A Bors utánajárt: allergént jelez az aláhúzás és a vastag betű

A Bors utánajárt: allergént jelez az aláhúzás és a vastag betű

allergiás reakció
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 22. 13:00
Sokunknak okoznak fejtörést a termékek címkéi, annyi információ van rajtuk. Mit jelent a dobozokon az aláhúzás, a vastag betű, milyen elnevezésekre kell figyelnünk?
H. N. Zs.

Még most is a nők döntő többsége végzi a napi bevásárlást, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) tavaszi felmérése szerint több mint 90 százalékuk intézi. A megkérdezetteknek az élelem kiválasztása során a legfontosabb szempontja, hogy egészséges legyen, de megfizethető is és már az is előtérbe került, hogy a termék milyen minőségű.

Ám az is kiderült a FÉSZ kutatásából, hogy az élelmiszercímkéket a vásárlók több mint fele tudatosan megnézi, de nem mindenki érti meg, pontosan mit is jelentenek.

Lé vagy ital, nem mindegy

Az sem mindegy, hogy a dobozon „gyümölcslé” vagy „gyümölcs­ital” áll.

– A kettő között nagy különbség van, mégis gyakran összekeverik a kettőt – kezdi a Borsnak Szöllősi Réka élelmiszer-szakértő, a FÉSZ ügyvezetője, majd hozzáteszi – A kettő közti különbséget jogszabály határozza meg. A gyümölcslében 100 százalék gyümölcs van, nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, ugyanakkor a gyümölcsitalokra nem vonatkoznak ilyen szabályok, vagyis lehet bennük még hozzáadott cukor. A gyümölcsök persze önmagukban is tartalmaznak természetes cukrokat, ezért a gyümölcslevek cukortartalma is magas, sőt akár ugyanakkora vagy magasabb is lehet, mint a gyümölcsitaloké – hívja fel a figyelmet a szakember.

Ahogy az étcsokoládé összetevőit is jogszabály rögzíti: csak azt lehet így nevezni, ami kakaótermékeken és cukron kívül mást nem tartalmaz. Van termék, amin az „étbevonó” felirat áll, ez azt jelenti, hogy a kakaóvajon kívül más növényi zsírokat is tartalmazhat.

Vastag betű és aláhúzás

De, hogy mit jelent, ha a dobozon vastagon szedett betűt vagy aláhúzást látunk?

– Ezek mindig az allergének. Az élelmiszereken feltüntetett információkat és magát a megjelenítést szigorú előírások határozzák meg. Az összetevők listájában például ki kell emelni az allergén összetevőket, amiket egyébként szintén jogszabály határoz meg. Ez az oka, hogy az élelmiszerek csomagolásán a gyártók aláhúzással, vastagítással, dőlt betűvel jelenítik meg például a tejet, búzalisztet vagy a zellert – világít rá Szöllősi Réka.

Hűteni kell az ESL-t, de az UHT-tejet nem

Tele vannak a szupermarketek UHT és ESL feliratú tejekkel. Sokan nem tudják hová tenni a kifejezéseket.

Az UHT egy olyan ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést jelent, melynek során a tejet 136–142 Celsius-fokos hőmérsékleten 2–6 másodpercig hőkezelik, majd szobahőmérsékletre hűtve csomagolják. Ezek a tejek nem igényelnek hűtést, felbontás nélkül, szobahőmérsékleten több hónapon át elállnak. A közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaznak tartósítószert, pusztán a speciális hőkezelésnek és csomagolásnak köszönhetően tarthatók el sokáig.

Az ESL is hőkezelési technológia, amelynek során a tejet csak néhány pillanatig 100–135 Celsius-fok közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej eltarthatósága 21–28 napra nő. Az ESL-tejek viszont hűtést igényelnek.

Egyre kevesebb a cukor

A gyártók egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a termékeikben csökkentsék a cukrot, de ezt nem minden esetben tüntethetik fel a csomagoláson. A csökkentett cukortartalom csak akkor írható rá a termékre, ha az energiacsökkenéssel is jár, ez pedig nem minden esetben teljesül, hiszen a cukor helyett valamit tesznek a termékbe. Emellett a cukormennyiség csökkentésének el kell érnie a 30 százalékot egy hasonló termékhez képest. Ez olyan nagy ízeltérést okoz, amelyet nem biztos, hogy szívesen vesznek a fogyasztók.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.