Aktuális

A koronavírusos beteg felejtse el a klímát

H. R.

2020. április 22. szerda 13:00

Többen már most, még a nyári szezon előtt megejtik a légkondicionáló berendezések karbantartását. A koronavírus-járvány miatt viszont most ehhez is egy kicsit másképp kell hozzáállni.

Forrás: shutterstock

Egy légkondicionáló miatt fertőződött meg tíz ember koronavírussal egy katonai étteremben a kínai Kantonban.

A kínai közegészségügyi intézet kutatócsoportjának sikerült egy korábbi fertőzési láncot visszakövetniük, aminek az eredményeit most megosztották a világgal. A nyomozás során kiderült, hogy a kantinban tartózkodó 91 ember körül tízen lettek betegek.

Egy Vuhanból érkező férfi volt az első, vélhetően ő fertőzte meg a többieket úgy, hogy egy nyálcseppet vitt magával a közelében lévő klíma keltette áramlat.

– A légkondicionáló készülékbe is bekerülhet a vírus. Koronavírusos betegeknél nem is javasolt a használata, máshol a szokásos karbantartás után használható, hangzott el a kormányinfó koronavírusról szóló tájékoztatójában hétfőn.

Ennek ellenére a klíma használta rossz, sőt egyes esetekben még segítenek is csökkenteni a vírusok számát a levegőben.

Önállóan is ki tudja tisztítani a szűrőt

Az otthoni klímaberendezéseken évente egyszer vagy kétszer kell elvégezni a karbantartási munkákat, attól függően, hogy csak hűtünk, vagy fűtünk is vele.

A szerelők átlagosan 8-10 ezer forintot kérnek ezért a munkáért. Ám ezen nem érdemes spórolni, mert ha valami megsérül, miközben magunk takarítjuk ki, nőhetnek a költségek, akár 30 ezer forintba is kerülhet végül a próbálkozás. De vannak munkák, melyeket mi is nyugodtan elvégezhetünk, míg kiér a szerelő.

– Használat előtt érdemes leporolni a készüléket, és a szűrőt. Ha fertőtleníteni szeretné a berendezést, akkor mindenképpen szerezzen klímához való szert – magyarázta a Borsnak Némedi László, a Magic Klíma Kft. ügyvezetője.

– Erre azért van szükség, mert speciális felületek vannak a készülékben, amiben a hagyományos tisztítószerek kárt tesznek. A szűrő alá fújja be a vegyszert, állítsa a klímát a leghidegebb funkcióra, hogy ráfagyjon, utána olvassza ki, majd szárítsa le a fertőtlenítőt. De ezt egyébként minden karbantartás alkalmával megcsinálják a szakemberek is.

Ha nem büdös a klíma, használhatja. Ha rohadt, penészes szaga van a készüléknek, akkor inkább ne használja! Ez azt jelzi, hogy megállt benne a víz és elszaporodtak benne a gombák, baktériumok. Ezt már jobb szakemberre bízni.

Már lehet kapni olyan klímát, ami önmagát fertőtleníti. Azok a készülékek, amik rendelkeznek plazmaszűrővel, UV-szűrővel, fotokatalitikus szűrővel és egyéb speciális légszűrőkkel, azok gátolják a baktériumok és vírusok megtelepedését. Nézzen utána, az is lehet, hogy az otthonában lévő klíma még tisztítja is a levegőt. Megöli a benne keletkező és a beáramló organizmusokat.

Folyékony fertőtlenítő tönkreteszi a kocsit

Nem csak otthon használunk klímát, az autóban is. Sőt igazából rendszeresen be kellene kapcsolnunk, hogy megmozgassuk a rendszert, mert máskülönben a sok állásban tönkre megy.

Az autó szellőztetőrendszerét érdemes évente egyszer kitakaríttatni és a pollenszűrőjét cserélni. Az ózonos takarítás most a legjobb a piacon, ez olyan 6 ezer forintba kerül. A pollenszűrő ára, a kocsi típusa szerint eltérő.

– A szellőzőrendszer kitakarítása nagyjából fél, egy órás folyamat. Mi ózonos takarítást végzünk, ez gyakorlatilag fertőtlenítő gázok keringtetését jelenti a kocsiban – részletezte Legény György autószerelő.

– Vannak spray-s és habos módszerek, amiket a szellőztetőn be kell nyomni, ezek talán otthon is használhatók. De én nem javaslom, mert a nedvesség tönkre teheti a kocsi elektronikáját.

Viseljünk maszkot a klimatizált helyen

Ahogy a kínaiaknál előfordult, hogy a klíma miatt fertőződtek meg az emberek, bárhol máshol is előfordulhat. De csökkentheti a fertőzés esélyét.

– Amennyiben olyan helyre kell menjünk, ahol nem csak a velünk együtt élők vannak, vagy idegenekkel kell egy kocsiba üljünk, viseljünk maszkot. Emellett mossuk, fertőtlenítsük rendszeresen a kezünket – mondta dr. Bense Tamás családorvos.

További cikkek

Korhatáros

Rettentő kínos: Pornó ment a Zoom-konferencián, vörösödtek a politikusok

Ez is érdekelhet

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

borsonline.hu

Ezek voltak a magyar kislány utolsó szavai eltűnése előtt, nagy erőkkel keresik

life.hu

Tragédia: egy magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

mandiner.hu

HVG-s főszerkesztő a Die Pressenek: Orbán elszámolta magát szövetségesei tekintetében

kemma.hu

Letartóztatták a tatabányai rendőrgázolót: kiderült, hogyan sérült az egyenruhás

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

origo.hu

Az ünnep idejére sem lassítanak a szénbányákban

borsonline.hu

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

nemzetisport.hu

PL: a 94. percben még a Leicester vezetett, végül a Tottenham nyert

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó