Aktuális

Kártérítést kaphat Tóásó Előd

H. N. Zs.

2020. február 3. hétfő 08:30

2009-ben kegyetlen események híreivel volt tele a hazai és a világsajtó. A tizenegy éve tartó ügyben nemrég váratlan fordulat következett be.

Forrás: Facebook

2009. április 16-án Santa Cruzban, a Las Americas Szállodában a kommandósok rajtaütöttek egy állítólagos terrorista csoporton. Az akcióban lelőtték a magyar, horvát és bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Dwyert. A szintén erdélyi származású Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával Dél-Amerika egyik legkegyetlenebb börtönébe zárták, és megkezdték ellenük a tizenegy éve tartó eljárást.

Előre berendezhették a helyszínt

Evo Morales választási csalással megbukott, melynek következtében népszerűsége és vezetői hitelessége jelentősen megingott, így kénytelen volt elmenekülni az országból. Menekülésével az államban ideiglenes anarchia alakult ki. Az ország élére ideiglenes államfőt neveztek ki Jeanine Ánez személyében. Morales távozásával az immár 11 éve tartó ügyben fordulópont következett be. A belügyminisztérium ugyanis visszavonta az eredeti feljelentést, és az állam elismerte, hogy a tizenegy éve tartó eljárás egy politikai ügy volt, amelyben embereket hurcoltak meg. Az ügy két bírója is távozott, beismerve, hogy eddig mindent kormányzati nyomásra cselekedett. Nem sokkal ezután egy katonai tábornok, Cardona arról beszélt, hogy a rajtaütés során a külföldiek szállodai szobájában „megtalált” fegyvereket a titkosszolgálat tőle, vagyis a 8-as számú alakulattól kérte kölcsön a rajtaütés előtt, ami azt jelenti, hogy a helyszínt előre berendezték hamis bizonyítékokkal. A terroristaügy egyértelmű csalásai miatt a bolíviai ügyészség nyomozást indított Evo Morales volt elnök és Álvaro García Linera volt elnökhelyettes ellen, emberiség elleni bűncselekmények, népirtás, bűnszervezet megszervezése és emberrablás ellen.

Rémálmai vannak

Tóásó Előd hazatérése óta egyszerű életet él. Tatabányán tanít egy középiskolában és folyamatosan képzi magát különböző egyetemeken.

– A hazatérésem nehézkes volt, de megérkezésemkor végre átölelhettem a családom tagjait. A hazajutásomban nagy segítségemre volt a Baptista Szeretetszolgálat, akikkel a mai napig nagyon jó viszonyt ápolok – kezdi a Borsnak Tóásó Előd, aki hat évet töltött el a bolíviai börtönben.

– Edittel, a nővéremmel a tapasztalataink által sokszor segítünk olyan embereken, akik külföldön, magyarként bajba kerültek és megkeresnek, hogy segítsünk. Ez nagyon jó érzés. Rengeteg időt és energiát fektetek a nemzetközi jogi ügyembe, épp ezért alig várom, hogy véget érjen és lezárhassam az életem ezen szakaszát, már amennyire ez lehetséges – magyarázza Tóásó.

– Tavalyi év során az Amerika-Közi Emberi Jogi Bizottság elfogadta a bolív állam ellen a beadványunkat, amelyben megállapították az emberi jogsértéseket és az ENSZ megállapította azt, hogy a fogvatartásom illegális és önkényes volt. Jelenleg egy emberi jogi ügyem van Bolívia állama ellen, amely tartalmazza az ellenem elkövetett jogsértéseket és az ez ügyben kivégzett barátaimról is szó esik. Amikor az új kormány elismeri az Amerika-Közi Emberi Jogi intézménye előtt is azt, hogy ez egy politikai indíttatású ügy volt, akkor természetesen erkölcsi, jogi és anyagi kártérítés illeti meg az érintett áldozatokat, családtagjaikat, illetve a kivégzettek családjait – világít rá Tóásó.

Elődnek sokszor eszébe jutnak a Bolíviában történtek, de nem szívesen beszél emlékeiről.

– Sajnos elkerülhetetlen, hogy foglalkozzak az üggyel, a saját magam jogi képviselete miatt. Tegnap reggel riadtan, levegő után kapkodva ébredtem, ugyanis azt álmodtam, hogy kínoznak. Hiszek abban, hogy egy független nyomozás és bíróság pontot tesz az ügy végére és kiderül az igazság. Ehhez most egy lépcsőfokkal közelebb kerültünk – zárja Tóásó Előd.

Magyarosi tehetséges énekes volt

Magyarosi Árpád Fiúka a Debreceni Egyetemen tanult pedagógia szakon. Gitározott, énekelt, klipet forgatott, verseket írt, gyakran szerepelt iskolai és helyi rendezvényeken. Népszerű és közkedvelt figura volt, akit mindenki szeretett, barátnőjével pedig már az esküvőt tervezgették. Dalai ma is őrzik emlékét és ott csengenek barátai és szerettei fülében. Édesanyja azt meséli, hogy fia a félév befejezése után indult Bolíviába, mivel sokszor fantáziált arról, hogy eljuthat Peruba megnézni a Machu Picchut.

– Én nem számítok kártérítésre, hiszen Fiúka ügyét lezárták – kezdi a Borsnak Tóth Mária, Magyarosi Árpád Fiúka édesanyja.

– Én soha nem akartam Fiúka halálát pénzre fordítani. Csak azt szeretném, ha kiderülne az igazság, elnézést kérnének, a gyilkosait megbüntetnék, és visszaadnák a személyes holmijait. Az ügyvédemmel még a legelején, 2009-ben megbeszéltük, hogy ha valami csoda folytán mégis megítélnének kártérítést, elfogadom, de a saját hasznomra egy fillért sem fordítanék belőle. Az összegtől függően – lehetőség szerint – alapítványt, valószínűleg egy zeneiskolát hoznék létre Santa Cruzban, melynek keretében tehetséges diákok zenét, például gitározást tanulhatnának Fiúka emlékére. 

További cikkek

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Gyász

Gyászol Orbán Viktor: Isten veled, Lajos bácsi!

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Női kézilabda: az idény végén visszavonul az ETO kapusa

borsonline.hu

Házkutatásokat tartottak és eljárást indítottak Cseh Katalinék ügyében

origo.hu

Ingyenes rajzfilmek a FILMIO-n a magyar kultúra napjára

makronom.mandiner.hu

Ha a 2010 előtti baloldal lenne kormányon, most minden háztartás évi háromszázezerrel adózna többet

beol.hu

Dráma Békéscsabán: véresen találtak Sanyira, a sztárkakasra

origo.hu

Elhagyatott holdbázisra invitál az Epic ingyenjátéka

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Mi a montenegrói válogatott titka? A játékosok mentális ereje”

origo.hu

Úgy tűnik, az egész világ konyakot ivott tavaly

borsonline.hu

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

vg.hu

Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában

origo.hu

A legendás Meat Loaf élete képekben