Nemcsak finom, hanem brutálisan erős immunerősítő is a spárga

Nemcsak finom, hanem brutálisan erős immunerősítő is a spárga

gyógynövények
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 16. 12:30
A nyúlárnyéknak is nevezett elegáns zöldséget, a spárgát a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták, de értékes és magas tápanyagtartalma miatt is kedveljük.
Bors

A spárga gazdag C-, A-, E-, B- és K-vitaminokban, folsavban, van benne magnézium, cink és vas. Biztosítja a szervezet számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostokat is.

Gyógyhatásai

Természetes antioxidáns, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét. Hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén. Tisztítja a vért és a vesét. Méregtelenít, a bőrünket szebbé és egészségesebbé teszi. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek- és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, csökkentheti a reumatikus fájdalmakat, a köszvényt.

Gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, enyhe hashajtó hatású. Kalóriatartalma alacsony, kiváló ebéd, vacsora készíthető belőle akkor is, ha diétázunk. Ki­emelkedő cinktartalma serkenti az agy műkö­dését és erősíti az immunrendszert.

A spárga természetes afrodiziákum, segíthet a nemi vágy felkeltésében, a benne lévő E-vitamin serkenti a ne­mi hormonok – a nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron termelődését. Jó tudni: a spárga gyógyír a másnaposságra is!

Az aminosavak és az ásványi anyagok segítségével megszünteti az alkohol túlfogyasztásával járó gyomorproblémákat, se­gít a fejfájás megszünte­tésében. A piacon kétféle spárgával találkozhatunk, a fehér és a zöld spárgával.

Ez is érdekelheti

Itt a spárgaszezon - ezekkel az ételekkel vegye le a családját a lábáról!

Még az idén meghal II. Erzsébet? Spárgából jósolta meg a szomorú jövőt a brit „Spárgamágus”

Melyik spárgát szeressem, a zöldet vagy a fehéret?

eltérő termesztés, eltérő szín

A fehér spárgát földtöltések alatt termesztik, a zöld spárga a föld felett nő, ezért zöld színű. A zöld spárga üdébb és zamatosabb ízű, klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin. Mindkét spárga legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes része. A fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges. Lehet sütni, főzni, párolni, a hatása megmarad.

A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.