Aktuális

Eljárt az idő a sebhintőpor felett

Címkék
hintőpor

B. B. A.

Létrehozva: 2019.05.27.

Házi patikája szinte minden családnak van otthon, kérdés, persze, hogy amikor gyorsan kell a segítség, találnak-e benne épp az adott problémára gyógyírt.

Forrás: iStock

Ezer más dolog mellett arra is figyelniük kell a kisgyerekes szülőknek, hogy legyenek otthon alapvető gyógyszerek baleset, láz, hányás, hasmenés, allergia esetére. Legtöbbször ezek azok, amikkel nem várhatunk addig, amíg kiér az orvos, vagy kinyit a gyógyszertár.

Kúp, szirup, tabletta 

Az első és legfontosabb, ami nem hiányozhat a házi patikából, a láz- és fájdalomcsillapító. Ám azt is fontos tudni, hogy nem kell azonnal a gyógyszeres kezelés.

– A láz nem mindig jelent rosszat, elpusztít sok kórokozót. Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy különböző korú gyerekeknél más-más típusú gyógyszer a jó – magyarázta a Borsnak dr. Sebő Zsuzsa gyermekorvos, homeopata, aki szombaton tartott a témában workshopot anyukáknak Budapesten, a Józsefvárosi Galériában. – Egy nyolc hónapos csecsemőnek a kúp a megfelelő, 1 év felett és 4 év alatt szirup formájában legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító! A nagyobbaknak már megfelel a tabletta, bár sok tíz év körüli gyerek sem hajlandó még a pirulát bevenni. Az sem mindegy, hány kilós a gyerek. Mindenképpen érdemes egyeztetni a háziorvossal, hogy mire van inkább szüksége.
A doktornő a Borsnak hangsúlyozta: azért fontos, hogy legyen otthon a gyereknek megfelelő készítmény, mert ha az éjszaka kellős közepén lázasodik be, vagy kezd el fájni a foga, nem szerencsés, ha csak reggel jut gyógyszerhez.

Hadd menjen a has! 

– Hányás ellen nem igazán van pirula, ami ne okozna olyan mellékhatást, mint például az álmosság – folytatta dr. Sebő Zsuzsa. – Ilyenkor jobban járnak a szülők a jól bevált házi módszerekkel: az esetleges diétával és az óvatos, de bő folyadékpótlással.
Hasmenésre nem kell a gyerekeknek otthon tartani különösebben semmit, az orvos szerint ugyanis székletfogót nem szerencsés adni nekik.

Más megoldás

Sokan inkább a homeopátiás szerekben hisznek, így a gyereknek is azt adják. Dr. Sebő Zsuzsa is szívesen ajánlja, azoknak ugyanis nincs mellékhatásuk. Van olyan homeopátiás gyógyszer például, ami arra jó, hogy, ha elesik a gyerek, akkor a sérülés helye ne duzzadjon fel, vagy a vérzés csökkenjen. De kitűnő homeo­pátiás gyógyszerek vannak lázra, fájdalomra, hasmenésre, hányásra is. Jól megválasztva néhány adaggal látványos javulást lehet elérni. Ezeket is recept nélkül lehet kérni a gyógyszertárakban.

– Hasmenést általában gyulladás okoz, hagyni kell, hogy kiürüljön a bélrendszerben fokozott mértékben termelődött nyák. Probiotikum, persze, adható, de annak nem kell feltétlenül mindig otthon lennie. Az nem egy olyan szer, amit SOS be kellene adni, így az bármikor beszerezhető recept nélkül a patikából – mondta a gyermekorvos. – Görcsoldó viszont jó, ha van otthon, főleg a nagyobb lányoknak, a menstruációs fájdalmak ellen, és allergiaszer is lapuljon a fiókban, mert egy darázs- vagy szúnyogcsípésnél jó, ha azonnal ott a segítség.

Antibiotikumot tilos! 

Nem csak az a kérdés, hogy mit tartsanak a szülők otthon a házi patikában, az sem elhanyagolható, hogy mit ne. Van ugyanis olyan is, amivel többet ártanak a gyereknek, mint használnak. Így semmiképpen ne tároljanak otthon antibiotikumot! Annak a gyereknek, amelyiknek arra van szüksége, feltétlenül orvoshoz kell mennie előtte. Az már nem egy olyan szer, amiről a szülő tud dönteni, kell-e vagy sem. Attól még, hogy egy korábbi betegségnél az az antibiotikum segített, egyáltalán nem biztos, hogy egy másik megbetegedésnél is hatásos lesz. Ráadásul, ha feleslegesen adogatják a szülők az antibiotikumot, akár az is előfordulhat, hogy a gyerek tízéves korára         már nem lesz olyan, ami hatna – figyelmeztetett dr. Sebő Zsuzsa.

A másik, ami felesleges otthonra – és ez talán sokakat meglep –, a sebhintőpor. Az orvos szerint eljárt már felette az idő: – Nincs olyan seb, amibe port kellene tenni. Helyette sebfertőtlenítő ajánlott, olyan, mint például a Betadine – hangsúlyozta az orvos. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27842_resized.jpg?avcount=1715044811
origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17194254_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Undorító, mi mászott ki a boltban vett tojásból: ezután mi is egyenként törjük fel a tojásokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188005_auto_resized.jpg
ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17193301_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27841_resized.jpg?avcount=1715044811
origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17194231_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Kegyelem angyala védelmez minket május 6. és 10. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188145_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Tiszta apja ez a gyerek” – megmutatta ritkán látott gyermekét Kulcsár Edina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27821_resized.jpg?avcount=1715044811
she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1715044811
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17194359_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/0ZHgeER_i9SPxS_DP184yK0quCG0SPsOGMAxWbjZP0s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiYTc4NTQ4NzYwNzQwYzQ5YTRiMTM3NzJjOGVhYTI3.jpg
Felháborító

„Anya, ne ijedj meg, de frontálisan ütköztünk” – Ismét részeg sofőr okozott balesetet

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/qYCz1Dg2gMn1pAjWIIg0vY-AYYhyswRJ29WclA5cKv8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZlYWI0NzY0MTE2ZjQyN2M5Yjk5MmYzNDg0NWIxMTg3.jpg
Tragédia

Szalántai hármas tragédia: szerelmével együtt babájukat is halálba vitte luxusautójával a magyar sportoló?