Kiderült, mire számíthat a börtönben Gyárfás Tamás

ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2025. május 20. 18:00 / FRISSÍTÉS: 2025. május 26. 14:53
Specialitásokra ugyan nem számíthat a volt producer a börtönben, de a magyar konyha repertoárját, ha kényszerből is, de végigkóstolhatja. Gyárfás Tamás Kecskeméten tölti büntetését, a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként.

Gyárfás Tamást hét év börtönre ítélte a bíróság, ebből öt év néhány hónapot kell leülnie, mielőtt kedvezménnyel szabadulhatna. Az ítélet szerint a Nap-kelte egykori producere felbujtóként vett részt Fenyő János meggyilkolásában. Milyen ételekre számíthat a börtön falain belül?

Gyárfás Tamás
Gyárfás Tamás a per kezdetén Fotó: Koszticsák Szilárd / mti

Gyárfás Tamás május 16-án, reggel 9 óra 50 perckor lépte át a Váci Fegyház és Börtön kapuját, azaz, ha a börtönétkeztetést nézzük, a reggeliről már lemaradt. Ennek kiosztásra reggel 6 óra 10 percig került sor. Az úszószövetség volt vezetője a következő éveket azonban már nem Vácott, hanem Kecskeméten tölti. Ott is, ahogy az ország bármely büntetés-végrehajtási intézetben, napi háromszori étkezésre jogosult. Ebéd és a hideg vacsora osztása egy időben, déltől, fél egyig zajlik. Hétvégén kicsit később, akkor 14.30-ig. A börtönkoszt minősége rendkívül fontos mind a rabok, mind a börtönvezetés számára, utóbbinak azért, mert nívós étkezés esetén könnyebb az elítéltekkel bánni. Ezért a börtönszakácsokat civilek is segítik a főzésben. 

Gyárfás Tamás
Gyárfás Tamás a váci börtönbe vonult be  Fotó: HírTV

Ilyen ebédet kap Gyárfás Tamás

A börtönök világát ismerők szerint, levesből a paletta a következő lesz. Gyárfás Tamás egy hét alatt nagy valószínűséggel találkozik majd gombalevessel, zöldborsó és sárgaborsó levessel, ezek a leggyakoribbak. Kap babgulyást és lencsét, karfiol és daragaluska levest is, egyik napon pedig gyümölcsleves a menü eleje, ami nagyrészt az almalevest fedi.

A börtönkoszt legnépszerűbb fogása a csirkepaprikás Fotó: Mindmegette.hu

Főételeknél a tésztafélék és a főzelékek dominálnak. A tészták közül a sonkás, a káposztás, és a sajtos állandó szereplője az egyhangú hétköznapoknak. A főzelékeknél a babfőzelék, a lencse és a finomfőzelék a gyakori befutó. Mellettük rakott káposzta is felkerül az étlapra. A máj, a paprikás, a hentestokány heti vendégnek számít. A börtönkoszt legfelső kasztjába a sertéspörkölt és a csirkepaprikás tartozik, mellette pedig néhány édesség, így a mákos guba és ünnepek idején a bejglifélék.

Van olyan intézmény, ahol több tucat étrend közül is lehet választani: létezik alap menü, a diétás, a többféle cukros, a vegetárinus, lisztmentes, tejmentes, paradicsom – és májmentes, fűszermentes és a vallás szerinti is.

Maguk szedik, maguk sütik

A börtönök konyhájára kerülő zöldségeket és gyümölcsöket a rabok maguk termelik meg, van ahol, állattartással is foglalkoznak. Ahol nem, ott a húsételek és a tésztafélék alapanyagai a vágóhidakkal, illetve a tésztagyárakkal kötött szerződés alapján kerülnek a börtönökbe.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.