Aktuális

TB-tartozása van? Ezt kell tennie, hogy ne kelljen fizetnie a sürgősségi ellátásért

D. G.

2021. február 23. kedd 11:00

Március 10-ig kapnak haladékot járuléktartozásuk rendezésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a tajszáma. Ha az adós még az új határidőig sem fizet, nem kap tovább ingyenes egészségügyi ellátást.

Forrás: MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint február 18-án 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hat havi mértékét, ami jelenleg 48 ezer forint. A tartozók közel fele hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek. Esetükben utólag van lehetőség a járuléktartozás törlésére. A hivatal már megkezdte az adósok értesítését, ha az újabb figyelmeztetésre sem reagálnak, érvénytelenítik az érintettek taj-számát, ami azzal jár, hogy az állami egészségügyi szolgáltatás ingyenesen már nem vehető igénybe. Akinek nem lesz TAJ-száma, sürgősségi ellátásra sem jogosult.

Online ellenőrizheti státuszát

Azok, akik nem tudják, van-e tartozásuk, vagy nem biztosak abban, hogy a munkáltatójuk fizeti utánuk a járulékot, online ellenőrizhetik a www.neak.gov.hu internetes oldalon, hogy milyen státuszban vannak. Az alábbi belépési lehetőségek közül lehet választani:

- Ügyfélkapu

- Elektronikus személyi igazolvány

- Telefonos azonosítás

- Arcképes azonosítás

Részletfizetésre is van lehetőség

Akinek van teendője, mert az adatok szerint nincs egészségbiztosítása, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről. Ezen kívül havonta értesítik azokat, akiknek tartozásuk van, és időben felhívják a figyelmet a befizetésre. A NAV azért értesíti ügyfeleit a befizetések elmaradásáról, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy a tartozás miatt az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen. Ezek a levelek elektronikus tárhelyre, illetve postai címre érkeznek. Az ügyfélkaput érdemes rendszeresen ellenőrizni.

Ha valaki nem tudja fizetni a havi 8 ezer forintos TB-díjat, attól még kap ellátást szociális rászorultság alapján, ha kevés a jövedelme. Ezt, a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg

Tehát a szociális rászorultságról a kormányhivatal dönt és a jogosultságról hatósági bizonyítványt ad ki. Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

Maximum 750 ezret kérhetnek

Akinek nem lesz érvényes tajszáma, mert hat havi tartozása van 2020. júliusától, azoknak a rendelet szerint a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell. Vagyis csak akkor kap halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát. Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapnának, ha volna tajszám, de legfeljebb 750 ezer forintot. Könnyítés, hogy a számlát az orvosi beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni, ami mondjuk egy életmentő műtétnél kiemelten fontos. A beteget, vagy a hozzátartozóját a beavatkozás előtt értesíteni kell a költségekről.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

borsonline.hu

Gyönyörű, szőke hajú lány tűnt el – családja könyörög a segítségért

life.hu

Durva fotót tett közzé Farkasházi Réka: így nézett ki a műtétje után

magyarnemzet.hu

Szenzációs felfedezések várhatók a Turul-dinasztiáról

vaol.hu

Baleset: Egy ember életéért küzdöttek Sárvár közelében - videó

origo.hu

Titkos, aranyérme kincsre bukkantak Németországban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A legnagyobb hibát a hollandok ellen követtük el – Mikler

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

magyarnemzet.hu

Megvan az új időpont az ElkXrtuk televíziós premierjére

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó