Aktuális

Svédországi magyarok: Ránk szabadították a koronavírust!

R. K.

2020. április 6. hétfő 10:00

Az egész világgal ellentétben a svéd kormány gyakorlatilag nem törődik a koronavírussal, útjára engedte a járványt. A Svédországban élő magyarok aggódnak, mi lesz velük.

Svédország mondhatni homokba dugja a fejét, ha a koronavírusról van szó. Míg egyes európai országokban még kijárási tilalmat is bevezettek, lezárták a határokat, addig a svédek gyakorlatilag ugyanúgy élik az életüket, mint eddig. Máig üzemelnek a szórakozóhelyek, az éttermek, kötelező az iskola és az óvoda is, a parkok telis tele vannak.  A bevezetett gyülekezési törvény tilalma pedig egyedül az 50 főt meghaladó csoportosulásokra vonatkozik. A kormány nemtörődömsége valósággal sokkolta a kint élő magyarokat, főként annak fényében, hogy idehaza milyen szigorúak az intézkedések.
Fodor Ágnes két éve él családjával Nora városban, de már tervezik a hazaköltözést, mert félnek, hogy megfertőződnek.

– A svédek hanyagsága rettentően bosszant. Mindenki dolgozik, iskolába jár, az utcák olyanok, mintha nem is lenne a koronavírus. Senkit nem tesztelnek, hagyják terjedni a járványt – mondja a Borsnak a fiatal édesanya. – Ránk nézve különösen veszélyes a vírus, így hamarosan hazaköltözünk Magyarországra. Nekem szívritmuszavarom van, édesapámnak gyenge az immunrendszere, édesanyám pedig cukorbeteg. Igyekszünk ezért sehova se menni, félünk. Van egy négyéves kislányom, de őt se merem óvodába vinni – teszi hozzá.

Bíró Veronika tíz éve él Stochkholm közelében, Nynäshamm településen. Kétgyermekes édesanyaként szintén aggódik, és nem szeretné, ha kötelezően iskolába kellene járnia a kislányának.

– A svédek mentalitására tökéletesen jellemző ez a mostani helyzet, nekik ne mondja meg senki, hogy mit csináljanak. Nem hordanak védőfelszereléseket, pedig sok svéd is tart a járványtól. Mi nem mozdulunk ki, csak heti egyszer vásárolni, de a párom tanár, neki be kell járnia az iskolába. A kislányomat viszont nem engedem, féltem őt. Kaptunk egy levelet, hogy ha nem beteg a gyerek, kötelező az iskola. Most két hétig itthon van, ezt jelezni kell az intézménynek, de utána már csak orvosi igazolással maradhat. Őrület ez az egész! – mondja Veronika, aki reméli, hogy hamarosan észhez térnek a svédek.

További cikkek

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Ez is érdekelhet

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

metropol.hu

Gáspár Győző is gratulált Kulcsár Edina új kapcsolatához, nem is akárhogyan- Fotó!

origo.hu

Szédületes Toyota Yaris mutatkozott be, nincs ma ennél eszelősebb kisautó

hirtv.hu

Üzent a lányával vonat elé ugró apa

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

origo.hu

Még egyedibb dizájnt hozhat az Android 13

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

borsonline.hu

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

life.hu

Baukó Éva sem ment el szó nélkül Tóth Andi brutál kerek popsija mellett - Fotó

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

origo.hu

Ezek a világ legaranyosabb és legviccesebb teknősei - képek