Aktuális

Tudja már, mi kerül a húsvéti asztalra? Mutatunk néhány mennyei fogást

Bors

Létrehozva: 2019.04.14.

A sonkát, a tojást vagy a kalács hozzávalóit mindenki fejben tartja, de ha ezeknél különlegesebb menüvel szeretnénk meglepni a családot és a hozzánk érkező vendégeket, érdemes egy kicsit előre gondolkodni, és időben összeállítani a recepteket és a bevásárlólistát. Íme, a mi húsvéti kedvenceink!

Leves

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók (4 adag):
1 póréhagyma
2 csokor petrezselyem
1 ek friss tárkony
10 dkg húsvéti sonka
8 dkg vaj
5 dkg liszt
1 l húsleves
1,5 dl fehérbor
3 dl tejföl
½ kávéskanál szárított tárkony

Elkészítés (30 perc): A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikára vágott póréhagymát, majd felforraljuk. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát, erre merjük rá a levest.

Főétel

Báránysült zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag):
50 dkg báránycomb
5 gerezd fokhagyma
4 fej lilahagyma
3 szál rozmaring
1 citrom
1 ek olaj
1 tk só

Elkészítés (120 perc+pácolás): A báránycombot tűzdeljük meg a fokhagymával: szúrjuk fel a húst több helyen, és a résekbe dugdossuk bele a meghámozott és hosszában négy részre vágott fokhagymadarabokat. A felaprított rozmaringot, a lereszelt citromhéjat, a citrom levét keverjük össze az olívaolajjal, majd dörzsöljük be vele a húst. Tegyük egy légmentesen záródó dobozba, és két órát hagyjuk állni a hűtőben. Mikor kivesszük a    pácból, sózzuk meg. Helyezzük egy tepsibe, szórjuk köré a feldarabolt lilahagymát, és fóliával fedjük le. Kétszáz fokra előmelegített sütőben, lefedve süssük egy órát, majd fedő nélkül, többször átforgatva, a szaftjával meglocsolva még fél órát.

Köret

Kuszkusz

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kuszkusz
15 dk vörös cékla levelével együtt
15 dkg sárga cékla levelével együtt
15 dkg kecskesajt
1 csokor petrezselyem
½ liter zöldség alaplé
4 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé

Elkészítés (50 perc): Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára tegyük a hűtőbe.

Desszert

Semlor – skandináv húsvéti fánk

Hozzávalók (12 darab):

A tésztához:
40 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 egész tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
20 dkg marcipánmassza
1 dl tej
5 dl tejszín
5 dkg porcukor

Elkészítés (90 perc): Ez valójában a „svéd fánk”, amit vízkereszttől húsvétig előszeretettel fogyasztanak: egy kelt tésztából készült édes zsemle, tejszínnel és marcipánkrémmel töltve. Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a megolvasztott vajat, végül a tojást és az átszitált lisztet. Gyúrjuk össze, és hagyjuk kelni meleg helyen 30 percig. Ezt követően gyúrjuk át, sodorjuk rúd formájúra – ezt vágjuk fel 12 egyenlő részre, és formázzunk belőle gömböket. Hagyjuk még fél óráig kelni, majd tojással kenjük meg a tetejét, és 220 fokos sütőben 10–12 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, és a langyos tejet apránként hozzácsurgatva krémesre keverjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk. A belsejükből egy kis tésztát kikanalazunk és hozzákeverjük a marcipánmasszához. A masszát visszatöltjük a zsemlékbe. A habot habzsákba töltve a marcipános töltelék tetejére nyomjuk, majd rátesszük a tetejüket. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Uzsonna

Szendvicstorta

Hozzávalók (12 adag):
1 kg hosszúkás fehér kenyér
25 dkg krémsajt
15 dkg füstölt lazac
3 főtt tojás
15 dkg uborka
15 dkg koktélparadicsom
3 db hónapos retek
5 dkg snidling

Elkészítés (30 perc+fagyasztás): A kenyér héját levágjuk, a tésztát pedig tortaszerűen lapokra szeleteljük. A krémsajt felét félretesszük a bevonathoz, a másikat összekeverjük a darabokra vágott főtt tojással, és turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Megtöltjük a tortát: minden lapot megkenünk a tojásos sajtkrémmel. Felváltva töltsük bele a lazacszeleteket és a vékonyra vágott uborkát. Kívül vonjuk be sajtkrémmel. A tetejére halmozzunk félbevágott koktélparadicsomot és vékonyra szelt retket, az oldalára körben ragasszunk snidlingszálakat. A tetejére díszítésképpen szórhatunk még apróra vágott snidlinget vagy bazsalikomleveleket.

A nagymama receptfüzetéből

Tojáslikőr

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg vaníliás porcukor
10 dkg akácméz
2 vaníliarúd
6 dl tej
2,5 dl vodka
reszelt citromhéj

Elkészítés (25 perc+1 hét állás): Első lépés: felforraljuk a tejet. A vaníliarudak belsejét kikaparjuk, és a felforralt tejbe tesszük a reszelt citromhéjjal együtt, majd hagyjuk kihűlni. Félúton belekeverjük a mézet. Az öt tojássárgáját simára keverjük a vaníliás porcukorral együtt (egyszerű dolog: a két vaníliarudat tegyük a porcukorba előzőleg 24 órára), hozzáöntjük a vodkát és a kihűtött, leszűrt mézes-vaníliás tejet. Üvegekbe tesszük, és hűtőben tároljuk. Egy hét múlva lesz igazán jó!

Bors Vasárnapi Magazin

Mikó István interjú 🔥 A Szabadkőművesek 🔥 Tippek frontérzékenyeknek 🔥 Húsvéti báránysült 🔥 50 000 Ft-os nyerő rejtvény👉 Csak a Bors Vasárnapi Magazinban!

Közzétette: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap – 2019. április 12., péntek

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714581019
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindkét szerelmet jelző bolygó hazatért: elérkezett a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179694_auto_resized.jpg
life.hu

Hátborzongatóan néz ki a szellemváros: földi paradicsomként hirdették a ma kongó betontömböket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elemző: Magyar Péternek érdemes lenne többet aludnia (Videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27645_resized.jpg?avcount=1714581019
origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714581019
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180050_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Friss hír érkezett Katalinról: így érzi most magát a nagybeteg hercegné

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VtALayHDkS61n88Cc_AmC9Dv5CFmSTO--9pV1EtsQw0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y3OTViMjcwNGFjYjRiNTViOTg5MjZiNDc1NzkxNDVm.jpg
Ígéret

Szentkirályi Alexandra: „Haladni fog ez a város a szó szoros és átvitt értelmében is”