Aktuális

Tánccal szabadítsa fel a boldogsághormonjait!

Füredi

2020. április 26. vasárnap 10:30

A tánc közbeni ritmikus mozgással érzelmeket, örömöt és bánatot fejezhetünk ki. Ennek a mágikus erejű mozgásformának különös jelentősége van most, a bezártságban. Nincs tehát kifogás: csavarja fel a szőnyeget, és indulhat a mozgásterápia!

Forrás: Shutterstock

Napjainkban, amikor a megszokottól eltérően zajlik az életünk, bizonyára az április végi tánc világnapja is más értelmet nyer majd. A nemzetközi táncnapot április 29-én tartják, amikor a világ mindenféle táncát megünneplik. Az 1982-es kezdeményezés szerint a nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, valamint a kormányok ösztönzése, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

De miért is kaphatott külön ünnepnapot a tánc? Talán azért, mert a legősibb mozgássor, és sok mindenre bizonyítottan gyógy­ír. Mivel a tánc alapvetően nem más, mint a test ütemes mozgatása, kijelenthető, hogy egyidejű az emberiséggel, és kortalan cselekvés. A kisgyerekek például ösztönösen táncolni, mozogni kezdenek, ha zenét, ütemes hangokat hallanak.

Igazi varázserő

A tánc már az őskortól kezdve fontos szerepet töltött be az emberiség életében. Régen főként spirituális célokat szolgált, ugyanis már az ősidőkben felfedezték, hogy bizonyos táncok mágikus erővel rendelkeznek. Az ókori egyiptomiak, de egyes vélemények szerint már az ősemberek is tudták, melyik az a mozgássor, amellyel ki lehet vívni az istenek tiszteletét, befolyásolni lehet az időjárást, el lehet űzni a gonoszt, teherbe eshetnek vagy éppen a szellemekkel kommunikálhatnak.

Bár egyes vidékeken ma is ismertek bizonyos varázstáncok, napjainkban a táncot főként stresszoldó, feszültséglevezető hatása miatt „használják”.  Krónikák szerint a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartozik, nagyon korán felismerték jótékony hatását.

Kortalan mozgás

A tánc kortalan, ám míg a gyerekeknek nincsenek gátlásaik, a vérükben van, hogy a maguk örömére mozogjanak a ritmusra, a felnőttek között már vannak, akik társaságban nem merik átadni magukat érzéseiknek, mondván: nem tudnak táncolni. Holott táncolni mindenki tud, csak esetleg nem mer, mert fél attól, hogy megszólják. Pedig a táncnak gyógyító ereje van. Feloldja a félelmeket, megszabadít a gátlásoktól, utat enged az érzelmeknek – legyen akár boldog vagy szomorú az illető. A tánc felráz minket, növeli az energiaszintet, boldogságérzetet ad, karban tartja, formálja a testet, ami szintén örömforrás.

Bizonyított tény, hogy táncterápiával súlyos lelki traumákat is kezelni lehet, „kitáncolhatjuk minden bajunkat”, mert olyan mozgásforma, ami egyszerre kikapcsol és energiával tölt fel. A testre gyakorolt élettani hatásai mellett – fellazítja és erősíti az izmokat, növeli az állóképességet – intenzíven hat a lelki folyamatokra is. Hatására könnyebben feldolgozhatjuk a mindennapok fe­szültségeit, stresszoldó és relaxál. Ugyanakkor segíti az önkifejezést, az önelfogadást, fejleszti a kreativitást és a fantáziát.

Terápiás módszer

Már az orvostudomány is felfedezte a táncot mint olyan mozgást, amely ajánlható a sportolni nem hajlandó, de testmozgás nélkül nem gyógyuló pácienseknek. Terápiaként is használják, mert a tánc- és mozgásterápia hívei úgy vélik, hogy tánc közben jobban megismerjük testünk lehetőségeit. A zene és a mozgás segíti az ellazulást, oldja a félelmeket, a szorongásokat, így elvezet a baj eredendő okához.

Sok olyan nővel foglalkoznak a táncterapeuták, akiket lelki trauma ért, megerőszakolták, vagy más módon bántalmazták őket. Rajtuk segít például a hastánc, amely azokat a női ösztönöket aktivizálja, amelyeket eltemettek magukban.

Az elmúlt években a tudomány a tánc bizonyíthatóan jótékony hatásait elemezte. Ez alapján pedig tudományos tény, hogy a táncnak fizikai, mentális és érzelmi szempontból is egészségmegőrző hatása van. Az antidepresszáns gyógyszerek kutatói azoknak az embereknek a vérében, akik jól érezték ma­gukat, az átlagosnál magasabb szerotonin- és dopaminszintet találtak, ezért e két vegyület jelenlétének tulajdonítják a „jókedv” érzését. A tánc mindezek alapján antidepresszáns szernek is kiváló.

Az állatok is eljárják

A tánc mint az érzelemkifejezés, feszültséglevezetés eszköze a sportban is megtalálható. A labdarúgást kedvelők jól ismerik a focisták gólörömét, amikor a – brazil, kolumbiai, kameruni – játékosok összekapaszkodva néhány táncmozdulatot tesznek. De nemcsak az embe­rek, hanem az állatok érzelmei is megnyilvánulnak sajátos „táncukban”. A természetfilmesek és -fo­tósok szerint a legszebb, leglátványosabb párzási táncokat a madaraknál figyelhetjük meg.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

borsonline.hu

Elfajult a fétisszex, kis híján lefejezte áldozatát az egyetemi professzor

she.life.hu

Ne mondd, hogy szeretsz! - Ha nem tudod bizonyítani

magyarnemzet.hu

Uniós biztos: a választásokig nem lehet szankcionálni Magyarországot

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

origo.hu

Átfogó tervet jelentett be a világ egyik legfontosabb növényénél a Nestlé

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja