Fenséges Márton-napi lakoma: Sütés közben lepje el a zsír a libamájat!

Fenséges Márton-napi lakoma: Sütés közben lepje el a zsír a libamájat!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 07. 12:00
Kóré Károly

A legenda szerint Tours-i Szent Márton, a 4. századi kereszténység híres püspöke szerint a jószívű és szerény férfi semmiféleképpen sem szeretett volna magasabb egyházi hivatalt betölteni, ám ennek ellenére megválasztották püspöknek. A hívei elől egy libaólban próbált menedékre lelni, ám az ott lakó szárnyasok hangos gágogásba kezdtek, elárulva ezzel a szerzetest. A szent életű főpapot máig kultikus tisztelet övezi, ám a nevéhez profán szokások is fűződnek. Emléknapján, november 11-én Európa-szerte szokás libaételeket fogyasztani.

Ünnepnapon belefér a drága finomság

Bár a hízott libamáj finoman fogalmazva sem tartozik az olcsó eleségek közé, kevesen vitatják, hogy egyike a legnemesebb ételeknek. Hidegen és melegen is az előkelő ünnepi asztalok elmaradhatatlan ékessége. A Bors gyors felmérésén kiderült, hogy jelenleg 7–12 ezer forintért kínálják kilóját a piacon, amiből nyilvánvaló következtetés, hogy a hibás elkészítésből fakadó fogyaszthatatlansága jókora bosszúságot okozhat.

Csak só nélkül szabad sütni

Többféle eljárás lehetséges, a legtöbben azt tartják helyesnek, ha libahájból annyi zsírt sü­tünk ki, amennyi képes a májat teljesen ellepni egy kisfazékban. Miközben a töpörtyű a tűzön serceg, a májat finoman szétnyitjuk, a vastagabb erét pedig eltávolítjuk. Akkor, és csakis akkor, ha a zsír legalább szobahőmérsékletűre hûlt, jól leszűrjük, a töpörtyűt félretesszük (lila hagymával, paprikával és kenyérrel kiváló nassolnivaló fehérbor mellé), majd a májat sózás és fűszerezés nélkül feltesszük a zsírban sülni.

Ha elkészült, ízlés szerint felhasználhatjuk. Érdemes egészben hagyni, és csak a fogyasztás alkalmával szeleteket vágni belőle. Ha melegen szeretnénk megenni, a kierezés után felszeleteljük, majd vajon/libazsíron takaréklángon megsütjük. Fehér borssal ízesíthetjük, de a bátrabbak megbolondíthatják egy kevés mézzel elkevert balzsam­ecettel is.

Schobert Norbi serpenyőben készíti

A fitneszguru azonban mostanában legszívesebben hamburgert készít belőle. A Borsnak azt is elárulta, hogyan.

– Most fejlesztettem ki a szarvasgombás-libamájas keto burgert. Egy 1,5 gramm szénhidrátot tartalmazó szezámmagos zsemlébe egy kevés barbecue szószt, rá pedig színtiszta marhahúst teszek finoman megfűszerezve. Egy serpenyőben a libamájszelet mindkét oldalát 10-10 másodpercig sütöm szarvasgombás olajon. A cheddar sajtot a még forró húsra te­szem, arra pedig a kész májat. Végül egy pici hagymachutney kerül bele – fejezte be az életmód-tanácsadó.

Gór Nagy Mária: Álomfinom a libanyak

Gór Nagy Mária színművésznő kifejezetten kedveli az egyszerű, de nagyszerű ételeket. Szerinte a töltött libanyak is ilyen.

– Ugyanúgy töltöm, mint a csirkét. Álomfi­nom! – árulta el a Borsnak a Szomszédok egykori tornatanára. – Az összetevők könnyen megjegyezhetők: zsemle, petrezselyem, tojás, bazsalikom és mentalevél. Ezeket összegyúrom, pi­hen­tetem, és már mehet is bele a nyakba. Negyed­órát párolom, utána lassú tűzön a sütőben pirítom készre. Olívaolajjal kenegetem. Ez egy elég ütős étel, ezért köretet nem igényel. Sa­látát szoktam ke­verni mellé mindenféle zöldségekből, amelyeket balzsamecettel öntök le.

Failoni Donatella nem fűszerezi

Failoni Donatella és férje, Oszter Sándor maga is nevel libákat a diósjenői kúriájukban. Ugyan a család nagyon is szívesen fogyaszt pecsenyét, az ő állataik biztonságban vannak.

– Családtagot nem ölünk meg – mosolygott a zongoraművész. Hogy mégis mivel kápráztatja el a családját? – A libának önmagában olyan fantasztikus íze van, hogy semmilyen fűszerezést nem igényel. Az egész tisztított libát jó alaposan megsózom, majd beteszem egy sütőbe, hogy kisüljön a zsírja. Ezután öntök alá egy kevés vizet, lefedem fóliával, és alacsonyabb hőfokon (mérettől függően) 2–5 órán át hagyom párolódni. Ha a hús már puha, leveszem a fóliát, és na­gyobb lángon megpirítom – árulta el a családi re­ceptet a művésznő. Amennyiben combot vagy mellet süt önmagában, édes borral locsolgatja. Szerinte a legjobb köret a liba mellé a rizs és a krumplipüré.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.