Aktuális

Magyar főorvos: a szaglás- és ízérzékelés elvesztése az első tünetek között

Bors

2020. április 5. vasárnap 13:15

A fiatalok láztalanul is áteshetnek a koronavírus megbetegedésen, az első tünetek között pedig a szaglás- és ízérzékelés elvesztése is jelen lehet – mondta dr. Szlávik János, a Szent László kórház infektológus főorvosa.

Exkluzív interjút adott az RTL Klub Híradójának dr. Szlávik János, a Szent László kórház infektológus főorvosa, akinél jobban aligha ismerheti most bárki a koronavírus-járvány magyarországi helyzetét. A főorvos elmondta, az elmúlt hetekben nem csak a nemzetközi, hanem a saját tapasztalataikból is tanultak, így például kiderüólt számukra, hogy ha valaki szaglás- és ízérzékelés elvesztésére panaszkodik, akkor stinte azonnal a koronavírusra gyanakodnak, az ugyanis nem jár mindig feltétlenül magas lázzal. Egy jó hírről is beszámolt, a víruson már átesettek közül sokaknál azt tapasztalják, maradványtünetek, szövődmények nélkül is fel lehet épülni a súlyos betegségből – ez a fiatalabbakra, és az enyhe lefolyású megbetegedésekre igaz.

Három gyógyszert vetnek be egyszerre

Amikor ez a járvány elindult, mi úgy döntöttünk, hogy minden lehetséges gyógyszert megpróbálunk a betegség ellen felhasználni. Gondolok itt a malária ellenes kétféle gyógyszerre, a HIV-AIDS betegség ellen korábban használt gyógyszerre, egy antibiotikumra, különböző immunerősítőkre, tehát mindezt egyszerre bevetjük és úgy tűnik az eddigi tapasztalataink alapján, hogy sikerül felveni a harcot a koronavírus ellen. Nagyon várjuk, hogy legyen valóban törzskönyvezett, hatékony gyógyszer, de egyelőre mindent megteszünk a meglévő gyógyszereinkkel a betegség elleni harcban.

– A statisztikák szerint egy koronavírus fertőzött beteg 2-3 másiknak adja át a fertőzést, de vannak úgynevezett szuperterjesztők, akik váladékaikkal akár száz másik embert is meg tudnak fertőzni, mint például egy dél-kóreai templomban. Azt senkiről nem tudjuk megmondani, hogy ki a szuperterjesztő és ki az, aki valamilyen oknál fogva nem kapja el a fertőzést – magyarázta az orvos, aki azt is elárulta, most naponta 50-100 beteget regisztrálnak, ami valójában még egy alacsony szám, ám néhány héten belül ez megváltozhat.

– Egy ideig megmarad ez a naponta 50-100 eseti emelkedés, de úgy gyanítom, hogy a következő hetekben ez fel fog gyorsulni és a csoportos fertőzésekből át fogunk jutni a tömeges fertőzések szakába, ahogy ez sajnos más európai országok esetében is lezajlott – vélte dr. Szlávik, aki szerint nem lehet megjósolni, mikor érik el a megbetegedések a csúcsot.

Az orvos ezért mindenkinek azt javasolja, hogy viseljen maszkot, azzal ugyanis nem csak azt akadályozhatja meg, hogy a levegőn keresztül bejusson a vírus a szervezetébe, hanem azt is, hogy szennyezett kézzel az arcához, orrához, szeméhez nyúljon.

– Én azt szoktam mondani, hogy azért is érdemes mindenkinek maszkot hordani, mert akkor saját magát nem tudja megfertőzni az esetlegesen fertőzött kezével – tanácsolta a szakértő.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

life.hu

Kulcsár Edina vőlegényével, Mátéval is úgy szakított, mint Csutival

ripost.hu

120 rendőr, 57 helyszín: csaknem 100 milliós csalást követett el a veszélyes magyar banda

origo.hu

Megérkezett a hóvihar - már Budapesten is havazik - videók

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

szon.hu

Pikáns jelenet - melltartóban táncol Barbi (videó)

origo.hu

Prémium összehajtható mobilokkal készül a Xiaomi és az Oppo

nemzetisport.hu

MTK: a másodosztályba igazolt a létszámfelettivé vált szélső

origo.hu

A BMW erős évet zárt 2021-ben

ripost.hu

Ez a négy csillagjegy sokszor csalódott már a szerelemben

mandiner.hu

Franciaországban februárban fokozatosan feloldják a korlátozásokat

nemzetisport.hu

BL: nem játszhatnak Franciaországban az oltatlan Chelsea- és Real-játékosok

origo.hu

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek