Aktuális

Koronavírus: Az iskolaigazgató dönt arról, mi számít igazolt hiányzásnak

Bors

Létrehozva: 2021.08.29.

A magas átoltottságnak köszönhetően ahogy a mindennapi életben sem, az iskolákban és az óvodákban sem írnak elő szigorú korlátozásokat. A vírus még jelen van, ezért az EMMI levelet küldött az oktatási intézményeknek, hogy ügyeljenek az alapvető higiéniai szabályok betartására.

Amíg lehet, marad a jelenléti oktatás

Az egyik legfontosabb, hogy a szülő ne vigye gyermekét közösségbe, ha koronavírusos tüneteket mutat, és a köznevelési intézmények a higiéniai szabályok betartására fokozott figyelmet fordítsanak – áll az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós által megfogalmazott levélben. 

Jelen álláspont szerint az összes oktatási intézményben jelenléti oktatással veszi kezdetét a tanév, ami jóval biztonságosabb lesz, mint egy évvel ezelőtt, hiszen a pedagógusok döntő többsége és a 12 év felettiek nagy része is be van már oltva. A kormány a jelenléti oktatást addig kívánja fenntartani, ameddig a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. A zavartalan iskolai működés azért is fontos, mert a munkába járó szülőknek és a gyerekeknek is ez a legjobb. 

Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében – áll az Emmi közleményében.

Nem lesz hőmérsékletmérés 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a hiányzások hogyan alakulnak idén a koronavírus-járvány jelenléte miatt. Az EMMI erre is választ adott.

Az iskolai hiányzásokra a hagyományos szabályok vonatkoznak, továbbra is az intézményvezetőnek van joga eldönteni, hogy a diák távolmaradását mely esetben tekinti indokoltnak – írták. 

Ahogy jelenleg hazánkban a mindennapokban sehol sem kötelező a maszk, úgy az óvodákban és iskolákban sem kérik ezt a gyerekektől. Egyelőre testhőmérséklet mérés sem lesz az intézményekben.

2 napon belül beadják a vakcinát

Bár a jövőheti iskolai oltási akcióra való regisztráció már lezárult, az eeszt.gov.hu-n keresztül bármikor lehet jelentkezni oltásra, ami után a közeli oltópontok valamelyikén akár két napon belül beadják a vakcinát. Emellett továbbra is lehet jelezni az oltakozási szándékot a házi- vagy gyermekorvosnál. Egyelőre csak a 12 év felettieket oltják, Pfizer vakcinákkal, a teljes védettség a második dózis után egy héttel érhető el, de már az első vakcina utáni 3. hétben nagyobb biztonságban tudhatja magát mind a gyermek, mind a szülője. 

Az iskolák továbbra is gócpontok lehetnek a járványhullám várható őszi berobbanásakor, ezért az oltható korú gyermek vakcinációjával nem ajánlott késlekedni – Müller Cecília is erre hívta fel a figyelmet a köztévén. 

Prof. dr. Tóth Sándor virológus elmondta, hogy nem szabad elfelejteni:

Az itthon is jelenlévő delta variáns a vuhani alapvírusnál nyolcszor fertőzőbb, és még az oltottak is továbbadhatják a vírust. Emiatt a veszélyeztetett csoportoknak a biztonságuk érdekében érdemes mihamarabb megszerezni a védettséget, az oltatlan gyermekek is megbetegedhetnek és terjesztői lehetnek a fertőzésnek.

Oltassák a gyerekeket, hogy járhassanak suliba!

Ligeti Zsuzsa, egy 13 évfolyamos budapesti gimnázium angoltanára örül, hogy jelenléti oktatással kezdődik az idei tanév.

Az online tanítás senkinek nem tesz jót, az alsó évfolyamosoknál különösen nehéz így az írás-olvasás, számolás elsajátítása. De a tinédzserek is nehezen viselték a nagy lezárások idején, hogy nem találkozhattak egymással. Sok órám első tíz perce azzal ment el, hogy próbáltam lelket önteni beléjük. Nekik különösen fontos a lelki egészségük szempontjából, hogy minden nap találkozzanak egymással az iskolában – mondta a pedagógus, aki elárulta, az iskolájukban minden pedagógus be van oltva, sőt, akik tehették már a harmadik oltásukat is felvették. 

A 16-18 évesek többsége, és már sok kisebb gyerek is felvette az iskolánkban vakcinát. Jelenleg arra lehet számítani, hogy sem maszk, sem hőmérőzés nem lesz a gimnáziumban, csak a szokásos higiéniai szabályok betartására kértek minket.

A napi fertőtlenítős takarítás mellett persze kézfertőtlenítők ki vannak helyezve. A legjobb az lenne, ha minden oltható gyermek felvenné a vakcinát, hogy ne essenek ki az iskolából betegség miatt, illetve ne fertőzzék meg társaikat, a pedagógusokat, rokonaikat. Jó lenne, ha nem térne vissza az a borzasztó állapot, amit a járvány tombolása idején tapasztaltunk. Több gyerek nem járt iskolába a tanév második felében, mert vagy ő volt beteg, vagy a családtagjai, vagy nem engedte a szülő iskolába, mert féltette a gyerekét. Ez különben a pedagógusoknál is előfordult. Minket is megviselt pszichésen ez a helyzet, a digitális oktatás sok többletmunkát rótt ránk. Mindenképpen a jelenléti oktatás a legjobb mindannyiunk számára, amíg a járványhelyzet ezt lehetővé teszi – fejtette ki a tanárnő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek