Aktuális

Ha nem recseg-ropog, nincs nagy baja a használt bringának

H. N. Zs.

2020. április 7. kedd 12:30

Egyre több bicajost látni az utakon, a koronavírus miatt javasolják is a szakértők, hogy  tömegközlekedés helyett bringával vagy autóval járjon, aki tud. Hogyan válasszunk magunknak kerékpárt?

Forrás: Shutterstock

A biciklivásárlásnak vannak buktatói, ezért érdemes át­gondolni, mikor és mire akarja használni a vásárolt biciklit. Munkába járáshoz és sportoláshoz is különféle modellek közül vá­logathat. Ráadásul az internetet is elárasztották az eladó használt bringák.

Országútival sportolhat

Az országúti bringákat kimondottan versenyzőknek ajánlják.

– Ezeket úgy alakították ki, hogy kisebb legyen a légellenállásuk, szinte fekszik rajtuk az ember. Azoknak ajánlom, akik aszfalton szeretnének sportolni – magyarázza Berinkei András. Az or­szágúti kerékpárnak van egy fitneszkategóriája, ami nyit a hobbiországútisok felé.

– Ezek a fitneszkerékpárok gyorsak, masszívak, a legideálisabb városi ingázóknak. Tökéletes választás, ha el akarja kerülni a tömegközlekedést, de gyorsan akar beérni a munkába.

Mostanában egyre népszerűbbek a túrakerékpárok

– A cross és a trekking kerékpárok túrázásra valók. A trekking kerékpárokon gyárilag megtalálható a legtöbb kiegészítő, vagyis szinte úgy jönnek le a szalagról, hogy ha az ember rátesz egy táskát, megindulhat a világ végére. Hosszú túrákra ajánlom.

A cross bicikliken kevesebb a pluszteher, ezáltal spor­tosabbak. Ez a multifunkcionális bicikli manapság a legnépszerűbb. Tökéletes választás azoknak, még bizonytalanok abban, mire is van szükségük. Nagy előnye, hogy ha meguntuk, vagy más típusúra váltanánk, könnyű eladni, mert igen keresett – említi meg a szakértő.

Próbálja ki a fékeket!

Az új biciklikre csak több ezer kilométer után kell költeni, használt társaiknál viszont hamar előjöhetnek a hibák.

– Attól nem kell félni, hogy az ember egy totálkáros biciklit vesz használtan, ilyen nem nagyon van, mert azt még a laikus is ki tudja szúrni. Vá­sárlás előtt ha rá­ülünk a kinézett brin­gára, és a kipróbálása alatt nem re­cseg-ropog, a váltók, a fékek működnek, nagy baja nem lehet – mondja András, majd hozzátette, a kerékpárüzletekben általában pár ezer forintért felmérik a kétkerekű állapotát.

Olajozni mindig kell

A szakember szerint a fékek, a váltók és a kopó alkatrészek ellenőrzését, a csavarok meghúzását otthon is meg lehet tanulni az internet segítségével.

– A biciklit fontos száraz helyen tartani, a láncokat megolajozni, felfújni a gumikat és tisztán tartani a teleszkópot. Ezek elengedhetetlenek. A szerelés sem űrtechnológia, neki lehet esni, de biztosan több idő lesz, mint szervizben – mondja nevetve András.

Vegyen fel sisakot

A biciklihez több kötelező tartozékot kell vásárolni.

– A bringa majdhogynem csupasz, fel kell szerelni ah­hoz, hogy forgalomba állhasson, továbbá bukósisakot és egyéb védőfelszereléseket is éremes vásárolni. A védelem mellett a kulacsra és a szerszámokra is érdemes gondolni. – Egy defekt, lánc- vagy bowdenszakadás bármikor előfordulhat, ezekkel érdemes számolni, ha az ember útnak indul – világít rá a szakember. A biciklisnél mindig legyen folyadék, egy kis táplálék, személyi igazolvány, megfelelő gumibelső és egy minipumpa. A jelenlegi helyzetben azonban fontos a maszk és a gumikesztyű is. – Most ne biciklizzenek csoportosan, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Több olyan alkalmazás is van, amelyen követhetik barátaik sporttevékenységeit, és a sajátjukat is megoszthatják. Használják ezeket – figyelmeztet Berinkei.

További cikkek

TikTok

Veszélyes trend terjed az interneten, még véletlenül se próbálja ki!

Tragédia

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Váratlan fordulat a hazánkat bíráló országjelentés kapcsán

ripost.hu

A hétéves Danika tragikus halála: senki nem sejthette, mitől szenved a kisfiú

life.hu

Csuti kitálal: már ekkor eldöntötték el, hogy végleg elválnak útjaik Kulcsár Edinával

vaol.hu

50 napja van kómában Csollány Szilveszter, Zacher Gábor szerint van remény

origo.hu

Tragédia: nem tudták megmenteni a beteg medvebocsot

nemzetisport.hu

Videó: Beckham inspirálta a világ egyik legjobb szabadrúgáslövőjét

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában

life.hu

Csollány Szilveszter ötven napja küzd az életéért: Zacher Gábor elmondta, van-e esély a felépülésére

mandiner.hu

Itt az eszköz, ami hatásos a covid ellen is – Csókay András idegsebész küzd a hazai elfogadásáért

origo.hu

Barátságosan ölelkezik ez a férfi egy életveszélyes vadállattal, és eddig nem halt bele