Aktuális

Minden magyar újszülött után tíz fát ültetnek el Magyarországon

Létrehozva: 2023.05.18.

Módosítva: 2023.05.18.

A konzervatív megközelítéssel ötvözött környezettudatos gondolkodás adhat esélyt a teremtett környezet sikeres fenntartásához és megóvásához - jelentette ki Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselője csütörtökön Budapesten, a Vallásközi párbeszéd a teremtésvédelem szolgálatában címmel megrendezett nemzetközi tudományos konferencián.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontja (EJKK), valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpontjának Teremtésvédelmi Kutatóintézete szervezésében létrejött konferencián a politikus kiemelte, hogy a magyar kormány a keresztény tanítás, a patriotizmus és a pragmatizmus alapelveit szem előtt tartva fogalmazza meg a teremtett környezet megóvásával kapcsolatos politikáját.

HOLLIK István
Fotó: Balogh Zoltán

Példaként említette, hogy minden magyar újszülött után tíz fát ültetnek el Magyarországon, melynek köszönhetően az utóbbi három évben 450 hektárral nőtt az ország erdőterülete; a Hungary Helps program keretében pedig nemcsak templomokat és iskolákat építenek a válságövezetekben élő emberek számára, hanem szaktudás átadásával is segítik helyben maradásukat, például a vízkezelés területén.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem a szakpolitikai kérdéseken túl ma már fontos találkozási pontként szolgál a vallások közötti párbeszéd számára is; hiszen a környezet megóvása az emberi élet szentségének védelmét is feltételezi.

Hidvéghiné Pulay Brigitta, a PPKE Teremtésvédelmi Kutatóintézetének munkatársa azt emelte ki, hogy Magyarország komoly tapasztalatokat szerzett a környezettudatos magatartás elsajátításában az 1990-es demokratikus átmenet, majd az európai uniós csatlakozás kapcsán egyaránt; és ezek, valamint a különböző vallások etikai, filozófiai, továbbá az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) fenntartható fejlődéssel kapcsolatos irányelveit és a Vatikán állásfoglalásait is figyelembe véve, a teljesség igényével próbálnak gondolkodni, majd megoldásokat javasolni a klímaváltozás problémáira. Ebbe döntő fontosságúnak nevezte a fiatalok bevonását azzal a céllal, hogy az ismeretek hiányából fakadó félelmet a cselekvő magabiztosság válthassa fel.

Az egynapos konferencián a két magyar egyetem kutatóin kívül a Vatikán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége, a Földművelésügyi Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium egy-egy meghívott előadója, valamint brit, libanoni, osztrák, és német egyetemek kutatói is részt vesznek.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek