Aktuális

Megdöbbentő: a virológus elárulta, miért veszélyesebb az indiai mutáns!

Bors

Létrehozva: 2021.05.19.

A szakemberek szerint csak idő kérdése és az indiai variáns hazánkban is megjelenik. A koronavírus új mutánsa azért is veszélyesebb, mert gyorsan terjed és sokszor minden előzetes tünet nélkül okoz súlyos tüdőgyulladást.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa a téma kapcsán kiemelte: Angliában, ahol nagy az átoltottság, és megjelent az indiai mutáns, azt látják, hogy aki nem oltatta be magát, azok között terjed főként az indiai változat. Tehát, aki be van oltva, arra nem jelent nagyobb veszélyt az indiai, vagy legalábbis akkorát, mint aki nincs beoltva. Ezért tartja fontosnak, hogy mindenki oltassa be magát, hiszen, ha Magyarországon is megjelenik az indiai mutáns, akkor az oltatlanokra jelentene nagy veszély, nem pedig azokra, akik beoltatták magukat.

Hirtelen okoz tüdőgyulladást

Dr. Tóth Sándor kutató, virológus szerint az indiai variáns abban különbözik a brittől, hogy hordozza az előbbi és a kaliforniai variáns tulajdonságait is, és alattomosabb, mint az eddig ismertek.

– A britnél az ”eredeti” kínaihoz képest 13 helyen történt mutáció, a dél-afrikai kilencszeres mutáns. Az eredeti vuhanihoz képest a brit agresszívebb, gyorsabban terjed és nagyobb előszeretettel okoz kimondottan tüdőgyulladást, de kevésbé támadja az idegrendszert. Ezért ennél ritkább a szaglás és az ízlelés elvesztése. Az indiai agresszivitásában és a tüdőgyulladás felé tendálásban nagyjából megegyezik a brittel, de ennél 

az a különösen veszélyes, hogy a fertőzés után gyakran nem okoz kezdeti tüneteket és csak akkor derül ki a fertőzés, ha már kialakult a masszív tüdőgyulladás. Ebben van a legnagyobb veszélye.

Az oltás ezzel szemben is véd, de jöhetnek szökevény mutánsok, és ilyen a dél-afrikai, ami képes a néhány fajta oltással beoltottat is megfertőzni. Hogy mennyire súlyosan, arra még nincsenek pontos kimutatások - emelte ki a virológus. 

Új tünetekkel is jár

Az indiai variáns az eddigi tapasztalatok szerint képes újabb tüneteket is okozni: a korábbról megismert tünetek, mint a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek mellé további négy tünetcsoportot találtak: kötőhártya-gyulladás, ami a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti, sűrűbben fordulnak elő olyan emésztőrendszeri panaszok, mint a hányinger, a hányás, a hasmenés és jelentkeztek hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés. A fekete gombás-fertőzést is a tünetek közé sorolták, bár ez utóbbiról kiderült, hogy főként inkább az indiai közegészségügyi állapotokkal hozható összefüggésbe.

A távlati megoldások a koronavírus ellen

Dr. Tóth Sándor kutató virológus szerint, ami jelenleg biztos, hogy az indiai variáns ellen minden oltás véd.

– Azonban a vírus folyamatosan mutálódik, és természetes kiválasztódás során kialakulhat olyan, ami ellenáll a vakcináknak. A távlati megoldás a szájon át szedhető vírusellenes gyógyszer és az oltás együttesen lehet. Számomra úgy tűnik, hogy ez már a közeljövőben megvalósulhat.

A védekezés módjai

Természetesen a legkézenfekvőbb védekezési mód, a védőoltás mellett egyelőre rendkívül fontos a fertőzések számának a minimalizálása, a vírus továbbterjedésének a megállítása is, például a fertőzött területek irányából az utazási korlátozások bevezetése.

Nem minden az ellenanyag-szint

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa is határozottan egyetért azzal, hogy az indiai mutánssal szemben is a vakcinák jelenthetik a megoldást. Ismét felhívta a figyelmet, hogy a védettség jelenlétet nem lehet kizárólagosan az ellenanyagszámra leszűkíteni. Mint mondta, a súlyos megbetegedéstől minden vakcina véd, még akkor is, ha esetleg nagyon alacsony, vagy egyáltalán nincs is ellenanyag a páciens szervezetében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151547_auto_resized.jpg
origo.hu

Elzárták az amerikai államtitkoktól a kiállhatatlan Oppenheimert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153824_auto_resized.png
metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151984_auto_resized.jpg
life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154463_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Közel az ukrán összeomlás? Négy frontszakaszon tört előre az orosz hadsereg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27337_resized.jpg?avcount=1713855310
origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szeretetükkel üldözik a rajongók a Házasság első látásra sztárjait

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713855310
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153981_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/netYebUjrgmZbsRFr0R9fYtvjyS1C31K5UFH_RR30Z4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ1NWJhYmE0ZGExNjQyMTQ4M2JhOTg0Y2JjNTAyODUz.jpg
tragédia

Pokoli nap Magyarországon: két halálos tűz is életet követelt