Rezsicsökkentés

Kilenc egyszerű tipp, amivel rengeteget spórolhatunk a villanyszámlán

Létrehozva: 2022.08.12.

A villanyszámla komoly tételt képez a rezsiköltségekben. A rezsicsökkentés csökkentésével pedig mindenki igyekszik faragni az áramfogyasztásán. A Bors összegyűjtötte a legfontosabb tippeket, amelyekkel számottevő összeget tudunk spórolni.

Az áramfogyasztás a mai korban elkerülhetetlen, de néhány spórolási tippel könnyedén csökkenthető a számla végösszege, így elérve saját magunk rezsicsökkentését.

1. Csere LED-es izzókra

Fényre szükségünk van, és ha természetes fény nem jön be a lakásba, marad a szinte állandóan égő fényforrás. A régi típusú, hagyományos izzók azonban 3-4-szer több áramot fogyasztanak, mint a modern, LED-es villanykörték. Utóbbiaknak ráadásul az élettartamuk is jóval hosszabb!

2. Váltsunk kedvező energiaosztályú gépekre

Csalóka, hogy az energiacímkék 2021-ben megváltoztak, de a jelenlegi D és E kategóriás készülékek a régi besorolás szerint A++ vagy A+++-nak felelnek meg. Így ezekkel is jelentős energiamennyiséget takaríthatunk meg, ha a mindennapokban használt gépeket lecseréljük (mosógép, hűtő, fagyasztó, stb.).

Szigetszentmiklós, 2022. július 16.
Az MVM (Magyar Villamos Művek) által egy újonnan felszerelt lakossági egyfázisú elektromosáram felhasználását mérő digitális mérőóra számlapja.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Egy kis befektetéssel és néhány praktikával a mindennapokban jelentősen csökkenthetjük az áramfogyasztásunkat Fotó: Faludi Imre

3. Ne működjön mindig minden

Legyen a múlté a bekapcsolva hagyott klíma, a bedugva hagyott telefontöltő vagy a háttérzajnak használt tévé! Ezeket nyugodtan kikapcsolhatjuk, kihúzhatjuk, ha nem vagyunk otthon. Ma már kaphatók olyan kapcsolós elosztók, amelyek révén egyetlen mozdulattal szabályozhatjuk az épp nem használt készülékeket. De egyre inkább elterjednek az okoskonnektorok, amiket egy okostelefonról, a világ bármely pontjáról ki- vagy bekapcsolhatunk, ezzel is elősegítve a spórolást.

4. A redőny a legjobb barát

Remekül lehet vele szabályozni a lakás vagy a szoba hőmérsékletét télen-nyáron! Ha télen felhúzzuk, nyáron leengedjük a redőnyt, vagy összehúzzuk a szalagfüggönyt, ideális hőmérsékleten tarthatjuk a helységet. Így nemcsak az árammal, hanem a fűtéssel is ügyesen gazdálkodhatunk.

5. Napelem = befektetés

Saját háztartásunk áramfogyasztásának nagy részét fedezhetjük a napenergia által, ehhez azonban nagyobb összeget kell befektetni a pénztárcánkból. A beruházás azonban 5-6 év alatt megtérül, ráadásul érdemes figyelni azokat a pályázatokat, amik állami támogatást adnak napelemes rendszer telepítésére. Ilyen lehetőség legközelebb idén ősszel lesz.

6. Mérjünk!

A XXI. században szinte minden mérhető – így a saját fogyasztásunk is. Okos eszközökkel, intelligens mérőórával nyomon tudjuk követni, melyik készülék mennyi áramot fogyaszt, ezzel pedig el tudjuk kerülni a felesleges áramfogyasztást.

London,,Uk,,April,1st,2022:,Taking,A,Meter,Reading,,Jotting
Fontos, hogy mindig nézzük, mennyi áramot fogyasztottunk  Fotó: Shutterstock

7. Mosogatás helyett mosogattassunk

Azt hihetnénk, hogy a mosogatógépek zabálják az áramot és nagyon szomjasak, mert sok vizet vesznek fel, ez azonban nem igaz. A kézi mosogatással szemben jelentős vizet és energiát tudunk megtakarítani, és még az edényekkel sem nekünk kell vesződni.

8. Főzzünk okosan

Használjuk ki a konyhában töltött időt! Ha elektromos sütőt vagy tűzhelyet használunk, készítsünk bennük egyszerre több ételt. Az áramfelvételük ugyanannyi, akkor is, ha tele vannak, és akkor is, ha üresek. Akkor miért ne lehetnének tele?

9. Figyeljünk a szigetelésre

A meleg levegő télen ahol csak tud, kiszökik. Olyan, szemmel szinte nem látható helyeken tud távozni, amire nem is gondolunk. Ilyen problémás terület leginkább a nyílászárók, ajtók, ablakok környéke. Megfelelő szigeteléssel azonban sokat tehetünk azért, hogy bent tartsuk a meleget.

(VG

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek