Figyelmeztetés

Vigyázz! Felrobbanhat a mobilod, ha nem figyelsz ezekre

N.T.

Létrehozva: 2024.04.15.

Ritkán, de előfordul, hogy a mobiltelefon felrobban vagy kigyullad. Ilyenkor a készülék súlyos sérüléseket képes okozni, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Megmutatjuk, mit tehet, ha csökkentené a tűz esélyét!

1. Figyeljünk a jelzésekre! 

A telefon felrobbanásának oka gyári hiba is lehet, ami miatt túl sok hő szabadul fel a készülékben. A modern okostelefonok esetében a gyártók igyekeznek odafigyelni ennek elkerülésére, így a legtöbb mobil már jelzi, ha az eszköz elkezd túlmelegedni. Van olyan típus, ami magától kikapcsol. Ennek ellenére nem árt odafigyelni a készülékre, különösen, ha régebbi gyártmány! 

iPhone, okostelefon, mobiltelefon, telefon, Pexels
Fotó: Pexels

2. Ne tegyük ki a melegnek! 

A túlzott felmelegedést gyári hiba mellett az is okozhatja, ha a mobilt kint felejtjük a tűző napon, esetleg a forró radiátorra tesszük. Vigyázzunk, hogy ne tároljuk a felforrósodott műszerfalon sem! Nem biztosságos megoldás, különösen, ha közben még navigációs programot is futtatunk rajta. 

3. Hogyan töltsük? 

Ha tehetjük, figyeljünk rá, hogy ne merítsük a telefont 20% alá és ne töltsük 80%-nál tovább. Ha túlságosan meleg, ne kezdjük el tölteni addig, amíg vissza nem hűlt! Ügyeljünk arra is, hogy töltés közben a mobil ne legyen gyúlékony tárgyak közelében vagy zsúfolt helyen! Több éves típust pedig ne hagyjunk sokáig a hálózatra kötve, miután feltöltődött! 

4. Ne aludjunk mellette! 

A mobil töltése közben ne aludjunk az eszköz mellett, hiszen hibák ekkor is felléphetnek! Ráadásul,
ha ilyenkor a párna alá tesszük, az elősegíti a telefon felmelegedését. 

5. Válasszunk jó minőséget! 

A tartozékok vásárlásánál érdemes nagyobb figyelmet szentelni a minőségnek! A telefont csak olyan eszközökhöz csatlakoztassuk, amik műszakilag ellenőrzöttek, illetve a gyártótól származnak! Arra is figyeljünk, hogy jó minőségű konnektort, illetve elosztót használjunk! 

6. Zárlatot okozhat 

Akár egy headset is képes rövidzárlatot okozni a mobilban. Ennek megelőzése érdekében érdemes már a vásárláskor körültekintőnek lennünk! Válasszunk minőségi eszközöket és legyünk elővigyázatosak a márka nélküli vagy utángyártott típusokkal! 

7. Veszélyes sérülések 

Igyekezzünk vigyázni a telefonunkra! A benne lévő akkumulátor ugyanis megsérülhet, ha kárt teszünk a mobilban, ennek következtében pedig előfordulhat, hogy a hőterhelést is nehezebben kezeli majd a készülék. 

8. Biztonságos döntés 

Habár a legtöbb modern telefonban már nem tudjuk otthon kicserélni az akkumulátort, ha ilyen típusú mobilunk van, a vásárláskor érdemes kerülni a rossz minőséget! Lehet, hogy olcsóbban jutunk hozzá az utángyártott darabokhoz, azonban ezek nagyobb veszélyt is hordoznak magukban! Válaszuk inkább a gyári akkumulátorokat! - írja a Fanny magazin

1. Ezért robbanhat fel! 

A mobiltelefonok kigyulladásának oka gyakran az akkumulátorban keresendő. A gyártóknak különös gondot kell fordítaniuk arra, hogy az eszközben lévő anód és a katód sosem érintkezhet. Ellenkező esetben termikus elszabadulás következhet be, ami az akkumulátor felpuffadását, tüzet vagy akár robbanást is eredményezhet.

2. A töltés is okozhatja 

Problémák akkor is előfordulhatnak, ha túl sokat töltünk az akkumulátorba vagy éppen túl gyorsan. Szerencsére a modern mobilok többségénél ez nem okoz gondot. A legtöbb típus nem engedi magát túltölteni, ennek ellenére érdemes elővigyázatosnak lenni. 

3. Rossz minőségű tartozékok 

A telefonok akkor is kigyulladhatnak, ha nem megfelelő tartozékokat választunk. Ez egy silány autós-vagy hálózati töltő csatlakozásakor is megtörténhet, ezért érdemes körültekintően választani! A gyári megoldásokkal valószínűleg nem foghatunk mellé! 

4. Miket áramtalanítsunk? 

Egy esetleges tűz nem csupán a telefonra jelent veszélyt. Azokat az eszközöket, amiket ritkábban használunk, mint például a kenyérpirító, érdemes akár naponta kihúzni a konnektorból. Azokat a készülékeket azonban, amik gyakran vannak működésben, nem feltétlenül kell mindennap áramtalanítani. Ilyen a TV, illetve a számítógép is. Azonban, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, ajánlott minden eszközt kihúzni a konnektorból. Ez alól egyedül a hűtő képez kivételt. 

5. Kigyulladhat a TV? 

A televíziók esetében kevésbé kell veszélyre számítanunk, mint a mobiloknál. A modern típusok már nem fogyasztanak olyan sokat, mint hagyományos társaik, így kevesebb hőt terelnek. Ráadásul a gyártásuk során az elektronikában lángot nem tápláló műanyagot használnak. A LED ennek ellenére kigyulladhat, de szerencsére ez ritkán történik meg. 

6. Veszélyes lehet a laptop? 

A számítógépek és a laptopok esetében nem jellemző, hogy felrobbannának. Zárlat esetén azonban ezek az eszközök is kigyulladhatnak. Ennek egyik oka az lehet, ha nem érintkezik megfelelően a töltő. Szerencsére egy esetleges túlmelegedést követően a készülékek általában maguktól leállnak. Azonban érdemes vigyázni, ugyanis bizonyos hőfok felett az alkatrészek eldeformálódhatnak, ami problémákat okozhat! Ezért ne használjuk a ruhánkon vagy az ágyban a laptopot! 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171233_auto_resized.jpg
origo.hu

Sokkoló: alkoholista lett Anne Hathaway

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27586_resized.jpg?avcount=1714419017
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169045_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170096_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Agyrém: Donáth Anna szerint a magyar kormány miatt szúrtak szíven egy hatodikos kislányt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714419017
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170935_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714419017
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714419017
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú