Zöld a krumpli? Súlyosan veszélyezteti az egészséged, azonnal dobd ki!

krumpli
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 12. 17:45
A nem sárga színű gumó komoly mérgezést okozhat nagy mennyiségben fogyasztva.

Ha esetleg saját, otthoni ültetvényed vannak és annak terméseit aratod le most július, augusztusban, van egy rossz hírünk: ha zöld krumplit látsz, akkor annak a tányérod helyett a kukában van a helye. Kiderült ugyanis, súlyos betegséget okozhat. A krumpli "szüretelésre" eleve akkor alkalmas csak, ha az kivirágzott, ekkor éri el ugyanis jellegzetes sárga színét, ami azt jelzi, kellően megérett.

krumpli
Ha a krumpli nem teljesen sárga, akkor az bizony mérgező! Fotó:   Pixabay (illusztráció)

A zöld színű termés ugyanis azt jelenti, hogy nem ehető, valami miatt nem volt képes a megérésre, túl sokat volt a napon,  mérgező! Ez akkor is igaz, ha az csak félig zöldes vagy épp, hogy csak egy kis része az. 

A krumpli gumó alapvetően zöld a klorofilnak köszönhetően, ami egy veszélytelen anyag a zöld növényekben. Azonban, ha a krumpli növekedés során is zöld marad, akkor megnövekszik a glikoalkaid szintje, a szolanin. Ez pedig mérgező. Ezért érdemes a krumplikat fényvédett helyen tárolni. A zöld burgonya ízre eleve keserűbb, nagy mennyiségű fogyasztása káros hatással van a szervezetre méreganyagjai miatt.

 - írja a Mirror.

Tárold tehát a többféle felhasználásra alkalmas alapanyagot száraz, hűvös, napfénytől védett helyen! 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.