Aktuális

Álruhában buktatták le a dokit a hálapénzkommandósok: Vizsgálat nélkül adott versenyengedélyt sportolóknak

Bors

Létrehozva: 2021.07.06.

Megvolt az első fogása a márciusban alakult Nemzeti Védelmi Szolgálat keretében létrehozott Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály nevű szervetének, melynek célja, hogy felszámolja a hálapénzt az orvosoknál. Januártól szigorúbban, akár börtönnel is sújtható az, aki elfogadja.  

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Védelmi Szolgálat március elseje óta ellenőrzi az egészségügyben dolgozókat, hogy végleg leszámoljanak a szakmát megszégyenítő hálapénz rendszertől. Világossá tették azt is, mi a különbség a hálánk jeléül utólag kínált ajándék, pénz, és a között, ha kenőpénzt ad valaki azért, hogy előnyhöz jusson. De fontos tudni, hogy hálapénzt adni is tilos, maximum 8 ezer forintnyi ajándékkal lehet meglepni a dokikat. 

A kenőpénz elfogadása idén már bűncselekmény, és nem csak az vonható felelősségre, aki elfogadja, ha nem az is, aki adja, vagyis a beteg vagy a hozzátartozója is! Az osztályon rendőrök dolgoznak, akik többfajta módszert vetnek be a cél érdekében. 

– A bűnfelderítés egyik eszköze a megbízhatósági vizsgálat – mondta a Borsnak Váradi Piroska rendőrezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője.

– Ez egyben megelőzési eszköz is, ezt a szervezet létezése óta, tíz éve használjuk. Nagyon nehéz volt elfogadtatni a védett állományunk körében, mint most az egészségügy területén. De én jobb szeretem az integritás teszt elnevezést. Ennek során megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. Ilyenkor a vizsgált személyt beteg, vagy a beteg hozzátartozója szerepét játssza el kollégánk, úgymond álruhát ölt. 

Nem viccelnek a nyomozók

Az ezredes azt is elmondta, a teszt célja, hogy kiderüljön az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. A Bors megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése. A nyomozók, mint Mátyás király, amikor koldusnak álcázta magát, több eszközt is bevethetnek az igazság bebizonyítására. 

Nekik azért már modernebb eszközeik vannak, mint Mátyás királynak

– folytatta nevetve Piroska.

– Persze szigorúan, ügyészség által is felügyelt keretek közt. Fontos, hogy a teszt során lehet titkos információgyűjtést folytatni, de bírósági engedélyhez kötött eszközt nem lehet bevetni. Gondolok itt a lehallgatásra, titkos kutatásra, küldemény titkos megismerésére, e-mailek és más informatikai adatok titkos megfigyelésére … Ezzel szemben kép és hangfelvétel készíthető, de kizárólag a vizsgálat lefolytatására szolgált idő alatt, a beépített kollégánk és a tesztelt személy közötti párbeszédet rögzítheti. Ez később bizonyíték lehet.

Megbukott a sportorvos

Egyértelműen kimutatható megelőző, visszatartó hatása van az ellenőrzéseknek. Kevesebb korrupciós bűncselekményt követnek el. De a közelmúltban két eljárást is lefolytattak bejelentés után. 

– Persze nem ülünk fel mindennek, csak alapos körbejárás után megyünk terepre. Ha van létjogosultsága, akkor indul a bűnfelderítés, mint a megbukott vidéki sportorvos esetében.

Azt az információt kaptuk, hogy sok vizsgálatot végez rövid idő alatt, válogatott sportolók, olimpikonok alkalmassági, egészségi állapotát volt hivatott vizsgálni. Megbukott a megbízhatósági teszten, vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt megtettük a feljelentést az illetékes rendőr-főkapitányságon. Ha bebizonyosodik a bűnössége, akár öt évet is kaphat. Egy másik esetben a beépített kolléga által felajánlott pénzt visszautasította az orvos, átment a teszten!


 


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek