Lazacleves
Elkészítési idő: 1 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg lazacfilé * 50 dkg krumpli * 1 fej vöröshagyma * 1 póréhagyma * 1 csokor friss kapor * 2 dl tejszín * 5 dkg vaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1,5 l zöldségalaplé
Elkészítés: A lazac bőrét lehúzzuk, és kockákra vágjuk. A krumplit hámozás után szintén felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a póréhagymát karikákra. A vajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit, felengedjük az alaplével, és elkezdjük főzni. 10 perc múlva beletesszük a póréhagymát és a lazacot is. Megsózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön készre főzzük. Kaporral megszórva, citromszeletekkel tálaljuk.
Töltött káposzta
Elkészítési idő: 6 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (6 főre): 80 dkg darált sertéshús (lapocka) * 10 dkg darált füstölt szalonna * 10 dkg darált füstölt kolbász * 2 kis fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * kis csokor friss kapor * só, bors, borsikafű ízlés szerint * 2 dl hideg víz * 1 ek fűszerpaprika * 10 dkg rizs * 10 nagyobb káposztalevél * 1 kg vágott savanyúkáposzta * 10 dkg füstölt császárszalonna * 20 dkg főtt, füstölt sertéstarja * 3 TV-paprika * 3 paradicsom * 2 egész tojás. A tálaláshoz: tejföl
Elkészítés: A töltelékhez a darált húst, a darált füstölt szalonnával és kolbásszal egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a félig megfőzött rizst. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, friss kaporral és 2 gerezd fokhagymával. Hozzáteszünk 1 fej nagyon finomra vágott vöröshagymát és a 2 egész tojást. Összedolgozzuk, hogy formázható massza legyen belőle. Majd 10 gombócot formázun, amelyet a káposztalevelekbe töltünk. Odatesszük a szálaskáposztát. Kevés olajon a félszer fél centisre vágott füstölt császárszalonnát és főtt, füstölt tarjakockákat elkezdjük pirítani. Hozzáteszünk 1 fej finomra vágott vöröshagymát, a 3 apró kockára vágott TV-paprikát és a 3 apró kockára vágott tisztított (forrázott, héjatlan) paradicsomot. Majd rátesszük a kimosott, apróra szeletelt káposztát. Sóval, borssal, borsikafűvel és kaporral ízesítjük. Megszórjuk egy minimális pirospaprikával. Fölengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A tetejére helyezzük a töltelékeket és lassú tűzön 110 fokon, 1 óra alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Aranygaluska
Elkészítési idő: 2 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (8 adag): 40 dkg liszt * 3 dkg cukor * 10 dkg vaj * 2 tojássárgája * 1,5 dl tej * 2 dkg élesztő * ½ kk só. A töltelékhez: 10 dkg darált dió * 5 dkg cukor * 5 dkg vaj * 1 kk reszelt citromhéj.
Vaníliasodó
Hozzávalók (8 adag): 8 dl tej * 4 tojás sárgája * 1 rúd vanília * 3 dkg vaj * 5 dkg cukor * 1 tk rizskeményítő.
Elkészítés: Készítsük el a tésztát: a langyos tejben oldjuk fel a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyen futtassuk fel. A tészta hozzávalóit a vaj kivételével keverjük össze, és dolgozzuk ki a tésztát – az olvasztott vajat a dagasztás utolsó fázisában adjuk hozzá, majd letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, a vajat szintén olvasszuk meg előtte. A megkelt tésztát gyúrjuk át, és nyújtsuk ki 2 centi vastagságúra, és 2,5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy egy olajba mártott pohár szélével szaggassuk ki. Rétegezzük a kivajazott kuglófformába: minden réteget kenjünk át a töltelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Közben elkészíthetjük a vaníliasodót. A tojássárgáját a vajjal, a keményítővel és a cukorral habosra keverjük, majd 2 dl tejjel felhígítjuk. A vaníliarúdból kikaparjuk a magokat, és ezeket a rúddal együtt a maradék tejbe tesszük és felforraljuk. A vaníliarudat kivesszük, és folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgájás keveréket, és néhány percig kis lángon főzve besűrítjük. Az aranygaluskával tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.