Aktuális

Óvatosan hűtse nyáron az autóját - erre feltétlenül figyeljen!

Bors

Létrehozva: 2018.07.22.

Forrás: Thinkstock

Néhány éve még luxusfelszereltségnek számított, ma már szinte kötelező tartozéka autóinknak a klímaberendezés vagy légkondicionáló. Több változata is ismert, vannak csak simán manuális típusok, amelyeknél a használónak kell beállítani a kívánt befújási hőmérsékletet, és a digitális változatok, ahol a rendszer figyeli az utastér hőmérsékletét, és an­nak megfelelően küldi be a hűsí­tő levegőt a kabinba. Ezek bo­nyolultabb változatai két- vagy akár négyzónásak is lehetnek, ahol oldalanként is szabályozható a hőmérséklet. Bár a klíma hasznos do­­log az autóban, érdemes vi­gyázni. Egy megfelelően mű­ködő berendezés ugyanis 5 Celsius-fokos hideg levegőt fúj az utastérbe, ami az emberi szervezet számára nagy megpróbáltatást is jelenthet, a megfázástól a tüdőgyulladáson át az ízületi bántalmakig számos veszélyt rejthet a túlzott használata. Akad néhány tanács, amire érdemes odafigyelni.

Belső keringetés

Sokan a gyorsabb hűtés érdekében belső keringetésre állítják a rendszert, hiszen így gyorsabban hűl le a levegő. Ez igaz is, ugyanakkor ügyeljen arra, hogy a megfelelő hőmérséklet elérése után engedjen be friss külső levegőt, mert a belső keringetéssel szép lassan elfogy az oxigén az utastérből.

1. Nincs is mindig szükség a légkondira

Amennyiben csak néhány perces utat tesz meg az autóval, ne a klímakapcsoló legyen az első, amihez nyúl. Rövid távon ugyanis a klíma még igazán be sem tud indulni, így a kívánt hideg levegő sem fog megérkezni, ugyanakkor a gyakran ki- és bekapcsolt rendszerben felgyűlhet a hűtés során keletkező kondenzvíz, ami me­leg­ágya a baktériumoknak, és egy idő után bekapcsoláskor már kellemetlen szagú, áporodott levegő fog érkezni az utastérbe.

2. Elég néhány fok különbség

Sokan ott hibáznak, hogy a légkondit mindig a minimálisra letekerve használják. Ez hatalmas megterhelést jelent a szervezetnek, és nem mellesleg az autónak sem tesz jót. A szakértők azt javasolják, hogy a külső hőmérséklettől csupán néhány fokkal alacsonyabb értékre állítsuk a légkondit, főleg rövidebb utak esetén, mert csak így kerülhetők el a megfázásos betegségek, ráadásul egy agyonhűtött autóból kiszállni sem kellemes, amikor megüt a hőség.

3. Irányított légáramlat

A légkondi használatánál ügyelni kell a befúvás irányára is. Persze mindannyiunknak az a legkellemesebb, ha magunkra fújatjuk, de a direktben érkező 5 fokos levegő egészségtelen. Érdemes tehát a légáramot úgy állítani, hogy ne közvetlenül az emberi testre érkezzen. A szellőzőberendezést állítsa arra az állásra, ahol a lábtérbe és az utastérbe érkezik a levegő, kerülje a szélvédőre való hideg légáramot, mert az az üveg repedéséhez vezethet, hiszen a többrétegű üveg egyik oldalról meleget, másik oldalról fagyos levegőt kap, megfeszül és elreped.

Évente karbantartás

A klíma is megköveteli a rendszeres karbantartást. Érdemes minden évben legalább egy alkalommal, ha gyakoriak a rövid utak az autóval, akkor akár többször is szakszervizbe vinni a gépkocsit klímatisztításra. Ilyenkor a szakemberek átnézik a rendszert, kicserélik a szűrőt, illetve speciális anyagokkal fertőtlenítik a baktériumoktól, kórokozóktól. A szellőzőkből érkező kellemetlen szag egyébként jelzi, hogy elszaporodtak a kórokozók.

A gombák és vírusok nem igazán az ember barátai, így idővel akár súlyos megbetegedést is összeszedhet az, aki hosszú ideig használja a szennyezett klímát. A baktériumok megtelepedését azzal is megelőzheti, ha egy hosszabb út után, röviddel a megérkezés előtt kikapcsolja a légkondit, hogy kiszáradjon a rendszer.

A klíma karbantartási igényét jelzi az is, ha a be­áramló levegő már nem olyan hideg, mint kellene. Ilyenkor egyrészt fel kell töltetni a rendszert, de előtte érdemes megvizsgáltatni azt is, hova lett a töltőközeg, és a szivárgást elhárítani. Ezt azonban kizárólag szakműhelyben végeztesse el.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714056017
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714056017
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157966_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149504_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714056017
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714056017
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162562_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia a színpadon: koncert közben halt meg a 31 éves énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra