A Bors felkeresett néhány szakácsot, akiknek az életét a pandémia fenekestül felforgatta.
Tamás egykor a hivatásának érezte a konyhaművészetet, ám a koronavírus-járvány az ő munkahelyének is betett. Mikor világossá vált, hogy a szakmájában nincs igény a munkájára úgy, mint korábban, váltott. Jelenleg egy adománybolt logisztikusaként és sofőrjeként keresi a kenyérét. A döntését nem bánta meg.
– A konyha egy embert próbáló és idegőrlő hely, de egyben egy szép szakma helyszíne is. Ahogy az ember öregszik, úgy bírja egyre kevésbé a pörgést, hajtást, és a legtöbb szakács elér oda életében, hogy szembesül vele: váltania kell. Ez a mostani helyzet sok kollegánál, és nálam is felgyorsította ezt a döntést. Valószínűleg tartós lesz a változás, hiszen nem leszek fiatalabb – mondta a Borsnak Tamás.
– Sok szempontból jobb lett vagy lesz az életem. Nyilván kevesebbet keresek, de kiszámíthatóbb és kevesebb idegeskedéssel jár a mostani tevékenységem, és az a bérkülönbözet ami adódott, bőven megéri ezt. A szakács szakma nem kifejezetten család- és magánéletbarát, de ez a mostani határozottan az. A munkahelyi légkör is tejesen más, sokkal emberközelibb, mint a vendéglátásban. Nem hiszem, hogy valaha is visszatérek a konyhába. 45 felett már öreg szakácsnak számítok, és mivel a szakma iszonyat sebességgel változik, a tudásom sem minden esetben up to date. Jöjjenek a fiatalok!
– fejezte be a férfi.
Egy neve elhallgatását kérő szakács ugyancsak szívesen megosztotta velünk a tapasztalatait.
– Még az első hullámban 2 hónapot kocsimosóban dolgoztam, azóta több ilyen-olyan munkát végeztem. Most megyek villanyszerelőnek, de karácsonyig egy futárcégnél is dolgozom, ugyanakkor jelenleg is bedolgozom egy étterem konyháján. Összegezve sem az életem, sem a magánéletem nem lett jobb. Nem szeretném még eldobni az eddigit! – mondta lapunknak a férfi.
Találtunk egy séfet, aki kamionsofőrként találta meg a számításait.
– Rájöttem, hogy eddig tévúton voltam. A jövedelmemmel eddig sem volt gond, viszont alig látott a családom. Hiába aludtam otthon mindennap, a 14-15 órás munka után hullafáradtan értem haza, és már csak arra volt energiám, hogy bedőljek az ágyba. Most a külföldi fuvarok miatt viszonylag sokat vagyok távol, de utána majdnem ugyanennyit maradok itthon. Ezekből következik, hogy a járvány nyertesének mondhatom magamat – mondta Zoltán.
– Az 50 fokos gőzben való főzés sem a kényelmes tevékenységek közé tartozik. Most maltert hordok vödörrel, szerencsésebb esetben talicskán. Még gyorsabban elfáradok mint a konyhában, viszont csupán napi nyolc órát kell dolgoznom. Tulajdonképpen két hónap alatt sikerült leadnom néhány kilót, amit az állandó kóstolgatással korábban felszedtem. A kényszerű testedzés bizonyos értelemben jót is tesz nekem, de ha őszinte vagyok, be kell valljam, hogy a tűzhely az én igazi bázisom. Már nagyon várom, hogy újra fakanalat ragadhassak!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.