Gyász

Gyászba borult a világ: Így búcsúztak II. Erzsébet királynőtől

Létrehozva: 2022.09.19.

Módosítva: 2022.09.19.

II. Erzsébetet a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezték végső nyugalomra.

A Westminster-apátságban felravatalozott koporsó

Végső búcsút vettek hétfőn II. Erzsébet királynőtől. Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott volt jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.

A ceremónia brit idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődött, ami után a királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz vitték. A koporsót innen gépjármű vitte Windsorba. Késő délután a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezték végső nyugalomra II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp edinburghi herceggel együtt.

A gyászoló emberek már a órákkal a királynő koporsójának érkezése előtt óriási sorokban álltak a windsori kastély előtt.

A Westminster-apátság kapuinak megnyitását követően 2000 vendéget vártak a tiszteletadásra. A vendégeket busszal hozták, a helyek rövid idő alatt beteltek.

A hagyományoknak megfelelően a királynőt 100 királyi tengerészgyalogos vitte útján. II. Erzsébet koporsóját a Viktória királynő idejében megszülető hagyományt követve egy 123 éves fegyverszállítón vitték, amelyet a tengerészgyalogosok kötélen vontattak.

A királyi család tagjai együtt érkeztek a temetésre, Károly király Vilmossal osztozott egy autón, míg András herceg és Harry herceg egy másik autóval érkezett. György herceg, Sarolta, Katalin és Kamilla egy másik autóban utazott.

Gyermekei és unokái kísérték be a Westminster-apátságba II. Erzsébet királynő koporsóját. A koporsó mögött legidősebb gyermeke, Károly király lépdelt, aki nem bírt az érzelmeivel: elsírta magát.

A temetésen drámai esemény is lezajlott: az egyik rendőr összeesett, rögtön hordágyon vitték el. 

A királynő gyászszertartása után megszólaltak a kürtök, majd két percre teljes némaságba borult a nemzet. A Heathrow repülőtér londoni idő szerint 11.40-től nem fogadott és nem indított járatokat, hogy a teljes némaságot az égben se zavarják meg.

A gyászmenet délután 3 óra körül a Wellington-ívhez érkezett, amelynek különlegessége, hogy azt eredetileg az 1820-as években építették a Buckingham-palota bejárataként, de hat évtizeddel később átköltöztették jelenlegi helyére, hogy Wellington hercegének Napóleon elleni vereségét jelöljék.

A windsori kastélyon áthaladó gyászoló tömeg végül délután 5 óra körül érkezett meg a Szent György-kápolnába, ahol a bejáratnál II. Erzsébet imádott kutyusai várták a koporsó érkezését.

A királynő koporsója a windsori Szent György-kápolna alatt található királyi sírboltba került szeretett férje, Fülöp herceg mellé. Itt az új brit király, III. Károly este fél 9 körül, családi szertartást keretében földet szórt édesanyja koporsójára.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek