Migráció

Von der Leyen továbbra is a migránsok szétosztását akarja

2023. szeptember 17. vasárnap 16:05

Szervezett migrációt akar, nem a határokat megvédeni.

Lampedusára látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt követően, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő meghívta, személyesen győződjön meg az Európa kapujának nevezett szigeten kialakult állapotokról. Ahogyan lapunk is megírta, Lampedusa kritikus ponthoz érkezett, a kis olasz sziget, ahol mintegy hatezer olasz állampolgár él, az elmúlt években több tízezer illegális bevándorló otthonává vált.

A vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón Meloni kijelentette, hogy Itália határa Európa határa is. 

 

. Európa jövője a tét

 – hívta fel a figyelmet az olasz kormányfő.

Az Európai Bizottság elnöke azonban nem a migráció megállítása mellett foglalt állást, hanem a jól szervezett migráció mellett! A bevándorlóknak szerinte biztonságos humanitárius folyósokat kell létrehozni, hogy ne kelljen az emberkereskedőkre bízniuk az életüket. Vagyis had jöjjenek...

Kérdés, hogy a kontinens szembe tud-e nézni azzal a nagy történelmi kihívással, amely az illegális migráció megállítása. – Komoly, összetett, hosszútávú, határozott fellépésre van szükség. Mindenkinek egy irányba kell haladnia, nincs értelme annak, hogy Európa egy része a migrációs hullám megállításán fáradozzon, míg a másik fele ideológia okokra hivatkozva lebontja ezeket az eredményeket – vélte Giorgia Meloni.

A miniszterelnök továbbra is azt állítja, hogy az Olaszország és Európa által elszenvedett migrációs krízisre nem jelent megoldást a migránsok elosztása. 

– Nem egymás baját kell megoldanunk, hanem a külső határokat kell megerősíteni és az induló hajókat leállítani. Ez az egyedüli módja az illegális migráció megfékezésének – figyelmeztetett.

A megalakult olasz kormány továbbra is az afrikai országokkal való strukturált együttműködést javasolja az induló hajók leállítására, az tengeri tragédiák elkerülésére, az emberkereskedő hálózatok felszámolására nézve. Az egységes jogszabályok felállításával egy európai hajómisszió felállítását és a menekült státuszra nem jogosult személyek kitoloncolásának felgyorsítását is szorgalmazta Meloni.

Ezután biztatónak nevezte a Tunéziával létrehozott megegyezést, ami annak jele, hogy Európa támogatást nyújt Afrikának, de cserébe felelőségvállalást követel. Az olasz kormányfő azt is elmondta, hogy a migrációs helyzetet kívánják megvitatni októberben, az Európai Tanács ülésén, azt remélve, hogy az olaszok által képviselt nézőpontot a testület tagjai is támogatják.

Megerősítette, hogy hétfőn a minisztertanácsi ülésén döntenek arról, hogy a honvédelmi minisztérium bevonásával hoznak létre olyan létesítményeket, melyekben a kitoloncolásra váró személyeket helyeznek majd el. Az olasz miniszterelnök végül megköszönte a lampedusaiak türelmét, kitartását, felelősségvállalását. A kormány 45 millió eurós támogatást különített el a sziget számára a rendkívüli állapotok kezelésre.

Von der Leyen továbbra is a migránsok szétosztása mellett kardoskodott, azt erőltette, hogy a tagországok vállaljanak át a Lampedusára érkezett bevándorlókból – annak ellenére, hogy az olasz kormányfő előzőleg elmondta, ez nem jelent megoldást a migrációs krízisre.

 Hozzáfűzte, gyorsítani kell a menedékkérelmek megítélésének eljárását, hogy mielőbb megállapítsák, hogy ki maradhat Európában, és kinek kell távozni a kontinensről. A bevándorlóknak szerinte biztonságos humanitárius folyósokat kell létrehozni, hogy ne kelljen az emberkereskedőkre bízniuk az életüket. A bizottsági elnök úgy véli, a legális bevándorlás javításával visszaszoríthatóvá válik az illegális bevándorlás. Végül Von der Leyen ígéretet tett arra, hogy a Tunéziával folytatott együttműködés keretében újfajta projekteket helyeznek kilátásba, amelyet a Nemzetközi Migrációs Szervezet bevonásával hajtanak végre és a Tunéziának juttatott anyagi támogatásból fedeznek.

Tömegesen tüntettek a helyiek alig néhány órával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének látogatása előtt Lampedusán. Az olasz lakosok olyan intézkedéseket követelnek, amelyekkel megállítják a tarthatatlanná vált migránsáradatot – mutatta be a Euronews hírportál.

A szigetre folyamatosan érkeznek a további bevándorlókat szállító hajók, vasárnap eddig már több mint százan értek partot. 

A beáramló migránsok száma meghaladta a tízezret is az elmúlt héten, miközben Lampedusának mintegy hatezer lakosa van összesen.

Ahogyan a Magyar Nemzet megírta, szombaton is több százan vonultak utcára, hogy a helyzet azonnali megoldását követeljék. A közösségi médiában megjelent felvételeken a helyiek frusztrációja látszik.

– Az elmúlt években nem törődtem ezzel a kérdéssel. De most ösztönösen úgy érzem, meg kell védenem a gyermekeimet, mert nem tudom, mi lesz Lampedusával a jövőben – fakadt ki az egyik demonstráló.

Nem akarunk sátortáborokat. Ez az üzenetünk Európának és az olasz kormánynak. Lampedusa polgárai elfáradtak

– hangzott el egy másik tüntetőtől, miután elterjedt a hír, hogy egy korábbi katonai támaszponton sátorvárost állítanak fel a bevándorlóknak. 

Eközben a Lampedusára érkező afrikai bevándorlók seregei is tiltakozásokba kezdtek, a többi között úttorlaszokkal követelnek maguknak ellátást és jobb életszínvonalat. Lampedusa befogadóközpontjai pár száz embert lennének képesek ellátni, ehelyett több ezren zsúfolódnak össze ezeken a helyeken.

Az Európai Unió reakciója csak azok után érkezett, hogy Giorgia Meloni felszólította a bizottsági elnököt, mérje fel a saját szemével, mennyire tragikus a helyzet. Az olasz kormányfő azok után hívta meg Von der Leyent Lampedusára, hogy rendkívüli intézkedéseket jelentett be a szigetre érkező bevándorlók megfékezésére.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton megerősítette Melonit, hogy Franciaország támogatja Olaszországot a migránsok megnövekedett számával szemben. Ennek jeleként a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin a következő napokban Olaszországba látogat – írta meg az Agenzia Italia olasz hírügynökség.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471523_auto_resized.jpg
origo.hu

Szexi képeken Leonardo DiCaprio új olasz barátnője, a topmodell Vittoria Ceretti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471335_auto_resized.jpg
life.hu

Kokaintól betépett cápáktól rettegnek Florida partjainál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471460_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt Podoljak náci beszédéről: Ez az igazi kérdés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471031_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mi történt vele? Megtaláltuk a Megasztár gyereksztárját, Tóth Lüszit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471742_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19915_resized.jpg?avcount=1695518410
origo.hu

Pőre képek kerültek erő Rita Oráról 18+

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471067_auto_resized.jpg
travelo.hu

Stílusos vendéglátóhelyek, amiket ne hagyj ki, ha Maribor környékén jársz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elszabadultak az indulatok G.w.M lemondott fellépése miatt – A rapper reagált a róla szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695518410
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469702_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Rád kenik a sz*rt”: Magyarázkodik a botrány miatt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695518410
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/7_6hFektJyMOOzKko2O6OPTaI4k9zF1GpnkeimIKOHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5MzM3ZDcxNzU3MDRkYzZhZjJhMDM4NzY5YjI3NjYz.jpg
Tragédia

"Nagyon jó apuka volt" - munkába indult, de útközben meghalt az ötgyermekes apa

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/ulliFzrTBJVpOH4yEpP-my_HrXKcEUEvt5FVrwp5b18/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NGVlY2U0M2IyYTRmN2Y4ZWIwM2U2OGMyZTZjODdi.jpg
Tragédia

Megtörte a csendet az Esztergomban elhunyt rendőr kollégája, aki ott volt a robbantásnál