Elárulja a jó húsvéti sonka titkát Dzsoni, a hentes

húsvéti sonka
PUBLIKÁLÁS: 2024. március 29. 17:07
Kötözött vagy parasztsonka? Vagy inkább füstölt tarja? Megkérdeztünk egy tapasztalt hentest, mondja el, mitől jó a húsvéti sonka.

Még szombaton is nagy a választék a piacon a húsvétra való húsfélélkből és van, aki szívesen hagyja az utolsó pillanatra a sonka beszerzését. De hogyan válasszuk ki a jó sonkát? A Bors  megkérdezte Dzsonit, a tapasztalt hentest, aki elmagyarázta nekünk a jó sonka ismérveit.

Dzsoni saját készítésű parasztsonkáját mutatja. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Bors

 

Először is, jó alapanyag kell, mert rossz húsból nem lehet jó sonkát csinálni

- mondta a hentes, aki már közel harminc éve saját készítésű házisonkával várja a vásárlókat húsvétkor is.

A húsvéti sonka akkor jó, ha hagyományos eljárással és klasszikus füstöléssel készül és nem gyorspácolással. Tapasztalat, hogy az emberek elsősorban a hagyományos, kötözött sonkát keresik, a férfiasabb ízeket kedvelők pedig a parasztsonkát. 

A legtöbb sonka a malac első és hátsó combjából készül

Felsálból készül a darabolt sonka, a comb dió részéből pedig a kötözött sonka, ami a legkedveltebb húsvéti étel. 

A jó sonka sóban pácolt

A sonkát kicsontozzák, hogy rendesen érje a só mindenhol, amiben 4-5 hétig forgatják, majd kiakasztják, hogy jól lecsöpögjön. A jó sonka víztartalma maximum 3-6 százalék között lehet. Akácfával  füstölik két és fél napig. Azért jó, ha tudjuk, hogy a nagyáruházakban kapható fóliázott sonkák többsége lapockából készül és tele van vízzel és adalékanyaggal, ráadásul a gyorspácolás sem igazán tesz hozzá a minőséghez. Így hát a piacon vagy a hentesnél érdemes combból készült kötözött változatot vagy parasztsonkát venni. A színe és az állaga alapján lehet az igazán jó minőségű húst kiválasztani.

A jó sonkában van zsír, nem lehet száraz a hús, nemcsak azért, mert a pácolásnak is jót tesz, hanem mert ez az emésztést is segíti. Az igazi parasztsonka sose száraz

 - tette hozzá a hentes, mikor magyarázta a pácolás fortélyait.

Széles sonkaválaszték található a henteseknél. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Bors

Így válassz sonkát a piacon!

A parasztsonka az egyik legkedveltebb fajta és a  leghosszabb ideig eltartható sonka, mivel régen nem volt hűtőszekrény, így a téli időszaban a padláson, később a hűvös kamrában tartották a háziasszonyok a húst. A kicsontozott változat a jó, mivel a hús minden részét éri a só, és ízletesebb is, ráadásul nem annyira macerás az előkészítése.

A füstölt sonka a sertés combjából vagy a lapockájából kihasított, sóval pácolt füstölt darab. 

Csak húsvétkor kapható a kötözött sonka, amely több darabból álló nagyobb színhús, hájréteggel burkolják, majd összekötik és 4-5 hétig tartó pácolást követően akáccal füstölik. 

Ez a legkedveltebb húsvéti étel, nemcsak a mérete miatt, mivel kisebb darab, fél kiló is vehető ebből a fajtából, hanem mert a az ünnepi vacsorán is jól harmonizál a tojás és kalács ízével. 

A másik kedvenc húsvétkor a füstölt tarja, amely a sertésfej mögötti nyakrész. Ezt a húsfajtát a szaftossága miatt szeretik, amit szintén hagyományos módon, sóval pácolnak és érlelnek, ráadásul nemcsak főzve, hanem nyersen is finom.

A jó sonkának kell egy kis zsír. Fotó: Northfoto

Mindent összevetve, a jó húsvéti sonka kiválasztása sosem egyszerű és ha van megbízható hentes, aki minőségi húst árul, akkor érdemes tőle venni az ünnepi asztalra valót, és a jó lakoma garantált.

A hentes videónkon meg is mutatja, milyen az igazi jó húsvéti sonka:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.