A szóda elárulja, ha pocsék bor a fröccs alapja

A szóda elárulja, ha pocsék bor a fröccs alapja

fröccs
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 03. 10:00
Vannak dolgok, amik úgy jók, ahogy vannak. Ilyen a fröccs is. Gondolta volna, hogy a jégkocka megöli és tönkreteszi az egészet?
BoBe, H. R., B. B. A.

Szódával az igazi

Egy mondás szerint aki a borba vizet tölt, az egyéb galádságokra is ké­pes. Ennek ellenére hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüle­ink a nyári hőségben még ver­me­léssel hűtött spriccert ittak. Krúdy Gyula, Bródy Sándor és Molnár Ferenc mű­veiben is gyakorta megfordul a fröccsözés. Szinte már divat lett. 
Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez arra is, hogy ki hogyan készíti. Míg valaki rozéból, addig más fehérborból szereti. Egyesek ásványvízzel hígítják a bort, mások szódával. A Borsnak nyilatkozó Ipacs Szabó István, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet főborásza el­mondta, ez az az ital, amihez nem kell méregdrága alkohol.

– A klasszikus hozzávaló mindenképpen a szóda, szemben a szénsavas ásványvízzel. Előbbinek ugyanis kellően ma­gas a szénsavtartalma, sokkal finomabb vele!  – magyarázta a szakember.

Vörösmarty adta a fröccs nevet

1842-ben Fáy András író, politikus fóti pincéjébe hívta össze esti borozásra barátait. Vörösmarty Mihály mellett Jedlik Ányos is hivatalos volt, aki az elektromosság és a szódavíz alkalmazásának feltalálója volt. Az estre a világ első szódásüvegével érkezett, és bajtársainak elkészítette a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek neveztek el. Ám Vörösmartynak ez nem tetszett, és kitalálta helyette a fröccs szót.

Vörösből ne!

Csak a jó savú, friss, élénk borból lehet jó fröccsöt készíteni. Nagyon fontos, hogy tiszta bor legyen. Egy gyenge, hibás bornál ugyanis a szóda felerősíti a hibáit. 

– Nem kell feltétlenül a legjobb minőségű bort választani, de a teljesen egészséges borból lehet jót készíteni. A szódának a szénsava mellett fontos az is, hogy a bornak is jó savtartalma legyen, akkor lesz ugyanis kellőképpen üdítő ha­tású – magyarázta Ipacs Szabó István.

Bohém élet

Bohém élet A Krúdy fröccs nem véletlenül áll 9 rész borból és 1 rész szikvízből. Az író a hedonizmusban nem ismert határokat. Szerinte a „víz megnevetteti a bort”.

Az, hogy valaki fehérborból vagy rozéból készíti a fröccsöt, éppúgy ízlés dolga, mint hogy ki hogyan hígítja, de abban szinte mindenki egyetért, hogy vörösből nem az igazi. Annak a taurintar­talma ugyanis nem illik a szóda kénsavtartalmához.

A szénsav nem illik a hordóshoz

– A legideálisabb az olasz rizlingből készíteni a fröccsöt, de egy fiatal, friss rajnai rizling vagy egy üdébb chardonnay szintén jó választás. Az is fontos, hogy semmiképp ne hordós érlelésű legyen, mert a hordós jelleg meg a szénsav nem illik egymáshoz. A kékfrankos rozénak van a legjobb savtartalma – magyarázta a borász. Ételeket tekintve a könnyűt javasolja a szakértő. Tésztákhoz például kiváló választás, ahogy egy jó nyári lecsó mellé is.

Melyik melyik?

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.