Aktuális

Végre kiderült: ez a vércsoport jelenti a legnagyobb biztonságot a koronavírus ellen

Bors

2021. április 6. kedd 12:15

Máig nem lehet tudni, hogy a koronavírus lefolyása miért más és más akár hasonló egészségi állapotú embereknél is, ám a kutatók újabb magyarázatokat találtak. A vércsoportokkal kapcsolatos megfigyeléseket végre tudományosan is alátámasztották.

Forrás: Shutterstock

A klinikai adatok szerint a koronavírusra az A vércsoportú emberek a legérzékenyebbek, míg a 0-s vércsoportúak a legellenállóbbak: a kórházba és a lélegeztetőgépre kerülők és az elhunytak között is gyakoribb az A vércsoport. A koronavírus és a vércsoportok kapcsolata sokáig csak megfigyeléseken alapult, ám a kutatók végre a molekuláris magyarázatot is megtalálták.

A 0-s vércsoportúak a legellenállóbbak

A tudományos magyarázat alátámasztja azt, hogy az A vércsoportú emberek a legérzékenyebbek a koronavírusra, majd őket követik az AB és a B vércsoportú emberek, a legellenállóbbak pedig azok, akik 0-s vércsoporttal rendelkeznek.

Ami mára tudományos tény, sokáig csak megfigyeléseken alapult. Nagyjából egy hónappal ezelőtt, a Blood Advances tudományos folyóiratban közölték a kutatók a megfigyelések molekuláris magyarázatát – mondta el a Borsnak dr. Rusvai Miklós víruskutató.

Veszélyben vannak a tüdőhámsejtek

Mostanában a szervezet fehérjéi közül az ACE2 receptorokon van a legnagyobb figyelem, hiszen ezek ott vannak bizonyos sejtek felszínén és a koronavírus tüskefehérjéje képes hozzájuk kapcsolódni - mondta a Borsnak Rusvai - A vércsoport antigének is hasonló fehérjék, csak ezek a vörösvérsejtek felületén lévő molekulák. Az A vércsoport antigénekről tudtuk, hogy a vörösvérsejtek felszínén ott vannak az A és az AB vércsoportú embereknél, de most derült ki, hogy kissé módosult formában a tüdőhámsejteken is jelen vannak az említett vércsoportú egyéneknél. Kiderült az is, hogy a koronavírus nem csak az ACE2 receptorhoz tud kötődni, hanem ehhez a módosult A vércsoport antigénhez is, ami a tüdő hámsejtjein van – magyarázta a víruskutató, aki érdekességként említette meg, hogy a koronavírus ugyanerre az antigénre a vörösvérsejtek felületén képtelen kötődni. Mivel az A és az AB vércsoportú embereknél van A vércsoport antigén, náluk a koronavírus az ACE2 receptoron túl még egy felületen képes kötődni a tüdőhámsejteken, ami sokszorozza annak esélyét, hogy súlyosabb állapotba kerüljenek a betegség okozta tüdőgyulladás esetén.

Mivel a 0-s vércsoportú emberekben nincs ilyen molekula, ezeknél az egyéneknél a koronavírus nem tud kapcsolódni a tüdőhámsejtekhez, azonban az A és AB vércsoportú embereknél a koronavírus két kötődési helyet is talál - mondta a szakember.

- Ennek következménye az, ha egy A vércsoportú illető belélegzi a koronavírust, akkor az ő tüdejében kétszeres eséllyel kötődik a koronavírus a légzőhámsejtekhez, mint a 0-ás egyénekben – mutatott rá Rusvai, aki hozzátette, hogy a B antigénekhez jóval kisebb mértékben tud csak kötődni a koronavírus.

Az férfalakat támadja leginkább

A professzor szerint azonban a 0-s vércsoportúaknak sem lehet fellélegezni, hiszen még mindig nem tudni teljesen, hány különböző részleten múlik, hogy valakinél milyen lefolyású lesz a fertőzés.

Érdekes, hogy a koronavírusok okozta egészségkárosodások jelentős része nem a tüdőhöz köthető, hanem az érfalakhoz. Éppen ezért a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás sokkal súlyosabb rizikófaktort jelentenek, mint egy tüdőbetegség vagy a vércsoport – zárta a szakember, aki szerint még egy beteg pontos kórtörténetét ismerve sem állapítható meg, milyen lefolyású lesz a koronavírus megbetegedés. Egyelőre nem ismert, hogy hány százalékban játszhat szerepet a betegség lefolyásánál a vércsoport, az érhálózat, a tüdő vagy további más tényezők.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet

888.hu

Márki-Zay Péter Indiába küldene minket

life.hu

Színészlegenda távozott az élők sorából: elvesztette a rákkal folytatott küzdelmet

hirtv.hu

Kábítószer-birtoklás miatt körözik az ismert magyar influenszert

kemma.hu

Halálos baleset Tatabányán: vélhetően rosszul lett az ütközés előtt az áldozat

origo.hu

Meghökkentő, de igaz: a világon létezik még egy Hősök tere - galéria

ripost.hu

Megszólalt a orvos: ez az omikron 9 tünete, ami kifejezetten az oltottaknál jelentkezik

nemzetisport.hu

Videó: a furcsán futó matematikus bíró elvitte a show-t az Afrika-kupán

vg.hu

Európai Gyógyszerügynökség: emlékeztető oltásra van szükség az omikron ellen

origo.hu

Intenzív havazás volt az éjjel az ország egy részén - képek