Nincs több pazarlás: Zöldség- és gyümölcsrészek, amelyekről nem tudtad, hogy ehetők

Nincs több pazarlás: Zöldség- és gyümölcsrészek, amelyekről nem tudtad, hogy ehetők

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 11. 16:00
Meglepő, de ezek a részek is fogyaszthatók.
Bors

A konyhai pazarlás csökkentésének egyik módja, ha egész egyszerűen kevesebb dolgot dobunk a szemetesbe. Első pillantásra bonyolultnak tűnik, de könnyedén rászokhatunk, ha alapanyagként felhasználjuk, vagy épp elfogyasztjuk azokat a zöldség- és gyümölcsrészeket, amelyekről korábban azt hittük, a kukába valók.

Mutatnunk néhány meglepő példát, ám ezeknél fontos észben tartani: válasszuk a bio verziót.

Görögdinnye héja

Édes, lédús húsáért vesszük a nyár slágergyümölcsét, azt azonban kevesen gondolnák, hogy kevésbé ízletes héja a legtáplálóbb része, ami hasonlóan lédús, ráadásul tele van rostokkal. A görögdinnye zöld kérge egy citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami csökkenti a vérnyomást, ellazítja az artériákat, ráadásul a libidót is fokozhatja.

Így fogyaszd: A gödögdinnye héjának egyik népszerű elkészítési módja a savanyítás, amivel egy édes-sós finomságot kapunk.

Sárgarépa zöldje

Van egy tévhit, miszerint a sárgarépa zöldje mérgező, ám ez egyáltalán nem igaz: épp ellenkezőleg! Annak ellenére, hogy keserű, rengeteg vitaminnal, kalciummal, vassal van tele.

Így fogyaszd: Egy könnyű salátát nagyszerűen fel tud dobni, és a pesztóban a bazsalikomot is jól helyettesíti.

Ananász közepe

Nehéz beleharapni, és az íze sem olyan édes, de meglepő módon ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza az ananász közepe, mint a gyümölcshús. Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul az izom- és ízületi fájdalmakat is enyhíti. Szakértők szerint az ananász a rák megelőzésében is szerepet játszik.

Így fogyaszd: Egyszerűen aprítsd fel, és add hozzá a gyümölcssalátádhoz.

Banánhéj

A lista legmeglepőbb résztvevője, amiről csak kevesen tudják, hogy például számos vegán fogás fő alapanyagaként szolgál. Rengeteg B6- és B12-vitamint tartalmaz: ezek nagyban hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez.

Így fogyaszd: Serpenyőben kisütve, némi fűszerrel akár húspótlóként is fogyasztható.

Citrom- és narancshéj

A citrusfélék héja telis-tele van tápanyagokkal: egyes tanulmányok szerint például a C-vitamin sokkal erősebben koncentrálódik a héjban, mint a gyümölcshúsban. Található benne még emellett kalcium, vas, folsav, magnézium, és kálium is.

Így fogyaszd: A citrushéjak legegyszerűbb fogyasztási módja, ha például belereszeljük: nagyjából bármibe.

Karfiol levelei

Sokan inkább letépkedik a leveleket vásárlás előtt, most azonban ez megváltozhat. A karfiol leveleiben rengeteg olyan tápanyag van, ami immunrendszer-erősítő hatásokkal bír: például C-vitamin, A-vitamin, szelén, kálium és kalcium.

Így fogyaszd: Süsd együtt a karfiollal, vagy add hozzá a salátádhoz!

Kiwihéj

A kiwi esetében szintén igaz, hogy a héja több tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcshús: egyes tanulmányok kimutatták, hogy háromszoros rosttartalmmal rendelkezik. Ráadásul ha hámozatlanul fogyasztjuk a kiwit, sokkal több C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

Így fogyaszd: Egyszerű: csak harapj bele!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.