Aktuális

Tánccal szabadítsa fel a boldogsághormonjait!

Füredi

Létrehozva: 2020.04.26.

A tánc közbeni ritmikus mozgással érzelmeket, örömöt és bánatot fejezhetünk ki. Ennek a mágikus erejű mozgásformának különös jelentősége van most, a bezártságban. Nincs tehát kifogás: csavarja fel a szőnyeget, és indulhat a mozgásterápia!

Forrás: Shutterstock

Napjainkban, amikor a megszokottól eltérően zajlik az életünk, bizonyára az április végi tánc világnapja is más értelmet nyer majd. A nemzetközi táncnapot április 29-én tartják, amikor a világ mindenféle táncát megünneplik. Az 1982-es kezdeményezés szerint a nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, valamint a kormányok ösztönzése, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

De miért is kaphatott külön ünnepnapot a tánc? Talán azért, mert a legősibb mozgássor, és sok mindenre bizonyítottan gyógy­ír. Mivel a tánc alapvetően nem más, mint a test ütemes mozgatása, kijelenthető, hogy egyidejű az emberiséggel, és kortalan cselekvés. A kisgyerekek például ösztönösen táncolni, mozogni kezdenek, ha zenét, ütemes hangokat hallanak.

Igazi varázserő

A tánc már az őskortól kezdve fontos szerepet töltött be az emberiség életében. Régen főként spirituális célokat szolgált, ugyanis már az ősidőkben felfedezték, hogy bizonyos táncok mágikus erővel rendelkeznek. Az ókori egyiptomiak, de egyes vélemények szerint már az ősemberek is tudták, melyik az a mozgássor, amellyel ki lehet vívni az istenek tiszteletét, befolyásolni lehet az időjárást, el lehet űzni a gonoszt, teherbe eshetnek vagy éppen a szellemekkel kommunikálhatnak.

Bár egyes vidékeken ma is ismertek bizonyos varázstáncok, napjainkban a táncot főként stresszoldó, feszültséglevezető hatása miatt „használják”.  Krónikák szerint a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartozik, nagyon korán felismerték jótékony hatását.

Kortalan mozgás

A tánc kortalan, ám míg a gyerekeknek nincsenek gátlásaik, a vérükben van, hogy a maguk örömére mozogjanak a ritmusra, a felnőttek között már vannak, akik társaságban nem merik átadni magukat érzéseiknek, mondván: nem tudnak táncolni. Holott táncolni mindenki tud, csak esetleg nem mer, mert fél attól, hogy megszólják. Pedig a táncnak gyógyító ereje van. Feloldja a félelmeket, megszabadít a gátlásoktól, utat enged az érzelmeknek – legyen akár boldog vagy szomorú az illető. A tánc felráz minket, növeli az energiaszintet, boldogságérzetet ad, karban tartja, formálja a testet, ami szintén örömforrás.

Bizonyított tény, hogy táncterápiával súlyos lelki traumákat is kezelni lehet, „kitáncolhatjuk minden bajunkat”, mert olyan mozgásforma, ami egyszerre kikapcsol és energiával tölt fel. A testre gyakorolt élettani hatásai mellett – fellazítja és erősíti az izmokat, növeli az állóképességet – intenzíven hat a lelki folyamatokra is. Hatására könnyebben feldolgozhatjuk a mindennapok fe­szültségeit, stresszoldó és relaxál. Ugyanakkor segíti az önkifejezést, az önelfogadást, fejleszti a kreativitást és a fantáziát.

Terápiás módszer

Már az orvostudomány is felfedezte a táncot mint olyan mozgást, amely ajánlható a sportolni nem hajlandó, de testmozgás nélkül nem gyógyuló pácienseknek. Terápiaként is használják, mert a tánc- és mozgásterápia hívei úgy vélik, hogy tánc közben jobban megismerjük testünk lehetőségeit. A zene és a mozgás segíti az ellazulást, oldja a félelmeket, a szorongásokat, így elvezet a baj eredendő okához.

Sok olyan nővel foglalkoznak a táncterapeuták, akiket lelki trauma ért, megerőszakolták, vagy más módon bántalmazták őket. Rajtuk segít például a hastánc, amely azokat a női ösztönöket aktivizálja, amelyeket eltemettek magukban.

Az elmúlt években a tudomány a tánc bizonyíthatóan jótékony hatásait elemezte. Ez alapján pedig tudományos tény, hogy a táncnak fizikai, mentális és érzelmi szempontból is egészségmegőrző hatása van. Az antidepresszáns gyógyszerek kutatói azoknak az embereknek a vérében, akik jól érezték ma­gukat, az átlagosnál magasabb szerotonin- és dopaminszintet találtak, ezért e két vegyület jelenlétének tulajdonítják a „jókedv” érzését. A tánc mindezek alapján antidepresszáns szernek is kiváló.

Az állatok is eljárják

A tánc mint az érzelemkifejezés, feszültséglevezetés eszköze a sportban is megtalálható. A labdarúgást kedvelők jól ismerik a focisták gólörömét, amikor a – brazil, kolumbiai, kameruni – játékosok összekapaszkodva néhány táncmozdulatot tesznek. De nemcsak az embe­rek, hanem az állatok érzelmei is megnyilvánulnak sajátos „táncukban”. A természetfilmesek és -fo­tósok szerint a legszebb, leglátványosabb párzási táncokat a madaraknál figyelhetjük meg.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172039_auto_resized.jpg
origo.hu

Áttörtek az oroszok, hatalmas bajban az ukrán hadsereg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714388418
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166373_auto_resized.jpg
vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168643_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171659_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714388418
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165655_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714388418
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714388418
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó