Aktuális

Vadászati világkiállítás: Programözön várja a látogatókat – videó

MTI

Létrehozva: 2021.10.12.

Hétfőn, a világkiállítás tizenhetedik napján több mint 35 ezren látogattak el a Hungexpóra, és ezzel a központi helyszín látogatottsága már meghaladja az 508 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló rendezvénysorozat résztvevőinek száma már 1 millió 300 ezer felett jár - közölte a világkiállítás sajtóirodája kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a nagy sikerű Fátyol iskolaprogramban eddig már közel 46 ezer diákot láttak vendégül kísérőikkel együtt - a program ma több mint 5200 diák érkezésével folytatódik. A Jószolgálati programban már közel 2300 belépőt igényeltek a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek.

Még három napig várja a látogatókat a nagysikerű "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás központi programsorozata a Hungexpón, a utolsó napokra is változatos kulturális és ismeretterjesztő programokkal készülnek - írták.

Kedden a Humgexpo A pavilonjának nagyszínpadán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) nap keretein belül gondolatébresztő felvezetőt tart délelőtt 10.30-tól Heltai Miklós professzor Vadgazdálkodás és természetvédelem - több, ami összeköt, mint ami elválaszt címmel, amit Csókás Adrienn és Heltai Miklós Vaddisznó a városban - Ki tehet róla? című előadása követ. Ez után Ábrám Örs a Kolon-tó természeti értékeit mutatja be, közvetlenül utána pedig Malatinszky Ákos a vizes élőhelyek botanikai értékeiről beszél.

A délutáni szekciót Heltai Miklós professzor A vadászat jövője: lehetőségek és veszélyek című prezentációja nyitja, 15 órától pedig Kreąimir Krapinec professzor Forest grouses in Croatia - a historical overview and future perspectives című, angol nyelvű bemutatója zárja az A pavilon színpadi programját.

A D pavilon színpadán 11 órától a Hal, Víz, Ember pavilon szakmai programjai várják az érdeklődőket: 12.30-tól a Tüskevár nagysikerű színpadi adaptációját, 14 órától pedig a Geröly Tamás és Szokolay Dongó Balázs duó világzenei koncertjét tekinthetik meg a látogatók.

Fél négytől a Vadász talk show színpadán Vágó Piros beszélgetőpartnere Szári Zsolt, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, horgász-vadász novellaszerző lesz.

Fél öttől az 1971-es budapesti vadászati világkiállításról szóló fotóalbumot a kötet szerkesztője, L. Simon László, a Központi Magyar Kiállítás kurátora, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mutatja be Kovács Zoltán kormánybiztos, államtitkár társaságában.

A pavilon keddi programját 17.30-tól a Fitos Dezső Társulat A Falu című előadása zárja.

A hagyományos vadászati módokat bemutató F pavilonban 14.50-kor kezdődnek az előadások, ezeken az agarászatról, az elöltöltő fegyverekről, a solymászatról, illetve a vadászíjászatról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

A közlemény szerint a világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó három napja is tartalmas programokat kínál, az Erzsébet téri Akvárium Klubban kedd este a Meybahar zenekar előadásában ismerkedhet meg a közönség a világkiállítás nemzetközi pavilonjában kiállító országok népzenéjével.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum vadászati témájú műtárgyaiból. A gyűjteményi anyaghoz mintegy negyven, vadászat ihlette alkotással kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Szintén a Vajdahunyad várában tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból összeállított válogatás Terítéken címmel, míg a Szépművészeti Múzeum Augustin Hirsvogel vadak és szárnyasok befogását, elejtését ábrázoló ötvenhárom lapból álló üvegablakterv-sorozatát állította ki.

A Ludwig Múzeum tereiben, a Metafizikus áthatolás egy zebrán elnevezésű kiállításon közel harminc kortárs képzőművész alkotása által ismerhető meg, hogyan gondolkodnak ma a művészek a természet és a vadászat kapcsolatáról.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a híres vadász, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye által megőrzött fotóalbumok képanyagát állította ki, míg az intézmény természetfotó-kiállítása az Erzsébet téren tekinthető meg, ahol a Trash Art Magyarország 2021 Magyarország vadjai tematikájú pályaművei is helyet kaptak.

A vidéki helyszíneken kedden is folytatódnak a különleges családi programok.

Bőszénfán a Vadasparkban a Zselic nagyvadjai című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyanitt 10 órakor kezdődik a Kedvenc vadállatom című program, melynek keretein belül óvodás és kisiskolás csoportok vehetnek részt vadmegfigyelésen a vadasparkban.

Kaposmérőn, a Kassai-völgyben délelőtt 10 órától történelmi, honfoglaláskori lovas bemutató és interaktív foglalkozás és előadás kezdődik, a program megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Vásárosnaményban a hét vendégei Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vadászai lesznek. Emellett tematikus programokat kínálnak az érdeklődőknek: fa-, csontfaragók és vadászkésesek bemutatkozása a mesterek utcájában, a Világjáró Vadászok és a Vadász Könyvklub kiállítása, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kiállítása, Ezer arcú természet fotókiállítás, valamint dámszarvasból készült ételek készítése. 10 órától kerül sor a Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyerekek találkozójára (íjászat, solymászat, múzeumlátogatás, filmvetítés), 14 órától a Puszta, a szabadság és végtelenség hona címmel Vízur János tart előadást, 15 órától pedig Molnár Péter következik, az ő bemutatójának a címe az Ezerarcú Tisza mente.

A programokról, a belépőjegyekről és megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon olvashatók információk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090640_auto_resized.png
origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711632618
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089258_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090002_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17072264_auto_resized.jpg
life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078877_auto_resized.jpg
vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711632618
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090995_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Meglepő eredmény a húsvéti kalácsteszten: a Lidl és a Penny terméke is versenyzett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711632618
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány