Aktuális

Eladta a fegyház berendezését a sármos simlis

Bors

Létrehozva: 2020.05.16.

Az egyik legnagyobb magyar szélhámosként maradt meg a köztudatban Strasznof Ignác neve. A férfi mindenkit átvert, akivel csak találkozott.

Nemcsak Magyarországot, de szinte az egész világot végigcsalta a híres magyar szélhámos, Strasznof Ignác. A mindenki által körülrajongott férfit még a rácsok sem tartották vissza, a börtönből is üzletelt, elképesztő sármjának köszönhetően mágnásokat és főpapokat is megvezetett.

Boldog gyerekkor

Strasznof Ignác Mátészalkán született 1868-ban, és már egészen kiskorában is meglehetősen sok gondot okozott a szüleinek, Mórnak és Rózának. Pedig ők mindent megtettek a jó nevelés érdekében: taníttatták gyerekeiket, jó iskolákba járatták őket. Bátyjából, Mihályból híres színházigazgató lett. A kis Ignác azonban, mint a család fekete báránya, igencsak más utat választott: stiklijeiről lett inkább hírhedt, nem csoda, hogy tíz­évesen fantáziát látott benne, és magához vette az osztrák-magyar cirkusz egyik artistanője. Ignác három éven keresztül a cirkusszal élt, ahol kikupálta magát, megtanult németül, ami még inkább fejlesztette benne a simlis hajlamokat.

Kétes hírnév

Ez csak akkor teljesedett ki igazán, mikor újra hazakerült az anyjához, majd annak halála után pesti rokonaihoz. Itt már azonnal belekezdett a nagyüzemi lopásokba, egészen addig, míg egy zsebóralopásért le nem ültették. Három és féléves büntetése alatt volt ideje gondolkodni, és úgy döntött, nem lop többet, ehelyett kifejlesztette híressé vált simliskarriejének mottóját:

Ne vegyél el semmit, intézd úgy, hogy önszántukból adják!A férfi eztán eszerint élt, karizmatikus lényének, sármjának és megnyerő modorának köszönhetően pedig ez pillanatok alatt sikerült is neki: nem csak hazáját, de szinte az egész világot körbecsalta: híres lett Párizsban, Brüsszelben, Hamburgban is.

Korszakos csaló

Az akkor már híres igazgató bátyja próbált ugyan neki segíteni, és tisztességes útra téríteni, ezért riporteri állást adott neki, de ez sem segített: Ignác ekkor egyenesen egy választási csalást buherált meg, miközben főpapok és nagypénzű mágnások is a tenyeréből ettek. Nem csoda, hogy végül ismét börtönben végezte, azonban a horvát fegyház rácsai mögött sem nyugodott: bentről eladta a lepoglavai fegyintézet berendezését. Mikor ebből a pénzből is kifogyott, szégyentelenül megírta emlékiratait, ez pedig még híressé is tette, így vonult be a köztudatba, és élt tovább, mint a korszak legnagyobb csalója. Ignác végül szülővárosában, Mátészalkán, 65 évesen hunyt el, méghozzá harminc évvel fiatalabb felesége mellett.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek