Májusban nyílik, mézédes, bódító illatú és fontos gyógynövényünk az akácvirág. Akkor kell gyűjteni, amikor a virágai még nem nyíltak ki teljesen. A fürtökről a virágokat le kell fejteni és megszárítani. A megbarnult és a fáról lehullott virágok kevés hatóanyagot tartalmaznak. A belőle készült méz fertőtlenítő, méregtelenítő, köhögéscsillapító. Csak a virág ehető, a fa kérge mérgező!
Gyógyhatásai: csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért refluxbetegség esetén naponta 1 csésze akácvirágtea fogyasztása ajánlott este, étkezés után. A virágból készült forrázat tonizáló, száraz köhögésnél hurutoldó, görcsoldó, nyugtató és nyálkaoldó. Hashajtó és vízhajtó is, csökkenti a vérnyomást, székrekedés, gyomor- és nyombélfekély esetén is ajánlott. Enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit, stressz és álmatlanság esetén is hatásos.
Gyógytea készítése: forrázzunk le 2 dl vízzel 2 teáskanál szárított akácvirágot, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A langyosra hűlt forrázatot akácmézzel ízesíthetjük. Kúraszerűen javasolt inni, 4 hétig, amit 4 hét szünet kövessen. Az aromás akácvirágot ízjavítónak is keverhetjük más teákba.
Az akácvirágból ülőfürdőt is készíthetünk felfázás vagy hüvelygomba esetén. Külsőleg használva enyhíti az égési sérülések tüneteit.
Figyelem: a sárga akác vagy aranyeső mérgező!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.