Aktuális

Vadgázolás: Ne rántsa el a kormányt, ha kiugrik az őz!

B. B. A.

2019. július 20. szombat 14:30

<p>Most még a szokásosnál is jobban oda kell figyelni azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyt jelző tábla van az út szélén: elkezdődött az őzek párzási időszaka.</p>

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub, mint az ország legnagyobb autós-civilszervezete felhívja az autóvezetők figyelmét: a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek, hogy elkerüljék a baleseteket.

Bezavarnak náluk a hormonok

A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé. Ezért a következő hetekben ne csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon legyenek résen  az autóvezetők. Ha őz keresztezi az utat, számítani lehet rá, hogy követi egy másik, így ajánlatos lassítani, esetleg dudálni. Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa a Borsnak elárulta, alapesetben ahol zaj, zavarás van, nem megy ki a vad, de a párzás miatt ez a mostani időszakra nem igaz.

– A párzás miatt a hormonok túltengenek az állatban, ezért nem nagyon figyel a külső ingerekre, emellett sokkal mozgékonyabb is – magyarázta el a Borsnak a szakértő.

– Akár déli 12-kor is lehet számítani rájuk az utakon. A „párzási rituálé” úgy néz ki, hogy van egy suta, amelyet kerget a bak, egészen addig, amíg a suta úgy nem dönt, hogy beteljesülhet a szerelem. Ez alatt a kergetőzés alatt minden további nélkül átfuthatnak az utakon – fejtette ki Földvári Attila.

Totálkár is lehet a baleset vége

Sokszor akkor történik meg a baj, amikor egy autós előtt átszalad egy őz, a sofôr viszont  nem lassít, mert nem számít rá, hogy egy másik állat is követi.

– Ilyenkor a bak kergetheti a sutát, de az sem kizárt, hogy egy bak a másikat űzi, mert a saját területéről próbálja elzavarni a hímeket. Mindenképpen kell rá számítani, hogy ha egyet látunk átfutni az úton, akkor jön a következő is – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ha kiugrik a kocsik elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés, éppen emiatt van most még nagyon szükség a követési távolság betartására, figyelmeztet Kapitány Tibo, vezetéstechnikai tréner.

– A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet. Az őz elég nagy kárt tud tenni az autóban, sok esetben akár totálkárosra is törhet a kocsi – magyarázta a szakember.

A vadászoknak is járhat kártérítés

Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. 

– Ha a sofőr kártérítést követel, akkor mindenképpen kell a rendőrségi jegyzőkönyv, és kell hozzá csatolni egy hivatalos kárfelmérést is. Ha nincs kint tábla, de gyorsan hajt az illető, akkor ő a ludas, ha kint van a tábla, de ne adj’ isten, rosszul szerveztek meg egy társas vadászatot, vagyis a vadászati tevékenység következtében ment az útra a vad, akkor az lehet a vadásztársaság felelőssége is, de ezeket utólag nehéz bebizonyítani – mesélte a Borsnak Földvári Attila.

Hatezer nagyvad

Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. Magyarországon a 2017–18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban történt.

Kevesen tudják, de az elütött állat után nemcsak a sofőr kérhet kártérítést, hanem a vadásztársaság is.

– A vadásztársaság perelheti a sofőrt, aki elgázolta az őzet. Teljesen jogosan kérhetik, hogy fizesse ki az őz árát, ami egy totálkáros autó mellé még nem kis kiadást jelent. Ez akkor nem követelhető, ha nincs kint a vadat jelző tábla – osztotta meg a Borssal Kapitány Tibor vezetéstechnikai tréner.

Milliós kár lehet az agancs miatt

Egy vadelütésből a vadásztársaságoknak is hatalmas káruk keletkezhet. Ha kiemelkedő agancsú bakot üt el valaki, amit el lehetett volna adni vadászati lehetőségként, akkor akár milliós összegekről is szó lehet. Előfordulhat, hogy ha egy ilyen agancsú őzbakot ütnek el, ésa vadásztársaság tervezett ezzel a bevétellel, borul az egész éves költségvetése.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet

sport.mandiner.hu

A Győr az utolsó fél percben nyert az Odense ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában

metropol.hu

Újabb tragikus fordulat LL Junior fiának ügyében

origo.hu

Nézegessen képeket az egykori magyar gyorsétteremláncról, a City Grillről!

mandiner.hu

Politikai nekrológot készítettek Bangóné pályafutásáról (videó)

zaol.hu

Figyelem! Forgalomkorlátozásra kell számítani Zalaegerszegen

origo.hu

Jövőre jöhetnek a Wi-Fi 7-es eszközök

nemzetisport.hu

Jégkorong: összevonhatják a divíziós vb első osztályának csoportjait

vg.hu

Változott a trend: másra használják az ATM-eket a magyarok

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek továbbra is hibátlanok a középdöntőben

mandiner.hu

Hallotta már gróf Apponyi Albertet angolul beszélni?

origo.hu

Ki is a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, aki diplomát hamisíthatott magának?