Aktuális

Most kiderül: ennyibe kerül valójában az iskolakezdés - ennek a korosztálynak a szülei járnak a legrosszabbul

Bors

2021. augusztus 27. péntek 15:30

Évről-évre téma szeptemberben, hogy vajon mennyire terheli meg a pénztárcát az iskolakezdés. A tanévkezdés számos költséggel jár, a szülők ilyenkor számtalan kiadással találkoznak. A KSH 2019-es adatai szerint – a tavalyi adatok még nem nyilvánosak - a 19 év alatti iskolás gyermeket nevelő háztartásokban egy gyerek iskolakezdésére átlagosan több mint 25 ezer forintot költöttek.

Forrás: Somogyi Hírlap / Metropol

Arról, hogy az idei költségek hogyan alakulnak, hová érdemes menni vásárolni a Metropolnak Kiss-Kovács Zsuzsanna egy családi papír-írószerbolt, a Kiss-Firka Kft. ügyvezetője beszélt a Metropolnak. Egy belvárosi általános iskola honlapjáról letöltöttük a szükséges tanszerek listáját és a várható költségeket ennek alapján számoltuk ki. A 32 darabos lista beszerzése önmagában 15 ezer forintba kerül, a jegyzéken azonban iskolatáska, tempera, ecset és színes ceruzakészlet nem szerepel. Márpedig csak ha az iskolatáskát nézzük az árak 4 ezer forinttól indulnak és egészen 30 ezerig is eljuthatunk.

Kiss-Kovács Zsuzsanna szerint a szülők iskolakezdési vásárlásainál két véglet dominál nagyjából egyforma arányban: akinek teljesen mindegy mi mennyibe kerül és az aki alaposan megnézi mit mennyiért vásárol. A tanévkezdési csomagok vásárlását a legtöbb szülő a füzetekkel kezdi, már ott lehet látni, milyen pénztárcájú emberről van szó, hiszen ha nem kérdezik az árat, csak leemelik a polcról, ami tetszik nekik, akkor tudható, hogy nem jelent akkora gondot az iskolakezdés. Ha azonban valaki a legalapabb füzetek vásárlásával kezdi, akkor látható, hogy nagyon meggondolja mit vegyen. A szülők rendkívül széles palettáról válogathatnak, rengeteg a márka, sokféle minőségben kapható, ennek megfelelően az árak is sokfélék. A legtöbb szülő egy adott összeghatárral a fejében megy vásárolni, többnyire gyerekekkel együtt. Legkevesebben azok vannak, akik ésszerűen válogatva próbálják adott határon belül tartani a kiadásukat.

Hogyan válasszunk írószerboltot?

A szülők számára nincs különbség az írószerboltok között, kérdés mégis hogyan válasszunk. Kiss-Kovács Zsuzsanna szerint érdemes figyelni a nagy hipermarketek sulikezdés előtti leárazásaira, érdemes itt beszerezni néhány dolgot. A többi termék viszont akár többszörösébe is kerülhet, mint egy kisebb boltban. A nagy bevásárlóközpontokban mindig magasabbak az árak, mint a kis, önálló üzletekben, ahol még segítenek is a vevőknek.

A legegyszerűbb dolgok 10-12 ezer forintba kerülnek

Ha első osztályban valaki csupán a legegyszerűbb dolgokat vásárolja meg akkor a végösszeg nagyjából 10-12 ezer forint lesz. Erre jöhetnek rá az esetleges extra igények. Vannak ugyanis olyan iskolák, ahol pontosan megszabják milyen színű, vastagságú és márkájú füzeteket, zsírkrétát, vízfestéket szeretnének látni a gyerekek asztalain. Ránézésre nem lehet felismerni, hol megfelelőek az árak. A boltban mindig érdemes rákérdezni, vajon ki is próbálták-e a termékeket, mert ahol igen, ott pontos tanácsot tudnak adni a szülőknek.

A jobb helyeken megkérdezik mit szeret a gyerekek

A jobb helyeken az eladók megkérdezik, hogy egy gyerek hogyan viszonyul például a rajzoláshoz és a festéshez, mert ha szereti és kedvvel csinálja így ajánlanak a szülőnek megfelelő rajzeszközöket. A csomag összeállításakor megkérdezik vajon vigyázz rá a gyerek, vagy a második napon elhagyja, mert a válasznak megfelelően kell például radírt választani.

Mindig az elsős csomag a legdrágább

Nagy általánosságban érdemes tisztában lenni azzal, hogy mindig az elsős csomag a legdrágább, hiszen első osztályban mindent kell megvásárolni. A páros számú osztályok (2., 4. osztály) az olcsóbb csomagok, hiszen első osztály után mindig vannak olyan dolgok, amiket már nem kell megvenni, például az alapkellékek: vonalzó, ecset, olló. Harmadikra azonban szinte biztosan elfogy minden, ekkor kell egy sereg dolgot újravásárolni. A felső tagozatban olyan extra dolgokat kérnek (számológép, körző, stb.), amelytől minden újra ismét drágább lesz.

Több mint százezer tanszerrel segíti a rászoruló diákokat a kormány

Nagyobb tanszercsomaggal támogatja az Orbán-kormány a szegényebb családokban élő diákokat. Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre. A hírt a Klebelsberg Központ elnöke jelentette be. Hajnal Gabriella elmondta: 110 480 diák kap ingyenes tanszercsomagot elsőtől nyolcadik évfolyamig, függetlenül attól, hogy ki az iskola fenntartója. A csomagokat már kiszállították, a rászoruló diákok augusztus 30. és szeptember 2. között meg is kapják azokat. Már harmadik éve, hogy európai uniós forrásból támogatott projekt keretében az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen oldjuk meg a tanévkezdéshez szükséges, alapvető tanszereket tartalmazó csomagok beszerzését – emlékeztetett.

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

origo.hu

Egy különös nő, aki az egyik férfiből kisfiút csinál, a másikat a halálba kergeti

vaol.hu

Hatalmas rendőri készültség Szentpéterfa határában: a TEK is kivonult a helyszínre - fotók

origo.hu

Készül a következő Samsung okoshangszóró

nemzetisport.hu

NBA: Gobert visszatért, a Jazz ellensúlyozta Jokics bravúrját

vg.hu

Bejelentést tett Hosszú Katinka

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

borsonline.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

origo.hu

Állóra büntetőfékezett a havas úton, ki akart szállni balhézni, azonnal jött a drága büntetés - videó

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor