Mesterségük a halál

400 tagú orosz terrorcsoport vadássza a két Klicskót

SZS

Létrehozva: 2022.03.01.

Egy 400 tagú, tökéletesen kiképzett férfiből álló orosz terrorcsoport azt az utasítást kapta, hogy tegyen el láb alól 23 ukrán férfit, köztük az államelnököt és a két egykori profi ökölvívó világbajnok Klicsko-fivért.

A fegyveres diverzánsok katonai szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére tesznek meg bizonyos dolgokat, bár ezt a gyanúsítgatást a Kreml sokszor és vehemensen tagadta. A Wagner-osztag harcosait nemi erőszakkal, rablással, gyilkossággal, állítólagos háborús bűnökkel hozták kapcsolatba Afrika-szerte, Ukrajnában pedig részt vettek már lőfegyverek és harcosok szállításában, majd a fegyveres cselekmények kirobbanása óta az orosz tankoszlopok irányításában.

                                                    Zelenszkij is veszélyben

Az osztag Afrikából érkezett, és korábban jelentős szerepet vállalt a kelet-ukrajnai oroszbarát milíciák fegyverellátásában, katonai kiképzésében. Néhány munkatársa állítólag a Kreml katonai hírszerző egysége, a GRU által működtetett bázison, a dél-oroszországi Krasznodar városa közelében kiképzési feladatokat hajtott végre - mondták el a Reutersnek nyilatkozó források.

Egy bizonyos Jevgenyij Prigozsin oligarcha – gyakran „Putyin főnökének” nevezik – által létrehozott csoportot öt hete szállították repülővel ukrán területre, hatalmas összeget vesznek fel, ha valamennyi feladatukat végrehajtják, írta meg elsőként a The Times. Tagjai Kijevben tartózkodnak, híreket gyűjtenek, igyekeznek a mobiltelefonjaik koordinátáinak behatárolásával felderíteni a két Klicsko tartózkodási helyét.  Főként a kijevi polgármester Vitalij fejére fáj a foguk, de testvére, Vlagyimir meggyilkolása is a céljuk. Amellett Volodimir Zelenszkij ukrán államelnököt és kabinetje minisztereit kell(ene) félreállítaniuk az útból. 

Vitalij (elöl) és Vlagyimir hollétét igyekeznek felderíteni az oroszok Fotó: AFP via Getty Images

Nyugati megfigyelők azt állítják, a Wagner-csoport Kremlhez fűződő kapcsolatai nem kétségesek. Erre utal egy fotó, melyen Putyin Dmitrij Utkin alezredessel, a csoport feltételezett alapítójával látható. 2020-ban a Bellingcat oknyomozó híroldal tudatta, hogy a Wagner főnöke, Prigozsin nyolc hónap alatt 99-szer hívta fel Putyin kabinetfőnökét, és gyakran beszél a Kreml vezető tisztségviselőivel.

Az orosz kormány – megunva a gyanúsítgatásokat – azt javasolta, hogy Prigozsin csak vendéglátó-ipari szolgáltatásokat nyújtson nekik... 

A terrorlegények többek között Szíriában, Líbiában, Mozambikban és a Közép-afrikai Köztársaságban is részt vettek a harci cselekményekben.  2019-ben egy szíriai fogoly megkínzását és lefejezését filmező férfit Sztanyiszlav D-ként azonosítottak, az illető az osztag egyik tagja, a szír elnök Basar Asszadhoz hű katonai egységek oldalán harcolt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek