Aktuális

260 milliós sikkasztással vádolják – Tagadja bűnösségét az OTP régióvezére

Bors

2021. május 31. hétfő 18:55

Az OTP volt dél-dunántúli régióvezetője, F. Balázs ma állt először bíróság elé.

Forrás: Bors

A volt bankvezér, F. Balázs azt állította a Pécsi Járásbíróságon tett hétfői vallomásában, hogy nem bűnös és nem használta fel saját céljaira az OTP Bank pénzét. Mint ismert, az OTP volt Dél-Dunántúli régióvezetőjét 260 millió forintos sikkasztással vádolják.

Elhatározta, hogy van egy magánjövedelme a bal zsebében, és ezt kiegészíti az OTP-ből származó pénzeszközzel, ami a jobb zsebében van. F. Balázs ebben a két zsebben turkált hét éven keresztül. Minden nap úgy kelt fel, hogy megteremtette azt a lehetőséget, hogy az OTP pénzeszközeit saját céljai érdekében használja fel

– mondta az ügyész a Pécsi Járásbíróság előkészítő ülésén, ahol öt év letöltendő börtönbüntetést ajánlott fel F. Balázsnak, ha beismerő vallomást tesz.

Beosztottakra bízta a bevásárlásokat

A vádirat szerint a vádlott, a régióvezetői pozíciójával visszaélve a magánéleti szükségleteinek fedezésére fokozatosan olyan munkahelyi légkört és ügyviteli gyakorlatot épített ki, ami jelentős részében a bank pénzeszközeinek és humán erőforrásainak magáncélú felhasználásán alapult.Az elsőrendű vádlott rendszeresen intéztette beosztottjaival a saját és családtagjai magánjellegű bevásárlásait, postai küldeményeinek feladását és átvételét, vagy használta fel a bank titkárságának reprezentációs keretét, továbbá színlelt utazási elszámolásokat készíttetett beosztottjaival, melyek összegeit az érintett beosztottaktól a pénztári kifizetést követően beszedte és eltulajdonította.

Megabulit tartott a szülinapján

F. Balázs vallomásában cáfolni igyekezett a vádakat, azt állítva, hogy nem ő, hanem a szintén megvádolt beosztottja sikkasztotta el a vád tárgyát képező összeg egy részét, másik részét pedig jogosan, reprezentációra használta fel.

A tanúvallomások szerint a bankár két kézzel szórta a bank pénzét, például a 40. születésnapján 70 fős megabulit tartott az egyik legmenőbb villányi borászatban, sofőrjével vásároltatott be a szupermarketben, és még a helyi újságot is minden nap a sofőrje vitte Pécsről a balatoni nyaralójába.

19 vádlott ellen emeltek vádat

Az ügyészség felsorolta a sikkasztásban érintett vállalkozások neveit is, melyből kiderült többek között, hogy egy pécsi olasz étteremben csaknem egymillió forintot pizzázott el, vagy a VIP ügyfeleknek egy angol divatmárka sáljait adta karácsonyi ajándékba, de egy dél-dunántúli kastélyszálló szolgáltatásait is használta. A bankár előszeretettel étkezett exkluzív balatoni éttermekben Fonyódon és Balatonszemesen is.

Az ügyészség korábban azt is közölte, hogy a bank dél-dunántúli beruházásait végző építési cégek az ő kérésére túlszámlázott projektekből adtak vissza különböző összegeket, és a bank pénzén ezekkel a cégekkel végeztette saját lakás- és nyaralófelújítását is. A régióvezető beosztottjaitól is pénzt követelt, rávette őket, hogy a munkábajáráshoz igényeljenek autójukra útiköltséget, amit minden hónapban le kellett adni neki.

Az ügyészség 19 vádlott ellen emelt vádat. Öten a bank volt alkalmazottai, a többi vádlott az érintett gazdasági társaságok képviselői, illetve vállalkozók. Munkatársunktól

További cikkek

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Bár Jakab még soha nem nyert választást, a fáradtság jeleit látja Orbánon

borsonline.hu

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Nem vált dizájnt a következő Apple iPad

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat