A halogatás a bacilusok Kánaánja - jobb, ha nem hagyja az utolsó pillanatra a takarítást

A halogatás a bacilusok Kánaánja - jobb, ha nem hagyja az utolsó pillanatra a takarítást

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 04. 12:30
Nyáron a szokottnál jobban kell figyelni az ételekre, mivel a meleg miatt gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Ön tudja, hogyan kell tárolni a különböző ételeket? 
Bors

Cserélje le a csomagolást!

Nyárra érdemes egy hűtőszatyrot beszerezni, amibe vásárlás után bele lehet tenni a hideg ételeket, így azok nem melegednek át a hazafelé tartó út alatt. Ez ugyanis romláshoz vezethet, vagy ami még súlyosabb, rosszullétet is okozhat, ha valaki megeszi. Általában, ahogy valaki megérkezik a boltból, azonnal teszi be a hűtőbe az élelmiszereket. Ez a módszer csak félig helytelen. A szakemberek szerint le kellene cserélni azokat a csomagolásokat, amikkel együtt a boltban árulják a húsokat és a felvágottakat. Ez azért fontos, mert ezeken is rengeteg baktérium telepszik meg, amelyek felgyorsítják a romlást.

Ennél sokkal jobb, ha egy tiszta nejlonba, zárható tasakba vagy egy üvegedénybe teszi el ezeket az élelmiszereket, így más termékre sem „mennek át” a bacik. Mindegyiket légmentesen kell lezárni, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni, e nélkül akár 2-3 napon belül is a kukában köthet ki az élelmiszer. 

Nem mindegy, melyik polc

A legjobb, ha az ételeket 0-5 Celsius-fok között tároljuk. Igaz, hogy a hűtő egyenletes hőfokon tartja magát, de 1-2 Celsius-fokos eltérés lehet az egyes részei között. A legmelegebb része például az ajtó, és a polcok külső részei. Ide olyan terméket érdemes tenni, amelyek kevésbé romlandók. A leghidegebb a hűtő belső részeiben és alul a tárolókban van. Utóbbiba érdemes tenni azokat a húsokat, amiket nem akarunk lefagyasztani, míg a felső polc belső részébe mehetnek a felvágottak. 

Lehetőség szerint ne legyen túlzsúfolva a hűtő, így ugyanis sokkal tovább tart a megfelelő hőmérsékletre hűteni az ételeket. Emellett a zsúfoltság miatt bennmaradhatnak az elfelejtett ételek, amelyek ha romlásnak indulnak, a többi ételt is megfertőzhetik, így azok idő előtt megromolhatnak. 

Nyáron a legjobb, ha a fa­gyasztott termékeket nem szobahőmérsékleten olvasztja fel, hanem a hűtőben, így kevesebb az esély, hogy beinduljanak a káros folyamatok.

A konyhán is múlik 

Az élelmiszereken kívül a konyha tisztasága is nagyon fontos. A konyharuhát érdemes rendszeresen magas hőfokon kimosni, ugyanis az anyagban könnyedén megtelepednek a baktériumok, amit aztán átvihet az ételre. Ugyanez a helyzet a mosogatószivaccsal is.

Ezt elég csak a mikróba betenni, hogy elpusztuljanak a baktériumok, és a mosogatás után mindig hagyja kiszáradni. Nyáron ne halogassa a mosogatást, ez ugyanis Kánaán a mikroorganizmusoknak. A mosogatót is hetente egyszer érdemes alaposan kifertőtleníteni ugyanis legközelebb, amikor zöldséget vagy gyümölcsöt öblít le, könnyen átkerülhetnek a baktériumok a nyers ételekre. 

A szemetest is rendszeresen ki kell üríteni, ugyanis azonkívül, hogy bebüdösödik, még az ételek is romlásnak indulhatnak a meleg, lezárt helyen.

Inkább kevesebbet

Vannak olyan élelmiszerek, mint például a kenyér, amelyet nem jó hűtőbe rakni. Ilyenkor nincs mese, a mennyiséggel kell játszani. Inkább vegyen kevesebbet, ami pár napon belül elfogy, de ne kísérletezzen penészes, vagy romlott étellel, emiatt többnapos rosszulléte is lehet. 

A gyümölcsöket nem kell hűtőbe rakni, viszont az asztalon tárolt ételeket tiszta konyharuhával le kell takarni, hogy ne támadják meg a bogarak. 

Főzéskor is kisebb mennyiségeken gondolkozzunk, minél nagyobb adagot főzünk ugyanis, annál később hűl csak ki, és lehet betenni a hűtőszekrénybe. Ez idő alatt pedig annyi baktérium szaporodhat nyáron, hogy másnapra is megromlik az étel. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.