Aktuális

Brutális égési sérülései lettek és kómába esett hetekre egy fiatal nő egy depresszió elleni szertől

Bors

2021. március 2. kedd 14:00

Valóságos rémálommá vált egy huszonéves nő küzdelme a depresszióval: a gyógyszer miatt ugyanis, amit szedett, égéshez hasonlatos sérülések borították be a testét, a fájdalomtól folyamatosan hallucinált, majd pedig három hetet kómában töltött.

Máig képtelen pontosan összerakni egy most 29 éves nő, mi is történt vele pár évvel ezelőtt, miután a depressziójára kapott gyógyszertől kórházba került. 

Annyi bizonyos, a Dallasban élő Christan Bennett megjárta a poklok poklát: bőrét égési sérülésre emlékeztető sebek borították, folyamatosan hallucinált a fájdalomtól, az orvosok pedig végül mesterséges kómába tették, hogy megóvják a szervezetét a végleges károsodástól. A teljes felépülése hosszú hónapokig tartott: újra meg kellett tanulnia nem csak járni, de enni és inni is.

Antidepresszáns miatt lebegett élet s halál között

Christan 24 éves kora óta szenvedett depresszióban. 2016 márciusában írtak fel neki egy Lamictal nevű szert antidepresszánsként, ami eleinte jónak tűnt, április elsején azonban egyik pillanatról a másikra kezdett leromlani az állapota: fogmosás közben az ajkából apró bőrdarabkák szakadtak le, magas láza volt, idegfájdalom kínozta, valamint folyamatos fejfájás.

A kórházban rögtön elkezdték kivizsgálni, de eleinte elég tanácstalanok voltak a szakemberek.

– Azonnal elkülönítettek, ahol úgy éreztem, vagy ötven doktor megvizsgált, többek közt fertőző betegségek szakértője és toxikológus is.

A fiatal nőt azonnal átvitték az égési sérülések osztályára, amikor megjelentek a bőrén az égéshez hasonlatos kiütések. Ekkor már a fájdalomtól folyamatos hallucinációi voltak: azt képzelte, nem is kórházban van, hanem fogva tartják. Később az orvosok úgy döntöttek, mesterséges kómába helyezik, hogy megúvják a tüdejét és a szívét – írja a Mirror. A komatózus állapotból végül három hétig nem tudták felkelteni, így azt sem tudták neki elmondani, hogy a kapott antidepresszáns gyógyszerre alakult ki nála végzetes allergiás reakció – az úgynevezett Lyell-szindróma (allergiás eredetű toxicus epidermalis necrolysis) veszélyeztette az életét.

Hónapokig csövekkel tartották életben

Christan Bennett még a mesterséges kómát követően sem volt túl a nehezén: további három hétig lélegeztetőgépre került, emellett egy csövön keresztül táplálták kilenc hónapon át. Gyakorlatilag a hosszas kezelés és ágyhoz kötöttség miatt nem csak járni, de önállóan inni és enni is újra meg kellett tanulnia.

– Azóta nagyon óvatos vagyok a gyógyszereket illetően, amiket felírnak nekem: nem veszek be semmi újat, amit nem próbáltam korábban, hiszen csoda, hogy életben vagyok – árulta el, hozzátéve: a kórházban töltött hosszú hónapok máig nem álltak össze számára egy egységes egésszé. Még mindig vannak olyan részletek, amik zavarosak számára – egy dologban azonban biztos: hálás az életéért, azért, hogy akkor végül elhagyhatta az intézményt.

További cikkek

Kínos

Purhabbal akarta kezelni férje férfiasságát, nagyon rossz vége lett

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Ez is érdekelhet

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

likebalaton.hu

Kvíz: Híres balatoni származású zenészek, zeneszerzők I.

origo.hu

Luxuscikkekbe öltöztetett francia bulldogok hívják fel magukra a tolvajok figyelmét - fotók

vg.hu

Ausztrália is elfogadja a Szputnyik V-t

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

origo.hu

Titkos, aranyérme kincsre bukkantak Németországban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

vaol.hu

Baleset: Egy ember életéért küzdöttek Sárvár közelében - videó

borsonline.hu

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

magyarnemzet.hu

Szenzációs felfedezések várhatók a Turul-dinasztiáról

origo.hu

Így nézett szembe a halállal az ír terrorista