a Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a külföldről rendelt termékek szempontjából. Beszámolójuk szerint a legtöbb külföldről érkező holmi feladási helye Kína, ezek többsége közönséges levélküldeményként érkezik hazánkba.

© Pixabay

Ezekkel elviekben nincs semmi tennivaló, a postaládákban landol, ha belefér. Ha nem, akkor papír alapú értesítést kaptak a címzettek, majd a postán átvehették csomagjukat.

22 euróig adómentes

Ha a webáruházban vásárolt holmi az EU-n kívülről érkezik, akkor 22 euró értékig vám- és adómentes, 150 euróig vámmentes, de áfaköteles, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni. Ha EU-n kívül élő rokon vagy ismerős csomagot küld nekünk Magyarországra, akkor 45 euró értékig nem kell utána fizetni semmit. 150 euróig áfaköteles, 150-700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát, e fölött pedig vámtarifa szerint kell vámot fizetnie. Fontos, hogy a vámkiszabás alapja a küldemény igazolt vételára és a vevő által fizetett szállítási díj összege.

Idén azonban már SMS-ben vagy e-mailben értesíti a vásárlót a Posta, ezért ha interneten vásárol, mindenképpen adja meg elérhetőségeit.

Ha más lehetőség nincs, természetesen értesítőt dobnak a postaládába a kiszállítók.

© Magyar Posta

Ha az Egyesült Államokból, Szingapúrból, Japánból, Malajziából, Dél-Koreából vagy Hongkongból rendel, akkor tartsa észben, hogy ezeket a küldeményeket vámkezelni kell.

A NAV tájékoztatott: tavaly összesen 83 ezer EU-n kívülről érkező csomagot vámkezeltek, idén már most 57 ezernél tartanak. Leggyakrabban ruhákat, kozmetikumokat, elektronikai kiegészítőket rendelünk, idén viszont a lista legtöbb pontján egészségügyi védőeszközök állnak, maszkok, kesztyűk és a levegő fertőtlenítésére alkalmas ózongenerátorok.

Ingyenes szállításnál nem tudja, merre jár a csomag

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az embernek fogalma nincs arról, hogy mikor kapja meg például az Amerikából vagy Kínából rendelt holmiját. Vagy hogy egyáltalán megkap­-ja-e. Kiküszöbölhető az aggodalom, ha megfogadja a Magyar Posta tanácsait.

A csomag szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg (a logisztikai partnerrel, partnerekkel kötött szerződése alapján), ezért ezt érdemes figyelembe venni a rendeléskor.

© Magyar Posta

A szállítási idő leginkább attól függ, honnan vásárol: a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, ezt az időtartamot tágíthatja az útvonalak járvány miatti akadályozottsága. Az EU-ból jellemzően 1-2 hét a szállítási idő.

A Magyar Posta a kézbesítési időtartamáért felelős, amely küldemények átvételétől a kézbesítésig terjed. Ez jellemzően a vámkezelést követő 1-2 nap.

Segíti a sikeres kézbesítést, ha pontos a szállítási cím: például ha munkahelyére kéri a csomagot, akkor a megrendelő neve mellett a cég nevét is érdemes feltüntetni.

Ajánlott megadni a telefonszámát és e-mail címét, hogy akár a vámkezelés, akár a gyorsabb átvétel miatt értesíteni tudják.

© Magyar Posta

Ha egy küldemény az Európai Unión kívülről érkezik, azt vámkezelni kell.

Külföldi megrendelés esetén javasolt többletszolgáltatásként nyomkövetést kérni, így naprakész lehet a kézbesítést ille­tően. Ha megrendeléskor az ingyenes szál­lítást választja, an­nak útját nem lehet nyomon követni, a csomag érkezése kevésbé kiszámítható.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors