Specialitásokra ugyan nem számíthat a volt producer a börtönben, de a magyar konyha repertoárját, ha kényszerből is, de végigkóstolhatja. Gyárfás Tamás Kecskeméten tölti büntetését, a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként.
Gyárfás Tamást hét év börtönre ítélte a bíróság, ebből öt év néhány hónapot kell leülnie, mielőtt kedvezménnyel szabadulhatna. Az ítélet szerint a Nap-kelte egykori producere felbujtóként vett részt Fenyő János meggyilkolásában. Milyen ételekre számíthat a börtön falain belül?
Gyárfás Tamás május 16-án, reggel 9 óra 50 perckor lépte át a Váci Fegyház és Börtön kapuját, azaz, ha a börtönétkeztetést nézzük, a reggeliről már lemaradt. Ennek kiosztásra reggel 6 óra 10 percig került sor. Az úszószövetség volt vezetője a következő éveket azonban már nem Vácott, hanem Kecskeméten tölti. Ott is, ahogy az ország bármely büntetés-végrehajtási intézetben, napi háromszori étkezésre jogosult. Ebéd és a hideg vacsora osztása egy időben, déltől, fél egyig zajlik. Hétvégén kicsit később, akkor 14.30-ig. A börtönkoszt minősége rendkívül fontos mind a rabok, mind a börtönvezetés számára, utóbbinak azért, mert nívós étkezés esetén könnyebb az elítéltekkel bánni. Ezért a börtönszakácsokat civilek is segítik a főzésben.
A börtönök világát ismerők szerint, levesből a paletta a következő lesz. Gyárfás Tamás egy hét alatt nagy valószínűséggel találkozik majd gombalevessel, zöldborsó és sárgaborsó levessel, ezek a leggyakoribbak. Kap babgulyást és lencsét, karfiol és daragaluska levest is, egyik napon pedig gyümölcsleves a menü eleje, ami nagyrészt az almalevest fedi.
Főételeknél a tésztafélék és a főzelékek dominálnak. A tészták közül a sonkás, a káposztás, és a sajtos állandó szereplője az egyhangú hétköznapoknak. A főzelékeknél a babfőzelék, a lencse és a finomfőzelék a gyakori befutó. Mellettük rakott káposzta is felkerül az étlapra. A máj, a paprikás, a hentestokány heti vendégnek számít. A börtönkoszt legfelső kasztjába a sertéspörkölt és a csirkepaprikás tartozik, mellette pedig néhány édesség, így a mákos guba és ünnepek idején a bejglifélék.
Van olyan intézmény, ahol több tucat étrend közül is lehet választani: létezik alap menü, a diétás, a többféle cukros, a vegetárinus, lisztmentes, tejmentes, paradicsom – és májmentes, fűszermentes és a vallás szerinti is.
A börtönök konyhájára kerülő zöldségeket és gyümölcsöket a rabok maguk termelik meg, van ahol, állattartással is foglalkoznak. Ahol nem, ott a húsételek és a tésztafélék alapanyagai a vágóhidakkal, illetve a tésztagyárakkal kötött szerződés alapján kerülnek a börtönökbe.