Aktuális

Fogadjunk, hogy eddig nem jól ült az autója vezetői ülésében!

Bors

2021. július 17. szombat 13:30

Bár a legtöbb járművezető azt gondolja, a megfelelő üléspozíció a kocsiban magától értetődő, ez általában nem igaz. A helyes testhelyzet elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez.

Forrás: Skoda Media

Minden kezelőszervet – különösen a kormánykereket és a pedálokat – el kell tudni érni anélkül, hogy nyújtózkodni kellene vagy természetellenes mozdulatokat tenni.

Egyenes hát

Először is fontos, hogy minél egyenesebben ül­jünk. Három oka van annak, hogy miért nem szabad „fe­küdni”. A jó kilátás és az autó fentebb említett irányítása mellett azért is, mert a biztonsági öv nem tud megtartani, ha a test és az öv között rés van, hanem hajlamos alácsúszni. Ezt a jelenséget „submarining”-nek nevezik – ilyen pozícióban, amikor a test előre lő, a biztonsági öv a nyak körül akad, és fojtogat.

Hajlított térd

Az ülés hosszanti beállítására is van egy alapszabály: a lábak soha nem lehetnek teljesen kinyújtva, még akkor sem, ha a pedált lenyomjuk egészen a padlóig. Mindig legalább enyhén behajlítva kell maradniuk, különben az ízületekben lévő csontok a tes­ten keresztül felfelé kényszerülnek, mint egy teleszkópos esernyőn. 

Kormányfogás

Hasonló a helyzet a kormánykerékkel kapcsolatban is. Úgy kell helyesen tartani, hogy a kezek „háromnegyed három” helyzetben vannak. Ez a fogás sokkal szélesebb körű manőverezést tesz lehetővé. A mai kormánykerekek formájukkal megkönnyítik ezt, hiszen a megfelelő helyeken süllyesztettek és a tenyér megtámasztására kiszélesítettek. A biztonságot is szolgálja, mert ha a légzsák aktiválódik, a ke­zeket az oldalsó szabad térbe kényszeríti.

Távolság a volántól

Ugyanilyen fontos azonban, hogy ne üljünk túl közel a kormánykerékhez, és így a légzsákhoz sem. Az ideális pozíció a légzsákok időzítésével függ össze: nem akkor kell érintkezniük a testtel, amikor megtelnek, vagy amikor a legnagyobb ke­ménységűek, hanem pontosan abban a pillanatban, amikor elkezdenek leereszkedni. 
Az ideális ülés-kormánykerék távolság beállításához a há­tát és mindkét lapockáját ké­nyelmesen a hát­támlán nyug­tatva tartsa maga előtt kinyújtott karját, miközben a csuklójának a kormánykerék felső peremén kell nyugodnia. Majd amikor a ko­rábban említett helyzetben megfogja a kormánykereket, a karja könyökben behajlított. 

Fejtámla

A fejtámla beállítása is fontos. Ha a mérete és a sofőr magassága lehetővé teszi, ideális, ha a teteje olyan magasan van, mint a feje búbja. Nem baj, ha a fejtámla egy kicsit alacsonyabb, ha az utas nagyon magas, de a teteje soha nem lehet alacsonyabban, mint a fülcimpa fölső része.

Ülésmagasság

Az ülés beállításának utolsó szempontja a magasság. A mutató itt az, hogy egy összeszorított ökölnek el kell férnie a feje és az autó mennyezete között. Ez azért van, hogy minimálisra csökkentsük a felső gerinc sérülésének esélyét, ha az autó netán felborul.

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

likebalaton.hu

Ilyen egy keleti V8-as luxuslimuzin – videón mutatja meg a keszthelyi Gehilio’s Garage

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

mandiner.hu

Szombat este lesz A Dal 2022 első válogatója

szon.hu

A levegőből figyelnek a zsaruk Nyíregyházán! Ennyi ember bukott le! (videó)

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? 13 ínycsiklandó hétvégi receptötlet, amivel bárkit leveszel a lábáról

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó

sport.mandiner.hu

Dánia ráfizetett a „sunnyogásra”: Svédország-Spanyolország lesz az Eb- döntőben!

origo.hu

Veszélyes buborékra figyelmeztet Európa leggazdagabb embere