Bortól bolondul meg a gombaleves

Bortól bolondul meg a gombaleves

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 22. 16:00
Az egyre hűvösebb időjárás előhívja az igényt a tartalmasabb, kalóriadúsabb ételek iránt. Jól összeválogatott alapanyagokkal ezek is korszerűen, egészségesen elkészíthetők – például a régi-új kedvenc, a kukoricaliszt felhasználásával.
Bors

Leves

Zöldséges gombaleves

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 25 dkg barna csiperke * 25 dkg sütőtök * 1 nagy paszternák * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk kakukkfű * 1 kk tárkony * 20 dkg görög joghurt * 2 ek kukoricaliszt * 7 dl csirkealaplé * ½ dl fehérbor * 2 ek olaj

A tálaláshoz: petrezselyemzöld

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, majd rászórjuk a feldarabolt hagymát, a sütőtököt és a paszternákot is. Ráöntjük a bort, és kevergetve forraljuk 5 percig, míg az alkoholtartalma elpárolog. Közben beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát is. Felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük a zöldségeket. A joghurtot elkeverjük a kukoricaliszttel, és a főzés vége előtt néhány perccel a leveshez keverjük. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Főétel

Hagymás csirkecombok körtével sütve

Elkészítési idő: 60 perc 

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (6 adag): 6 csirke alsócomb * 2 fej lilahagyma * 1 nagy őszi körte * 1 tk só * 1 kk kakukkfű * 1 ek libazsír

Elkészítés: A csirkecombokat besózzuk, a sütőtálat kikenjük a libazsírral, a felszeletelt lilahagymát ráterítjük. Ráfektetjük a csirkecombokat, közéjük helyezve a körtegerezdeket. Megszórjuk kakukkfűvel, és fóliával lefedjük a tepsit. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük lefedve 20 percig, majd fólia nélkül, 170 fokon további 15 percig – közben locsolgassuk a kisülő szafttal a tetejét.

Köret

Tepsis krumpli fűszeresen

Elkészítési idő: 20 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg krumpli kockákra vágva * 1 ek libazsír * 1 tk só * 1 kk bors * 1 kk rozmaring * 1 kk cayenne bors * 1 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés: A libazsírt keverjük össze a sóval és a fűszerekkel, majd rázogatva forgassuk bele a krumplit és terítsük egy tepsibe. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és időnként lapáttal átforgatva süssük ropogósra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.