Aktuális

A gyerek imm­­unrendszerét erősíti a kosz

Bors

2019. július 16. kedd 13:00

Ne egyél homokot, vedd ki a szádból a piszkos kezedet! – ismerős, ugye? Ön szerint mennyi koszt és szennyeződést bír el egy gyerek szervezete?

Egy kiló belefér

A mai kor egyik „átka”, hogy a szülők mindenáron meg akarják védeni a gyerekeket a fertőzésektől, és mindennemű kórokozótól, ezért amennyire csak lehet, tisztán tartják őket, szinte már túlféltik. Az immunrendszernek már nincs is annyi dolga, mint 40–50 évvel ezelőtt, mivel egyre kevesebb kosszal találkozik egy gyermek szervezete.

Meglepő vagy sem, de a gyerekeknek szinte elengedhetetlen, hogy koszosak legyenek, ez ugyanis a felnőtt életükre is kihat. Jótékonyan ráadásul!

– Ha évente fél-egy kiló koszt megeszik a kicsi, akkor az nemhogy nem árt, de még használ is a szervezetének. Ennek köszönhetően ugyanis erősebb lesz az immunrendszerük, és később kevésbé lesznek betegek– magyarázta dr. Varga Károly gyermekorvos. Egy amerikai kutató, Thomas McDade úgy gondolja, hogy sokkal több gyulladásos megbetegedésen esnek át azok a felnőttek, akik túl higiénikus környezetben nőttek fel. Szerinte például a túl jól záródó ablakok miatt is kialakulhat túlérzékenység a pollenekre, mert nem jutnak be a lakásba, így ritkábban találkozik vele a szervezet.

Pisilés előtt is kezet kell mosni

Kosz és kosz között is van különbség, ezért nem mindegy, hogy a gyerek melyikbe nyúl bele, vagy kóstolja meg.

– Vannak dolgok, amiket kerülni kell, például a szemétbe azért jobb, ha nem turkál a csemete, ahogyan az ürülékeket sem jó, ha megfogdossa, vagy megeszi – kezdte dr. Varga Károly gyermekorvos a Borsnak. – A vegyszeres területeket is jobb kerülni, és a kutyafuttatóban se vegye le a szemét a gyerekről. Természetesen azt sem kell hagyni, hogy a frissen, fertőtlenítőszerrel felmosott padlót megnyalja, hiszen ez is káros lehet. A homokozóban, az udvaron, akár a strandon is szabadjára lehet engedi a kicsiket, de persze a szülők mindig figyeljenek, hogy mi az, amit a szájába vesz a lurkó – magyarázta a doktor, majd hozzátette, hogy nemcsak a mosdó használata után, hanem már előtte is kezet kellene mosniuk, főleg a kisfiúknak.

– A szülők nem is gondolnák, hogy a kilincsen, vagy a tömegközlekedési járművek kapaszkodóin mennyi baktérium van. Ha ezeket megfogja a gyerek, akkor nem kell rögtön a csaphoz vinni, de pisilés előtt mindenképp fontos a kézmosás, nehogy a baktériumok nemkívánatos helyre kerüljenek. A mosdó használata után is kötelező az alapos kézmosás – figyelmeztetett dr. Varga Károly.

Egészségesebb, ha természetközeli

A higiénia alapvető szabályait kötelező betartani, hiszen ezzel elkerülhetők a betegségek kialakulása, azonban a folyamatos fertőtlenítés pont a visszájára sül el. Már több kutatás is bebizonyította, hogy a vidéken, állatok között felnőtt gyerekek, nemcsak kevesebbszer voltak betegek, de a mentális betegségek is kisebb eséllyel támadták meg őket, mint a városban felnőtt társaikat. Azt is bebizonyították már, hogy sokkal gyorsabban tanulnak, és tapasztalnak azok a kicsik, akiket hagynak maszatolni, akár étellel, homokkal, sárral.

– Én pszichológusként azt látom, hogy mentálisan is jót tesz a gyerekeknek, ha kint játszhatnak a szabadban, ha például ugrálhatnak a pocsolyákban, vagy túrhatják a földet, megtapogathatják a csigákat mondjuk, és nem dorgálják meg őket minden második pillanatban azért, mert koszosak lettek – mondta el Fodor Eszter pszichológus.

Egyes szakértők szerint egyenesen megy el a gyerek önbizalma a túlaggódásból fakadó óva intésektől, mert a kicsiben úgy csapódik le a sok figyelmeztetés, hogy állandóan rosszat csinál, és nem felel meg. 

Fagyasztóba a plüssöket az atkák miatt

Nem is gondolnánk, de a plüssök is jelenthetnek veszélyforrást. Gyorsan magukba szívják a port, és rengeteg atka is élősködik bennük, amelyek hosszú távon allergiát okoznak. Havonta egyszer tegye mélyhűtőbe ezeket a játékokat, így az atkák elpusztulnak, 2–3 havonta pedig alapos mosás és szárítás is kell.

Mikre kell figyelni?

A konyhában és a szobákban is találunk olyan tárgyakat, amelyeket igenis le kell fertőtleníteni, mert a baktériumok könnyen elszaporodnak rajta. Ilyen például a vágódeszka, a mosogatószivacs, de a cipő talpára is ráfér néha egy alaposabb takarítás.

Utóbbival soha ne járkáljuk végig a lakást, főleg azokat a területeket ne, ahol csúsznak-másznak a gyerekek. A vécé esetében pedig a gyakori fertőtlenítés ajánlott.

További cikkek

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Gyász

Gyászol Orbán Viktor: Isten veled, Lajos bácsi!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megállítottak egy autót a zalai rendőrök, őket is meglepte, mit találtak, amikor átnézték - fotók

borsonline.hu

Álmában vallotta be szörnyű tettét - férje azonnal a rendőrségre rohant

zaol.hu

Átalakított autóval közlekedett egy férfi Zalaszentgróton, búcsút inthetett a forgalmi engedélyének

origo.hu

Száz másodpercre vagyunk a végítélettől

vg.hu

Kiderült a halál oka, koronavírusban hunyt el Meat Loaf

borsonline.hu

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

kemma.hu

Helyszíni fotók: rommá törtek a kocsik a tatabányai halálos balesetben

origo.hu

A magyar kultúra napján mutatják be a Látjátok feleim című filmet