Maga süti a karácsonyi kalácsot Galamb Alex – íme a titkos recept! - Videó

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 22. 14:00
Galamb Alex megmutatta nekünk, hogyan készül az illatos, karácsonyi diós kalács. Az ország kedvenc roma pékje igazán tudja, milyen süteménnyel lehet hangulatossá tenni az ünnepet.

Maga készíti a családja számára a karácsonyi diós kalácsot Galamb Alex. A Bors nála járt vendégségben, és a kedvünkért a saját fejlesztésű receptjét is elárulta. Az ország kedvenc roma pékje az ismertetést a tészta fő hozzávalóinak felsorolásával kezdte: 

Galamb Alex
kedvenc roma
roma pék
Galamb Alex karácsonyra is süt / Fotó: Bors

A süteményt egy kiló lisztből készítem. Kell hozzá még egy deka só, 10 deka kristálycukor, 10 deka teavaj, 3 darab tojás, és fél liter tej.

Alex először a száraz összetevőket a vajjal együtt egy mély tálba szórta, majd az két darab élesztőt is hozzáadva, hangsúlyozva, hogy nem feltétlenül szükséges felfuttatni, de arra érdemes figyelni, hogy a sóval közvetlenül ne érintkezzen.

Fotó: Bors

Ezután a pék egy kancsóba beleütötte a három tojást, illetve egy teljes üvegcse rumaromát és vaníliaaromát is hozzátett. Ezt követően annyi tejet öntött bele, hogy összesen fél liternyi folyadékot kapjon.

Alex egy dagasztógépbe helyezte az összetevőket. A berendezést 10 percig dolgoztatta, közben megsúgta, hogy mindez puszta kézzel nagyjából 15 percet vesz igénybe.

Galamb Alex szenvedélye a sütés

A roma pék dagasztás közben a tölteléket is összeállította: a darált diót egy kevés tejjel, vajjal, cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral jól összedolgozta.

A tésztából két cipót formázott, majd fél órás pihentetés után egy-egy téglalapot nyújtott belőlük. A lapokat megkente baracklekvárral, és a tölteléket is rájuk helyezte. A téglalapokat feltekerte, és hosszában kettévágta. Ezután következett a fonás.

Alex a kalácsot egy kivajazott formába helyezte, és felvert egész tojással lekente. Ezek után 40 percet pihentette.

Mielőtt a kalács a sütőbe került, Alex még megszórta csokoládéval. Mikor az édesség megsült és kivette a sütőből, még a formában öt percig pihentette, majd az asztalra borítva átadta a feleségének, hogy felvághassa. Kíváncsi vagy, milyen lett végül a tökéletes kalács? Íme a videó! 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.