Tudja már, mi kerül a húsvéti asztalra? Mutatunk néhány mennyei fogást

Tudja már, mi kerül a húsvéti asztalra? Mutatunk néhány mennyei fogást

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 14. 16:00
A sonkát, a tojást vagy a kalács hozzávalóit mindenki fejben tartja, de ha ezeknél különlegesebb menüvel szeretnénk meglepni a családot és a hozzánk érkező vendégeket, érdemes egy kicsit előre gondolkodni, és időben összeállítani a recepteket és a bevásárlólistát. Íme, a mi húsvéti kedvenceink!
Bors

Leves

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók (4 adag):
1 póréhagyma
2 csokor petrezselyem
1 ek friss tárkony
10 dkg húsvéti sonka
8 dkg vaj
5 dkg liszt
1 l húsleves
1,5 dl fehérbor
3 dl tejföl
½ kávéskanál szárított tárkony

Elkészítés (30 perc): A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikára vágott póréhagymát, majd felforraljuk. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát, erre merjük rá a levest.

Főétel

Báránysült zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag):
50 dkg báránycomb
5 gerezd fokhagyma
4 fej lilahagyma
3 szál rozmaring
1 citrom
1 ek olaj
1 tk só

Elkészítés (120 perc+pácolás): A báránycombot tűzdeljük meg a fokhagymával: szúrjuk fel a húst több helyen, és a résekbe dugdossuk bele a meghámozott és hosszában négy részre vágott fokhagymadarabokat. A felaprított rozmaringot, a lereszelt citromhéjat, a citrom levét keverjük össze az olívaolajjal, majd dörzsöljük be vele a húst. Tegyük egy légmentesen záródó dobozba, és két órát hagyjuk állni a hűtőben. Mikor kivesszük a    pácból, sózzuk meg. Helyezzük egy tepsibe, szórjuk köré a feldarabolt lilahagymát, és fóliával fedjük le. Kétszáz fokra előmelegített sütőben, lefedve süssük egy órát, majd fedő nélkül, többször átforgatva, a szaftjával meglocsolva még fél órát.

Köret

Kuszkusz

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kuszkusz
15 dk vörös cékla levelével együtt
15 dkg sárga cékla levelével együtt
15 dkg kecskesajt
1 csokor petrezselyem
½ liter zöldség alaplé
4 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé

Elkészítés (50 perc): Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára tegyük a hűtőbe.

Desszert

Semlor – skandináv húsvéti fánk

Hozzávalók (12 darab):

A tésztához:
40 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 egész tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
20 dkg marcipánmassza
1 dl tej
5 dl tejszín
5 dkg porcukor

Elkészítés (90 perc): Ez valójában a „svéd fánk”, amit vízkereszttől húsvétig előszeretettel fogyasztanak: egy kelt tésztából készült édes zsemle, tejszínnel és marcipánkrémmel töltve. Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a megolvasztott vajat, végül a tojást és az átszitált lisztet. Gyúrjuk össze, és hagyjuk kelni meleg helyen 30 percig. Ezt követően gyúrjuk át, sodorjuk rúd formájúra – ezt vágjuk fel 12 egyenlő részre, és formázzunk belőle gömböket. Hagyjuk még fél óráig kelni, majd tojással kenjük meg a tetejét, és 220 fokos sütőben 10–12 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, és a langyos tejet apránként hozzácsurgatva krémesre keverjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk. A belsejükből egy kis tésztát kikanalazunk és hozzákeverjük a marcipánmasszához. A masszát visszatöltjük a zsemlékbe. A habot habzsákba töltve a marcipános töltelék tetejére nyomjuk, majd rátesszük a tetejüket. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Uzsonna

Szendvicstorta

Hozzávalók (12 adag):
1 kg hosszúkás fehér kenyér
25 dkg krémsajt
15 dkg füstölt lazac
3 főtt tojás
15 dkg uborka
15 dkg koktélparadicsom
3 db hónapos retek
5 dkg snidling

Elkészítés (30 perc+fagyasztás): A kenyér héját levágjuk, a tésztát pedig tortaszerűen lapokra szeleteljük. A krémsajt felét félretesszük a bevonathoz, a másikat összekeverjük a darabokra vágott főtt tojással, és turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Megtöltjük a tortát: minden lapot megkenünk a tojásos sajtkrémmel. Felváltva töltsük bele a lazacszeleteket és a vékonyra vágott uborkát. Kívül vonjuk be sajtkrémmel. A tetejére halmozzunk félbevágott koktélparadicsomot és vékonyra szelt retket, az oldalára körben ragasszunk snidlingszálakat. A tetejére díszítésképpen szórhatunk még apróra vágott snidlinget vagy bazsalikomleveleket.

A nagymama receptfüzetéből

Tojáslikőr

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg vaníliás porcukor
10 dkg akácméz
2 vaníliarúd
6 dl tej
2,5 dl vodka
reszelt citromhéj

Elkészítés (25 perc+1 hét állás): Első lépés: felforraljuk a tejet. A vaníliarudak belsejét kikaparjuk, és a felforralt tejbe tesszük a reszelt citromhéjjal együtt, majd hagyjuk kihűlni. Félúton belekeverjük a mézet. Az öt tojássárgáját simára keverjük a vaníliás porcukorral együtt (egyszerű dolog: a két vaníliarudat tegyük a porcukorba előzőleg 24 órára), hozzáöntjük a vodkát és a kihűtött, leszűrt mézes-vaníliás tejet. Üvegekbe tesszük, és hűtőben tároljuk. Egy hét múlva lesz igazán jó!

Bors Vasárnapi Magazin

Mikó István interjú 🔥 A Szabadkőművesek 🔥 Tippek frontérzékenyeknek 🔥 Húsvéti báránysült 🔥 50 000 Ft-os nyerő rejtvény👉 Csak a Bors Vasárnapi Magazinban!

Közzétette: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap – 2019. április 12., péntek
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.