Kanyaró

Veszélyben vannak a gyermekek: újabb világjárványra figyelmeztetnek az orvosok

K.B.

Létrehozva: 2023.05.11.

Megnőtt a kanyaró betegséggel diagnosztizált gyerekek száma.

Ijesztő hírek érkeztek Angliából. Az idei évben már 67 kanyaró betegséggel fertőzött gyermeket kezeltek az ország kórházaiban. Eközben pedig aggasztóan alacsony szinten van a vírus ellen beoltott gyermekek száma.

vakcina, oltás, védőoltás, injekció, Shutterstock illusztráció
Alacsony mértékű a gyermekek beoltottsága a kanyaró ellen /Fotó: Adam Gregor / Shutterstock

A The Sun cikke szerint a tavalyi évhez képest nőtt a kanyarós esetek száma a szigetországban. Emellett pedig az ország egyes részein mindössze az 5 évesek 55 százaléka vette fel a kanyaró elleni oltást. Összesítve pedig mindössze a gyermekek 85%-a rendelkezik immunitással a betegség ellen. Ennek a számnak a járvány megakadályozásához 95%-osnak kellene lennie.

Az NHS Digital adatai szerint 2010 óta ez az első év, amikor 90% alá esett a védett gyermekek aránya. Jonathan Ball professzor a Nottingham Egyetem virológusa a lapnak azt mondta, hogy a kanyaró az egyik legfertőzőbb vírus a világon, amely vad tűzként terjedhet az olyan csoportokban, ahol alacsony az immunitás.

A probléma globális is lehet

A cikk kitér arra is, hogy világszintű a probléma, ugyanis a Covid-járvány miatt közel 40 millió gyerek maradt ki a kanyaró elleni védőoltásból világszerte.

A kanyaró tünetei kezdetben köhögéssel, tüsszögéssel indul, súlyosabb esetben pedig tüdőgyulladáshoz is halálhoz is vezethetnek. A fertőzés pedig cseppfertőzéssel könnyen terjedhet. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek