Aktuális

Hungarikum lett a dobostorta - egy kétbalkezes inasnak köszönheti létezését

BoBe

Létrehozva: 2019.11.07.

Immár a világhírű magyar édesség is a hungarikumok listáját gazdagítja. De vajon mit jelent ez pontosan, lehet-e változtatni ezután az eredeti recepten, vagy kizárólag az 1884-ben megalkotott összetevőkkel lehet dolgozni?

Forrás: Instagram

A magyarság csúcsteljesítménye – ez a hungarikummá válás legfontosabb kikötése, ami Dobos C. József cukrász alkotására is igaz. A dobostortát a Hungarikum Bizottság szerdán beválasztotta az eddig meglévő hetven magyar érték mellé.

55 vagy 80 százalékos

Akár egy kanállal több cukor, egy csipettel több vaníliás cukor, és máris nem lehet dobostortának hívni a süteményt. Ám egyetlen apró kilengés nincs kőbe vésve, ez pedig a csoki.

– Talán annyi le­het a kü­lönbség a dobostorták között, hogy ki milyen étcsokoládét használ az elkészítéshez. Ez a minimális eltérés az étcsokoládék százalékából adódhat: valaki 55 százalékosat, másvalaki  80 százalékosat használ – mondja a Borsnak Pataky Ádám cukrász.

Halála előtt Dobos C. József a cukrásztestület előtt felfedte a sokáig titkolt receptet, és azzal a feltétellel ruházta át, hogy csak az ipartestület tagjai használhatják fel szabadon. A recept mások számára azonban védett.

– Nem lehet rajta változtatni, mert akkor már nem lehet dobostortának elnevezni. De ez csak a hozzávalókra és az ízvilágra érvényes, a külső megjelenésben nincsenek konkrét szabályok. Mindenki úgy díszítheti a cukormázat, ahogyan a kedve tartja – mondja a Borsnak Móczár Piros­ka cukrász.

Bárki kérvényezheti

Egy népszerű magyar érték hungarikummá tételét lényegében bárki kezdeményezheti. Először egy értéktárba kell bejelenteni a szándékot, ez lehet egy helyi értéktár is, ahol nemzeti értékké nyilvánítják a felterjesztett dolgot, ami így a Magyar Értéktár része lesz. Hogy hungarikum lehessen, ezután a kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítását kell kérni, már a Hungarikum Bizottságnál, majd miután döntenek róla, bekerül a gyűjteménybe. 

Hiba miatt lett világhírű

Városi legenda rovatában is megírta a Bors a pesti cukrászmester alkotásának történetét, hogy az édességet valójában kétbalkezes inasának köszönheti. A vajat köpülő fiú ugyanis só helyett tett cukrot a köpülőedénybe, így már egész más íze lett a vajkrémnek, ami nagyon tetszett Dobosnak. Elvitte a tortát az 1885-ös első Budapesti Országos Általános Kiállításra, ahol Sissi és Ferenc József is megkóstolta. A mester annyira büszke volt, hogy a sütinek a saját nevét adta. 

– Más okok­ból is büszke va­gyok arra, hogy végre eljutott idáig a dobostorta. Annak idején édesapám volt az Ipartestület elnöke, és ő terjesztette fel először, hogy a dobostortát hungarikummá nyilvánítsák. Lassan, de biztosan célba ért a munkája – mondja büszkén a Borsnak Pataky Ádám.   

Ilyen az igazi!

1 darab 22 centiméter átmérőjű tortához kell 6 darab piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 deka) porcukorral,
6 darab tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre,
3 lat (5 deka) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 deka) liszttel és 2 lat (3 és fél deka) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 darab egész tojás, 12 lat porcukor (20 deka), 14 lat (23 és fél deka) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél deka), 1 lat vanílliás cukor (1,7 deka), 2 lat kakaóvaj (3 és fél deka), 1 tábla csokoládé (20 deka). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk, és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27550_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27543_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170744_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27548_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714356310
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714356310
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1616faTLxb4eRpUGa-MyZMHnHBTZoGTD0Wd98O0FfhI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMGQ1ZTc0MzAzNjQwM2E4ODZiODNlMjI5ZTc4ODkw.webp
Elképesztő

"Ösztönből cselekedtem" – édesanyja tartotta életben a kétéves kislányt, míg megérkeztek a mentők

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/YM-UjuD8q99H1YoJArWTYknsRn3FbIGSCsPKUaziPQU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU2ZGJhZDczMjUzNDQyMWVhNDliYzQ0OWQzODdlZjBj.webp
Közélet

Menczer Tamás: Elsők vagyunk – megint!