Kardamomos borzselével bolondítsuk meg a libamájpástétomot – hétvégi menü

Kardamomos borzselével bolondítsuk meg a libamájpástétomot – hétvégi menü

libamáj
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 15. 12:00
Bors

Leves

Batátakrémleves mogyoróvajjal

Elkészítési idő: 35 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4–6 adag): 1 ek olaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 közepes piros kaliforniai paprika * 2 közepes sárgarépa * ½ tk cayenne bors * ½ tk frissen őrölt fekete bors * 1 gerezd fokhagyma * 1 tk friss gyömbér * 1 nagy édesburgonya (kb. 30 dkg) * 1 liter zöldségalaplé * 10 dkg paradicsompüré * 4 ek krémes mogyoróvaj * 2 tk méz * 6 ek snidling

Elkészítés: Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a kockára vágott hagymát, paprikát és sárgarépát, időnként kevergetve, 5–6 percig. Ízesítsük cayenne borssal, fekete borssal, zúzott fokhagymával és reszelt gyömbérrel, és pirítsuk tovább még 1–2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a batátát, öntsük fel az alaplével és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg a batáta megpuhul (kb. 20 perc). Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad. Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk.

TIPP: Adhatunk hozzá ropogósra sütött, csípős kolbászkarikákat is.

Főétel

Narancsos libasült

Elkészítési idő: 4 óra. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (8 adag): 1 egész liba (kb. 3 kg) * 4 narancs * 50 dkg sütőtök * 1 ek só * 1 tk őrölt fekete bors * 1 friss rozmaringág

Elkészítés: A libát megtisztítjuk, a tokokat kiszedjük. A narancsokat megmossuk, a héját lereszeljük és összekeverjük a sóval és az őrölt borssal. A narancsokat gerezdekre szedjük, és kevés levet is facsarunk a narancsos fűszersóhoz. Bedörzsöljük vele a libát kívül-belül, majd a gerezdeket a belsejébe töltjük. Az előkészített libát egy tepsibe helyezzük mellével felfelé, a combjait alufóliába csavarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük. Az első óra után meglocsoljuk a kisült zsírjával, majd utána minden fél órában megismételjük. Az utolsóban egy másik tepsit veszünk elő, és abba helyezzük át a libát, most már a hátával felfelé. Akkor mellészórjuk a kockára vágott sütőtököt és a rozmaringleveleket. A liba combjairól levesszük az alufóliát, és további fél órán át sütjük. A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, és fél órán át pihentetjük tálalás előtt. 

Köret

Almás káposztasaláta

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (8 adag): A salátához: 40 dkg reszelt lilakáposzta * 20 dkg alma * 1 fej lilahagyma * 20 dkg natúr joghurt * 1 tk tabasco szósz * 1 kk só. A díszítéshez: 5 dkg rukkola

Elkészítés: A káposztát finomra reszeljük, az almát és a lilahagymát kockára vágjuk, és az egészet összekeverjük. A joghurthoz adjuk a tabasco szószt és a sót, és a salátára öntjük. Hús mellé tálaljuk, a tányéron szórjunk rá egy kevés rukkolát. Hidegen is kiváló fogás, friss, ropogós kenyeret kínáljunk hozzá.

A nagymama receptfüzetéből

Libamájpástétom kardamomos borzselében

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 adag): 5 dkg libazsír * 40 dkg pecsenye libamáj * 1 levél zsálya * 1 kk majoránna * 2 dl száraz fehérbor * 5 db kardamommag * 2 lapzselatin * 1 ek só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 1 fej vöröshagyma * 1 kk csípős csili

Elkészítés: A zsírban megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát. Öntünk alá ½ dl fehérbort, amit kevergetve elpárologtatunk. Mikor ez megtörtént, beletesszük az ujjnyi vastag csíkokra vágott libamájat. Megsózzuk, borsozzuk, ízesítjük majoránnával, zsályával, csilivel, és együtt megpirítjuk. Pürésítjük, és pástétomos tálkába simítjuk. A maradék fehér bort a kardamommaggal felforraljuk, és néhány percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a zselatint. Mikor kézmelegre hűlt, az előkészített libamájpástétomra kanalazzuk, és együtt kihűtjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.