Fotelből tanulhat szakmát, amit aztán pizsamában végezhet a kanapéról

Megtetszett a távmunka? A következő szakmák a legkeresettebbek a piacon, amiket otthonról is végezhet.
Megtetszett a távmunka? A következő szakmák a legkeresettebbek a piacon, amiket otthonról is végezhet.

Bár a koronavírus okozta helyzet miatt olyanok is otthoni munkavégzésre kényszerültek, akiknek ez még sose jutott eszébe, világjárvány nélkül is egyre többen szeretnének távmunkában dolgozni. Pályaválasztáskor, új szakma keresésekor gyakran már ez is szempont.

A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte, milyen szakmákat érdemes választani, ha otthonról szeretnénk a jövőben dolgozni. A legtöbb a járványhelyzet miatt már online is elvégezhető. A képzések folyamatosan indulnak, csak ki kell választania a megfelelőt, ha váltani szeretne. Egy hátrányuk van, mind fizetős tanfolyam: egyes képzések tandíja akár a félmillió forintot is elérheti.

A távmunka sokak számára kétségtelenül kecsegtető lehetőséget jelent © Pintér Péter

Grafikus

Akár otthonról is elvégezhető munkát jelent, egyetlen laptop vagy számítógép kell hozzá. A megfelelő programokkal, amiknek használatát akár felnőttképzésben is elsajátíthatja, nyomdakész anyagokat (újságokat, brosúrákat, plakátokat) készíthet.

Grafikusként egyébként olyan feladatokat is vállalhat, mint például könyvek borítójának megtervezése, illusztrációk készítése. Emellett rengeteg grafikus reklámkampányok készítésében vesz részt, valamint cégarculatot tervez.
Egy OKJ-s Grafikus tanfolyam elvégzéséhez érettségi bizonyítványon kívül más előképzettségre nincs szükség. Felnőttképzésben akár fél év alatt is elsajátíthatók a szakma alapjai.

Programozó

Több szakmát összefogó szakmacsoport a programozóké, akik megengedhetik maguknak, hogy ne egész nap a munkahelyen üljenek, hanem akár otthonról, akár egy kávézóból, vagy éppen egy egzotikus tengerpartról dolgozzanak.

Amellett, hogy remekül lehet keresni programozóként – hiszen hatalmas a kereslet a munkájukra –, ügyesen alakítva a dolgokat teljes mértékben a maga ura lehet. Eldöntheti, milyen áron végez el egy-egy munkát, beoszthatja a munkaidejét, és kedve szerint válogathat a megbízások között.

Az informatikának az az egyik legnagyobb előnye, hogy az alapoktól indulva számos irányba képezheti magát az ember. Minél több területen jártas valaki, annál összetettebb megbízásokat tud majd elvállalni, ami pénzben is jóval többet hozhat a konyhára.

Multimédiás szakember

A videóknak és animációknak napjainkban nagyon fontos szerepük van, például a reklámipar is hatalmas fogyasztója. Emellett természetesen a mozgókép jelentős kulturális értéket is képvisel. A számítógépes technika a filmezést is teljesen forradalmasította, így tudott begyűrűzni a hétköznapi élet számos területére. Ahhoz azonban, hogy egy videót vagy animációt profi szinten elkészítsen valaki, nem kevés tudás szükséges. Ezt viszont maximum másfél év alatt meg lehet szerezni.

Kiadványszerkesztő

A kiadványszerkesztő egy remek példa azokra a munkákra, amelyek bárhonnan, akár otthonról, akár a világ másik végéről is végezhetők. Nincs szükség másra, mint egy laptopra, a szükséges programokra, illetve internetkapcsolatra. Kiadványszerkesztőként újságokat, magazinokat, nyomdakész anyagokat készíthet. Ez a képzés már kevesebb, mint 1 hónap alatt elvégezhető.