Itt van minden, amit a jó húsvéti sonkáról tudni kell!

Itt van minden, amit a jó húsvéti sonkáról tudni kell!

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 13. 10:00
Hol érdemes megvenni, miből készül, mennyibe kerül és mi az, amit a legtöbb helyen húsvéti sonkaként valójában árulnak a boltokban?

Miben más a húsvéti sonka, mint a többi?

A húsvéti sonka abban különbözik a hosszan érlelt sonkától, hogy 4 hónap után megszakítják az érési folyamatot. A hosszan érlelt sonkát ugyanis nem szabad megfőzni. Régen a decemberben levágott malac combjából készült sonkát fogyasztották áprilisban, húsvétkor.

Milyen egy jó húsvéti sonka?

A jó sonkát a sertés vagy mangalica első és hátsó combjából, különböző tartósítással és ízesítéssel készítik. Az első combot többnyire egyben hagyják, míg a hátsóból többféle sonkát is készítenek:

  • a comb lábszár része, a csülök, füstölve, nyersen, vagy főzve az ideális,
  • a felsálból -ami egy szárazabb hús- készül a darabolt sonka,
  • a comb dió részéből pedig a kötözött sonka.

Az utóbbi az, amit húsvétra érdemes megvenni, ha tehetjük. Ebből is azt a fajtát, amit sóval tartósítanak, később természetes anyagokkal pácolnak, füstölik, majd érni hagyják. A jó sonka ezen kívül hagyományos eljárással, négy hónapig, gyorspácolás nélkül készül és maximum 3-6% vizet tartalmaz.

Hol és milyen húsvéti sonkát érdemes venni?

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a nagyáruházakban kapható olcsó, fóliázott sonkák szinte kivétel nélkül lapockából és nem combból készülnek. Ezen kívül a nagyüzemi eljárásnak köszönhetően egy kiló húsból 1,3-1,5 kilogramm sonka lesz, mivel tele pumpálják vízzel és adalékanyagokkal. Tehát míg a hagyományos eljárással készült húsvéti sonka a készítési folyamat során veszít a súlyából és mindössze pár százalék vizet tartalmaz, addig a boltok polcain lévő súlya nő és majd a fele víz. Éppen ezért aki teheti, az piacon vagy hentesnél vásároljon combból készült, kötözött húsvéti sonkát, vagy ilyet tegyen a kosarába a boltokban.

Tavaly ennyibe került a sonka

Tavaly átlagosan 10-15%-kal drágultak a füstölt hústermékek 2020-hoz képest. A húsvéti gyorsérlelt, főtt sonkának kilója 1400-1500 forintról indult, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba kerültek kilónként. A speciális készítmények még ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot is kóstálhattak.

Idén már ennyibe
 

Húsvéti sonka árak

Sonka típusa

Forrás

Ár

Sonka típusa

Forrás

Ár

Házi parasztsonka

Lazarhus.hu

2990 Ft/kgFüstölt parasztlapocka


 


 


 

Auchan

2000 Ft/kg
Pápai kötözött sonka combból

Kifli.hu

2390 Ft/kgRégimódi parasztsonka2190 Ft/kg
Mangalica kötözött sonka

Koverfarm.hu

4900 Ft/kgFüstölt darabolt sonka2890 Ft/kg
Pick békebeli füstölt sertéslapocka

Spar.hu

2790 Ft/kgPick békebeli füstölt sertéslapocka

Tesco

3000 Ft/kg
Kaiser füstölt főtt kötözött lapocka

Tesco.hu

1290 Ft/kgFüstölt kötözött lapocka

Spar

1390 Ft/kg
Füstölt kötözött lapocka

Auchan.hu

1690 Ft/kgPick békebeli füstölt dió sonka

CBA online

4290 Ft/kg

 

 


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.