A spárga gazdag C-, A-, E-, B- és K-vitaminokban, folsavban, van benne magnézium, cink és vas. Biztosítja a szervezet számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostokat is.
Természetes antioxidáns, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét. Hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén. Tisztítja a vért és a vesét. Méregtelenít, a bőrünket szebbé és egészségesebbé teszi. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek- és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, csökkentheti a reumatikus fájdalmakat, a köszvényt.
Gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, enyhe hashajtó hatású. Kalóriatartalma alacsony, kiváló ebéd, vacsora készíthető belőle akkor is, ha diétázunk. Kiemelkedő cinktartalma serkenti az agy működését és erősíti az immunrendszert.
A spárga természetes afrodiziákum, segíthet a nemi vágy felkeltésében, a benne lévő E-vitamin serkenti a nemi hormonok – a nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron termelődését. Jó tudni: a spárga gyógyír a másnaposságra is!
Az aminosavak és az ásványi anyagok segítségével megszünteti az alkohol túlfogyasztásával járó gyomorproblémákat, segít a fejfájás megszüntetésében. A piacon kétféle spárgával találkozhatunk, a fehér és a zöld spárgával.
A fehér spárgát földtöltések alatt termesztik, a zöld spárga a föld felett nő, ezért zöld színű. A zöld spárga üdébb és zamatosabb ízű, klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin. Mindkét spárga legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes része. A fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges. Lehet sütni, főzni, párolni, a hatása megmarad.
A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.