Paktum

Oroszország hivatalosan is figyelmeztette Csehországot

2022. április 16. szombat 18:34

Oroszország diplomáciai jegyzékben figyelmeztette Csehországot, hogy szovjet gyártmányú fegyvert a beleegyezése nélkül nem adhatnak át más országoknak - közölte újságírókkal szombaton Ján Lipavsky cseh külügyminiszter.

Forrás: AFP

 "Oroszország fenyegetésekkel, zsarolással és dezinformációval próbálja meg elrettenteni a nyugati országokat az Ukrajnának való segítségnyújtástól" - mondta Jana Cernohová védelmi miniszter.

"Ebben az esetben Moszkva azt állítja, hogy Oroszország beleegyezése nélkül a Cseh Köztársaság nem exportálthat szovjet felszerelést. Ez képtelenség, ez egy újabb arrogáns és kínos kísérlet" - tette hozzá Cernohová.

Oroszország a héten hivatalosan figyelmeztette az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy az Ukrajna számára történő fegyverszállítás szítja a helyi konfliktust és "beláthatatlan következményei" lehetnek. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy Moszkva hasonló üzenetet küldött "valamennyi országnak" - feltehetően a NATO-tagállamokra utalva - az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban. Csehország 1999 óta a NATO tagja.

Lipavsky szerint az orosz diplomáciai jegyzék egy újabb mód, ahogyan Oroszország hazugsággal akarja megakadályozni az Ukrajnának nyújtott cseh támogatást.  Az Ukrajnának nyújtott katonai és egyéb segítség egyértelműen Csehország stratégiai érdeke - hangsúlyozta a külügyminiszter.

"Március elején az orosz nagykövet közölte a cseh külügyminiszter-helyettessel, hogy Oroszország szerint terrortámadások várhatók az Ukrajnába küldött nyugati fegyverszállítmányok ellen. Értelmezésünk szerint világos, hogy Oroszország azzal fenyeget, saját maga készít elő szabotázst" - mondta Lipavsky.

"Az orosz fél bejelentette, hogy nem fog tudni megakadályozni egy ilyen szabotázst, amely szerintünk egy újabb fenyegetéssorozat Oroszország részéről" - tette hozzá.

Csehország fegyvereket és más katonai felszereléseket szállított Ukrajnának. Április 6-ig az Ukrajnának adományozott felszerelés ára 1,1 milliárd cseh korona (17 milliárd forint) volt. A védelmi tárca biztonsági okokból nem részletezte, milyen felszerelésről volt szó.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bármelyik pillanatban kipusztulhat az élet a Földön egy űrkatasztrófa miatt

metropol.hu

Így nézett ki Rubint Réka 30 évvel ezelőtt – Fotó!

hirtv.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

metropol.hu

Megrendítő részletek: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült Nikolettre

mandiner.hu

Megszüntetnék Magyarország olajembargó-mentességét bolgár elemzők

ripost.hu

Elképesztő dolog történt a megműtött magyar fiatallal

travelo.hu

Tesztelték! Ezeken a horvát strandokon a legtisztább a tenger

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Megrázó részletek a Dunában eltűnt 17 éves lányról: 7 éves húga végignézte, ahogy elmerül

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

További cikkek

Dráma

Megrázó részletek a Dunában eltűnt 17 éves lányról: 7 éves húga végignézte, ahogy elmerül

Tragédia

Ezúttal egy másfél éves fiú vesztette életét úgy, mint a buszban hagyott kislány Tomajmonostorán